Στη Βαλένθια ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Στο επίκεντρο η άμυνα, η δημοσιονομική ευελιξία και οι προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχει σήμερα και αύριο στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που διεξάγεται στη Βαλένθια της Ισπανίας. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αναμένεται να εκλεγεί η νέα ηγεσία της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς για την επόμενη τριετία, σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με φόντο τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις οικονομικές προκλήσεις.

Στο επίκεντρο των εργασιών θα βρεθούν ζητήματα όπως η ενίσχυση της συλλογικής ασφάλειας και άμυνας, η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και η θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ReArm, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση των αποτρεπτικών δυνατοτήτων της ΕΕ και της αμυντικής της βιομηχανίας. Η Ελλάδα έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της σχετικής στρατηγικής, κυρίως μέσω της πρότασης για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία σε θέματα αμυντικών δαπανών.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει επαφές με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο νεοεκλεγείς καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πετέρι Όρπο και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, διεκδικεί θέση αντιπροέδρου του ΕΛΚ, ενισχύοντας την παρουσία της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με τη σταθερότητα που εμφανίζει η ελληνική πολιτική σκηνή, αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φρίντριχ Μερτς έχει εκφράσει σταθερά τη στήριξή του σε μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της άμυνας. Οι ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας συμμετείχαν στη Σύνοδο Βορρά-Νότου τον περασμένο Δεκέμβριο, μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου συζητήθηκαν ζητήματα αμυντικής χρηματοδότησης και η ανάγκη μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτονομίας, στον απόηχο των δηλώσεων της κυβέρνησης Τραμπ για περιορισμό της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Με ψύχρα και βοριάδες μας αποχαιρετά ο Απρίλιος, η πρόγνωση στην Πάτρα

Ισπανία: Σταδιακή αποκατάσταση του ρεύματος μετά το εκτεταμένο μπλακ άουτ – Άγνωστη η αιτία, τα σενάρια που εξετάζονται

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Κερατέα: Μάχη με τις φλόγες τη νύχτα, απομακρύνθηκαν με ασφάλεια ηλικιωμένοι κάτοικοι ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Σήμερα το τελευταίο αντίο στη 47χρονη ναυτικό, στο ανακριτή οι τρεις συλληφθέντες

Σοκάρει το βίντεο ντοκουμέντο από τη φονική παράσυρση της 47χρονης ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας

Πάτρα: Η διάρρηξη που οδήγησε στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας