Θα βγάλουμε τα μάτια μας μονάχοι μας

Το κύριο άρθρο της «Π»

Η ΑΧΑΪΑ έφθασε τα 171 κρούσματα χθες. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι όσοι συμπολίτες είναι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν ηπίως, εάν τους προτιμήσει- παρά το εμβόλιο- ο κορονοϊός. Προς το παρόν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αφορούν μη εμβολιασμένους πολίτες, κάτι που μέχρι στιγμής δικαιώνει τους επιστήμονες και θα έπρεπε να προβληματίζει τους αρνητές του εμβολίου.

ΟΜΩΣ φαίνεται ότι οι αρνητές αρνούνται και την υπεύθυνη πληροφόρηση, καθώς η αντιεμβολιαστική φοβία είναι ισχυρότερη της λογικής.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμή, παρατηρείται χαλαρότητα στους χώρους συνάθροισης- για να μην ενοχοποιούμε μονόπλευρα την εστίαση- όπου ο έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι πλημμελής. Η αγορά φοβάται μην ενοχλήσει και ερεθίσει τους ανεμβολίαστους πολίτες. Οι τελευταίοι, όσο βλέπουν θωπευτική και εμμέσως επιβραβευτική υποδοχή, δεν έχουν πολύ σοβαρό λόγο να αναθεωρήσουν τη στάση τους. Ισα ίσα: Αισθάνονται ήρωες και επαίρονται ότι πιάνουν το κράτος κορόιδο.

ΟΜΩΣ, κορόιδο νιώθουν οι συνεπείς, όταν δεν αγανακτούν: Γιατί να εκτίθενται σε κίνδυνο; Γιατί τέτοια ανακολουθία σε βάρος τους; Η πολιτεία δεν οφείλει να τηρεί τη συμφωνία που συνάπτει με τον πολίτη;

ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ότι δεν νομιμοποιείται μια επιχείρηση να ελέγχει την ταυτότητα του πελάτη ή ότι δεν έχει διαθέσιμο προσωπικό για τσεκ πιστοποιητικών, είναι προφάσεις. Ξεχνάει η αγορά ότι πέρυσι τέτοιο καιρό λειτουργούσε υποτυπωδώς και με σοβαρές απώλειες; Θέλει να το ξαναζήσει;

ΒΓΑΖΟΥΜΕ μόνοι μας τα μάτια μας. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα έρθουν χειρότερες μέρες. Ο καιρός θα επιβάλει συγχρωτισμούς. Οι δείκτες θα επιδεινωθούν. Ας μην κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους ανεβάσουμε στα ύψη. Με όσα δράματα αυτό θα συνεπάγεται. Για τις ζωές μας, την καθημερινότητά μας και την τσέπη μας. Σαν να μη μας φτάνει η ακρίβεια.