Ο Μαρκ μάς έλειπε τώρα…
Ο επικεφαλής του αθλητικού τμήματος της «Π» Βαγγέλης Γερογιάννης γράφει για τις νέες περιπέτειες του Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
Την ώρα που οι γονείς δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα να αρπάξουν τα τάμπλετ από τα χέρια των παιδιών, έρχεται ο Μαρκ (ο Ζάκερμπεργκ ντε) και σου λέει ότι όχι μόνο αλλάζει όνομα το Facebook, αλλά προσθέτει και νέες δυνατότητες ώστε να μην ξεκολλάει κανείς πλέον από την οθόνη.
Σε μια παρουσίαση από το σπίτι του, ο Ζάκερμπεργκ περιέγραψε το όραμά του για το metaverse (το νέο όνομα της πλατφόρμας) ως έναν ψηφιακό κόσμο στον οποίο οι χρήστες θα αισθάνονται ότι είναι ο ένας με τον άλλον και θα έχουν μια «αίσθηση παρουσίας» παρά το γεγονός ότι είναι πολύ μακριά. Η πλατφόρμα θα επιτρέπει στους χρήστες να προσαρμόζουν τα avatar και τους ψηφιακούς χώρους τους, διακοσμώντας ένα ψηφιακό γραφείο με φωτογραφίες, βίντεο, ακόμη και βιβλία.
«Οταν στέλνω στους γονείς μου ένα βίντεο με τα παιδιά μου, θα αισθάνονται ότι είναι ακριβώς τη στιγμή», είπε. Παίρνει για παράδειγμα η σύζυγος τον σύζυγο και αυτός επειδή δεν θέλει να φανεί πού είναι, φτιάχνει ένα δικό του ψηφιακό γραφείο και καλά ότι εργάζεται σκληρά και ότι δεν προλαβαίνει να σηκώσει κεφάλι, την ώρα που πίνει μπύρες με τους φίλους του (στην καλύτερη) σε ένα μπαράκι.
Αυτούς θέλει να βολέψει ο Μάρκ, τι νομίζετε; Οτι θέλει να βγάλει κι άλλα λεφτά; Τι να τα κάνει; Δεν έχει που να τα βάλει. Για να σοβαρευτούμε λιγάκι, η τεχνολογία προχωράει με ρυθμούς που δυσκολευόμαστε να ακολουθήσουμε. Δίνουμε μάχη για να παραμείνουμε στη δική μας πραγματικότητα και να μην χαθούμε στην ψηφιακή, όμως η πίεση είναι μεγάλη.
Δεν είναι μόνο τα παιδιά. Και οι ενήλικες έχουν χάσει τη μπάλα. Παρακολουθούσα πριν από λίγες ημέρες ένα νεαρό ζευγάρι που είχε βγει για καφέ και έστελνε μηνύματα ο ένας στον άλλον από το κινητό, ενώ κάθονταν δίπλα – δίπλα! «Στείλε μου μια καρδιά», έλεγε η κοπέλα. «Τώρα στη στέλνω αγάπη μου μαζί με χαμογελάκια», της απαντούσε ο άλλος. Και ξανά το ίδιο επί μισή ώρα. Αντί να την αγκαλιάσει, να μιλήσουν, να φιληθούν, να μοιραστούν στιγμές, έστελναν καρδούλες στο messenger!
Ωραίο πράγμα και χρήσιμο η τεχνολογία. Και εγώ είμαι αυτούς που τρελαίνονται. Ομως θέλει μέτρο, όπως όλα. Κλείσε το κινητό όταν γυρίζεις στο σπίτι σου ή βάλτο στο αθόρυβο και παράτα το σε κάποια γωνιά, απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις, αφοσιώσου στον εαυτό του, στη γυναίκα σου, στα παιδιά σου, στους φίλους σου.
Μην πάρεις μαζί σου το κινητό όταν βγεις ένα βράδυ έξω. Πίστεψε με, μετά τα πρώτα λεπτά, θα σου έρθει μια αίσθηση ελευθερίας και ικανοποίησης.
Μάθε να μην εξαρτάται η ζωή σου από τα likes και από τα σχόλια. Χρησιμοποίησε τα social media για τη δουλειά σου, την επικοινωνία σου με ένα συνετό τρόπο και όρισε συγκεκριμένες ώρες τις ημέρες για να ελέγχεις τα e-mail σου.
Ενας γνωστός μου, προκειμένου να μην μπαίνει στη διαδικασία να κοιτάζει συνέχεια το κινητό του όταν γυρίζει σπίτι, διαγράφει τις εφαρμογές του Facebook, του Instragram και όποια άλλη χρησιμοποιεί, και τις κάνει εγκατάσταση πάλι την επόμενη ημέρα!
Αν θες επιπλέον βοήθεια και κινητοποίηση, μπορείς να διαβάσεις το βιβλίο «Off – η ζωή αρχίζει όταν κλείνεις το κινητό», του Stephane Garnier. Θα σε βοηθήσει πολύ, θα σου δώσει επιλογές και θα δεις από διαφορετική οπτική γωνία το θέμα.
Η ζωή είναι έξω και όχι μέσα σε μία οθόνη. Η ζωή είναι ανθρώπινη σύνδεση και όχι ψηφιακή.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News