Η «Ακρόπολη» της Πάτρας: Παρουσία της υπουργού Πολιτισμου η ανάδειξη του Κάστρου

Παρουσία της υπουργού Πολιτισμού τα εγκαίνια ανάδειξης του Κάστρου της πόλης. Η απεικόνιση της ιστορίας και της μνήμης της πατρίδας. Επισκέψιμο πολιτιστικό – τουριστικό απόθεμα.

Η «Ακρόπολη» της Πάτρας: Παρουσία της υπουργού Πολιτισμου η ανάδειξη του Κάστρου Πολλοί συμβολισμοί στην πολιτιστική μας κληρονμιιά, με εργασίες ανάδειξης των δύο ιστορικών Προμαχώνων

Την «ακρόπολη» της Πάτρας εγκαινίασε, προχθές, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία παρευρέθηκε στην εκδήλωση που έγινε στο Κάστρο της πόλης, όπου αναδείχθηκαν δύο ιστορικοί προμαχώνες.

Η τελετή εγκαινίων ήταν μία τελετή γεμάτη συμβολισμό και σεβασμό προς την πολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και η ανάδειξη δύο ιστορικών προμαχώνων.

Πάτρα: Εγκαίνια αποκατάστασης δύο προμαχώνων στο Κάστρο παρουσία της Λίνας Μενδώνη ΦΩΤΟ

Τα έργα αποκατάστασης έγιναν πραγματικότητα, χάρη στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 και ανέδειξαν την ιστορική και πολιτιστική αξία του Κάστρου και της περιοχής.

Η «Ακρόπολη» της Πάτρας: Παρουσία της υπουργού Πολιτισμου η ανάδειξη του Κάστρου

Φωτήλας, Μενδώνη, Κουμούση στους Προμαχώνες

Την τελετή πραγματοποίησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και παρευρέθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Αχαιός Υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας, ο Περιφερχειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ο βουλευτής Αχαΐας ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης, η Πρόξενος της Τουρκίας στην Αθήνα, Işıl Işık Civelik, η Διευθύντρια Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ολυμπία Βικάτου και πολλοί εκπρόσωποι φορέων.

Η Υπουργός Λίνα Μενδώνη στην ομιλία της, τόνισε: «Το Κάστρο της Πάτρας αποτελεί αρχαιολογικό παλίμψηστο. Είναι η απεικόνιση της Ιστορίας, της μνήμης και της πολιτιστικής συνέχειας της πατρίδας μας. Μέσα από την αποκατάσταση των δύο προμαχώνων αποδίδουμε ένα μνημείο υψηλής συμβολικής και ιστορικής αξίας, που λειτουργεί ως τοπόσημο για την πόλη, ως πολιτιστικός πόλος, αλλά και αναπτυξιακός πόρος. Αξίζει, πραγματικά, μία περιήγηση στο Κάστρο».

Η «Ακρόπολη» της Πάτρας: Παρουσία της υπουργού Πολιτισμου η ανάδειξη του Κάστρου

Ξενάγηση από την κ. Κουμούση στο χώρο του Κάστρου

Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αννίτα Κουμούση σημείωσε: «Tο Κάστρο, τοπόσημο της πόλης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Πάτρα. Εδώ ήταν η ακρόπολη της αρχαίας Πάτρας. Με την ολοκλήρωση δύο έργων, το Κάστρο είναι πλέον επισκέψιμο με ασφάλεια σε όλα τα τμήματά του». Μετά τις ομιλίες και τα εγκαίνια, η κ. Κουμούση έκανε ξενάγηση σε όλους τους χώρους και έδειξε λεπτομέρειες για τους προμαχώνες, αλλά και όλα τα σημεία με την υπουργό να εκφράζει την ικανοποίησή της.

Πλέον, το Κάστρο είναι πλήρως επισκέψιμο σε όλους καθημερινά -πλην Τρίτης- από τις 8.30 μέχρι και τις 15.30. Οι επισκέπτες με κινητικά προβλήματα έχουν πρόσβαση και στους δύο αποκατεστημένους προμαχώνες, ενώ τα άτομα με προβλήματα όρασης έχουν τη δυνατότητα πληροφόρησης από δίγλωσσες πινακίδες σε γραφή braille και έναν απτικό χάρτη με το πρόπλασμα, στον σταθμό πληροφόρησης. Είναι δεδομένο οτι η ανάδειξη του Κάστρου θα τονώσει το πολιτιστικό και τουριστικό απόθεμα της πόλης.

Η «Ακρόπολη» της Πάτρας: Παρουσία της υπουργού Πολιτισμου η ανάδειξη του Κάστρου

Η κ. Μενδώνη μιλά στους φορείς μετά τα εγκαίνια