Κάτι πρέπει να κάνουμε με τους λεβέντες

Το κύριο άρθρο της «Π»

ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ κορονοϊού στην Αχαΐα μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης αυξήθηκαν κατά 40. Ανάλογες τάσεις παρουσιάζονται σε όλη τη χώρα. Ο καιρός μάς σπρώχνει σε κλειστούς χώρους και το φθινόπωρο προκαλεί πυκνώσεις δραστηριοτήτων και συγχρωτισμούς. Η διάχυση του ιού, επομένως, είναι αναπόφευκτη.

ΤΟ ΘΕΜΑ είναι να συγκρατούνται σε ανεκτά επίπεδα οι νοσηλείες. Και αυτό μόνο ο εμβολιασμός μπορεί να το πετύχει, πέρα από την καλή τύχη του ασθενούς.

ΗΤΑΝ επομένως εξίσου αναπόφευκτη η εντατικοποίηση των μέτρων, σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αλλες κατευθύνσεις (λοκντάουν και γενικοί περιορισμοί) αφενός θα στραγγαλίσουν την οικονομία, αφετέρου θα αδικήσουν τους εμβολιασμένους που εύλογα περιμένουν έμπρακτη αποζημίωση για τη συμμόρφωσή τους, με τη μορφή ελευθεριών και διευκολύνσεων.

ΜΟΙΡΑΙΑ το βάρος πέφτει στους ανεμβολίαστους, που -ας μη θέλουν να το παραδεχθούν- είναι η βασική πύλη εισόδου του εχθρού.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ δεν τους τιμωρούν, αλλά κλιμακώνουν την πίεση σε βάρος τους. Αφού επιμένουν να μην εμβολιάζονται, θα επιβαρύνονται με το κόστος του ελέγχου- κόστος αβάστακτο, αν υπολογίσουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις ανεμβολίαστοι είναι άνω του ενός σε μια οικογένεια- ενώ θα έχουν προβλήματα πρόσβασης σε υπηρεσίες και στην αγορά. Αν χρειάζεσαι ράπιντ για απλά ψώνια, θα διαπιστώσεις ότι δυσκολεύεις τη ζωή σου πολύ, και είναι πιθανό να αναθεωρήσεις τη στάση σου. Βρίζοντας, αλλά αυτό δεν μας πειράζει. Βρίζε, αρκεί να σώσεις και να σωθείς.

ΣΚΛΗΡΟ; Ας σταματήσουμε το παιχνίδι της συγκατάβασης. Οι προσωπικές επιλογές έχουν κόστος. Είναι εντυπωσιακό πόσος κόσμος σ’ αυτή τη χώρα επιδίδεται σε συμπαράσταση στην ξεροκεφαλιά, είτε για αντιπολιτευτικούς λόγους είτε επειδή η κουλτούρα μας θεωρεί λεβεντιά την εναντίωση στην εξουσία, μεγιστοποιώντας και ιδεολογικοποιώντας τα όποια λάθη και αστοχίες της εξουσίας, προκειμένου να δικαιολογήσει την εξιδανίκευση της απείθειας. Αυταρχικές δεξιές και πράσινα άλογα.

ΑΥΤΗ δεν είναι «προοδευτική στάση». Και θα περιμέναμε να το πουν πρώτοι οι ίδιοι οι προοδευτικοί, διαμαρτυρόμενοι για καταδολίευση της προοδευτικότητας.

ΕΚΤΟΣ αν δεν είναι γνήσιοι προοδευτικοί.