Στα ύψη το αιγοπρόβειο κρέας: Ελλείψεις και ανατιμήσεις λόγω ευλογιάς και σφαγών ζώων
Οι περιορισμοί στη μετακίνηση ζώων και η θανάτωση χιλιάδων αιγοπροβάτων προκαλούν ελλείψεις στην αγορά και νέα άνοδο τιμών, με τους καταναλωτές να βλέπουν το αιγοπρόβειο κρέας να γίνεται είδος… πολυτελείας.

Νέο κύμα ανατιμήσεων στο αιγοπρόβειο κρέας φέρνουν τα περιοριστικά μέτρα για την ευλογιά, αλλά και η θανάτωση χιλιάδων ζώων, με αποτέλεσμα η αγορά να αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο οι τιμές των κρεάτων αυξήθηκαν κατά 6,2% σε ετήσια βάση.
Όπως δηλώνει ο Νίκος Παλάσκας, γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, «τον τελευταίο μήνα έχουν κλείσει τα σφαγεία» και απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων από τις μονάδες προς αυτά. «Στην κατανάλωση το κρέας δεν υπάρχει, έρχονται μικρές ποσότητες από γειτονικές περιφέρειες. Ο καταναλωτής δεν θα βρει πρόβειο και αρνίσιο κρέας και θα είναι πανάκριβο», τονίζει.
Η τιμή παραγωγού για το πρόβειο κρέας, που σήμερα κυμαίνεται στα 4-4,5 ευρώ το κιλό, αναμένεται να φτάσει ακόμη και τα 6 ευρώ το κιλό, με το κόστος να περνά αναπόφευκτα στον καταναλωτή. Το μπούτι, που σήμερα κοστίζει 9,5-11 ευρώ, δεν αποκλείεται να αγγίξει τα 12,5 ευρώ το κιλό, ενώ τα παϊδάκια από 10-12 ευρώ μπορεί να φτάσουν τα 13,5 ευρώ.
Ο κρεοπώλης Νίκος Καρατζιώλης σημειώνει ότι «συνεχίζει να ζητά ο κόσμος πρόβειο, αν και κάποιοι φοβούνται λόγω των ζωονόσων. Ωστόσο, το 70% εξακολουθεί να το επιζητεί».
Σταθερά ακριβό παραμένει και το αρνί. Οι παραγωγοί το πωλούν στα 8,5 ευρώ το κιλό, για να φτάσει στα σούπερ μάρκετ 13-14 ευρώ και στα κρεοπωλεία έως και 17 ευρώ. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος, καθώς η κατανάλωση έχει μειωθεί σημαντικά.
Στη Λάρισα, ο πρόεδρος των κρεοπωλών Βαγγέλης Ρίζος τονίζει ότι η έλλειψη προϊόντος είναι έντονη: «Δεν μπορούμε να προμηθευτούμε το πρόβειο και το αρνάκι. Τα σφαγεία μας δεν μπορούν να μας εξυπηρετήσουν. Χρειάζεται μετακίνηση από άλλο νομό, κάτι που αυξάνει το κόστος τόσο για εμάς όσο και για τον καταναλωτή».
Παράλληλα, αυξημένες έως και 25% σε σχέση με πέρυσι είναι οι τιμές και στο μοσχαρίσιο κρέας. Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την πράσινη μετάβαση έχει μειώσει το ζωικό κεφάλαιο, ενώ η Ελλάδα καλύπτει το 80% των αναγκών της σε βόειο κρέας μέσω εισαγωγών. Έτσι, η τιμή της μπάλας έχει αυξηθεί από τα 12,5 ευρώ το κιλό πέρυσι στα 15,8 ευρώ φέτος.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News