Αγρότης βιοκαλλιεργητής από Βαλένθια: Μη βάζετε ποτέ τις ντομάτες στο ψυγείο

Εξηγεί τους τρεις λόγους που το ψυγείο καταστρέφει τις ντομάτες

Αγρότης βιοκαλλιεργητής από Βαλένθια: Μη βάζετε ποτέ τις ντομάτες στο ψυγείο

Τελικά, τι είναι καλύτερο; Να διατηρούμε τις ντομάτες εκτός ψυγείου ή εντός; Αρκετοί επιλέγουν να τις βάζουν στο ψυγείο. Ενας βιοκαλλιεργειτής ντομάτας, όμως, ο Bussy,  αγρότης από τη Βαλένθια, υποστηρίζει ότι βάζοντας τις ντομάτες στο ψυγείο είναι σαν «να τις πετάμε κατευθείαν στα σκουπίδια».

Και εξηγεί και τους λόγους:

1. Η ωρίμανση διακόπτεται (και δεν επιστρέφει)
Ο πρώτος λόγος που τονίζει η Bussy είναι ότι το κρύο σταματά τη φυσική διαδικασία ωρίμανσης των ντοματών. «Όταν τις βάζετε στο ψυγείο, αυτή η διαδικασία διακόπτεται και ακόμα κι αν τις βγάλετε, δεν θα ξαναρχίσει», εξηγεί. Αυτό που κερδίζετε σε διάρκεια ζωής χάνεται σε ποιότητα.

2. Χαλάει η υφή της
Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με την υφή της. Το κρύο διασπά τα κυτταρικά τοιχώματα των ντοματών, με αποτέλεσμα η υφή τους να αλλάζει από ζουμερή σε αλευρώδη ή αμμώδη.

3. Χάνετε άρωμα και γεύση (το πιο σημαντικό)
Αλλά το πιο σημαντικό σημείο έχει να κάνει με αυτό που πραγματικά αγαπάμε στις ντομάτες: τη γεύση και το άρωμά τους. Ο Bussy το εξηγεί ως εξής: «Σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου, οι ντομάτες μειώνουν την παραγωγή πτητικών ενώσεων. Και οι πτητικές ενώσεις είναι υπεύθυνες για τη γεύση και το άρωμα των ντοματών».

Το μήνυμα της Bussy είναι σαφές και κατηγορηματικό: «Αν θέλετε να φάτε ντομάτες στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, μην τις βάζετε στο ψυγείο. Γιατί θα τα κάνετε θάλασσα».