Βρετανία: Η προειδοποίηση των Αρχών για την Ιλαρά στην Ευρώπη

Ειδικά οι γονείς μικρών παιδιών καλούνται να ελέγξουν ότι όλα τα μέλη της οικογένειας έχουν λάβει δύο δόσεις MMR

Βρετανία: Η προειδοποίηση των Αρχών για την Ιλαρά στην Ευρώπη

Από τη Βρετανία οι Αρχές προειδοποιούν τις οικογένειες που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι για διακοπές ή για να επισκεφθούν συγγενείς για την αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές.

Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί τους παραθεριστές να βεβαιωθούν ότι είναι ενημερωμένοι με τους εμβολιασμούς τους και τονίζει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να εμβολιαστούν. Ειδικά οι γονείς μικρών παιδιών καλούνται να ελέγξουν ότι όλα τα μέλη της οικογένειας έχουν λάβει δύο δόσεις MMR.

Οι μολύνσεις από ιλαρά στην Ευρώπη βρίσκονται σε υψηλό 25ετίας, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται και σε χώρες όπως το Πακιστάν και η Νιγηρία, αναφέρει το BBC.

Εν τω μεταξύ, τα ποσοστά παιδικού εμβολιασμού στη Βρετανία κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR) εξακολουθούν να υπολείπονται κατά πολύ του συνιστώμενου ποσοστού εμβολιασμού 95%. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανά περιφέρεια εντοπίζονται στο Λονδίνο με μόλις πάνω από 73% εμβολιασμένους.

Στην ίδια τη Βρετανία έχουν επιβεβαιωθεί 109 κρούσματα τον Απρίλιο και τουλάχιστον 86 τον Μάιο. Τα κρούσματα αυτά αφορούν κυρίως ανεμβολίαστα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Στο Λονδίνο εντοπίζονται τα μισά από όλα τα κρούσματα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Η ιλαρά εξαπλώνεται πολύ εύκολα και οδηγεί σε επιπλοκές όπως λοιμώξεις του αυτιού και του θώρακα και φλεγμονή του εγκεφάλου, με μερικά παιδιά να καταλήγουν τραγικά στο νοσοκομείο και να υποφέρουν από συνέπειες που διαρκούν όλη τους τη ζωή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF ανέφεραν 127.350 κρούσματα ιλαράς στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια το 2024 – διπλάσιος αριθμός κρουσμάτων από τον αριθμό που αναφέρθηκε κατά το προηγούμενο έτος και ο υψηλότερος αριθμός από το 1997.

Φέτος σημειώθηκαν κρούσματα σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι δημοφιλείς στους παραθεριστές της Βρετανίας, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία.

Ο ΠΟΥ ανέφερε επίσης ότι η Ρουμανία, το Πακιστάν, η Ινδία, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία και η Νιγηρία έχουν σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς κρουσμάτων ιλαράς παγκοσμίως.