Το «φεγγάρι της συγκομιδής», απόψε η πρώτη υπερπανσέληνος του χρόνου
Η πανσέληνος του Οκτωβρίου θα είναι ορατή σήμερα Τρίτη 7/10/2025, σηματοδοτώντας την έναρξη εμφάνισης τριών συνεχόμενων υπερσελήνων που θα φωτίσουν τον ουρανό τους τελευταίους μήνες του χρόνου.
Σήμερα το βράδυ Τρίτη 7/10/2025, θα κάνει την εμφάνιση της η πρώτη υπερπανσέληνος του χρόνου, γνωστή και ως «Πανσέληνος της Συγκομιδής».
Παρότι ο καιρός θα είναι στις περισσότερες περιοχές βροχερός, η αποψινή πανσέληνος αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη και πιο φωτεινή του έτους, καθώς η Σελήνη θα βρεθεί στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη.
Πρόκειται για την πρώτη μετά τον Νοέμβριο του 2024 και εγκαινιάζει μια τριάδα υπερπανσελήνων που θα συνεχιστούν έως τον Δεκέμβριο, σηματοδοτώντας την αρχή ενός μαγευτικού φθινοπωρινού ουράνιου θεάματος.
Η ονομασία «Πανσέληνος της Συγκομιδής» σχετίζεται με τη φθινοπωρινή ισημερία και τις αγροτικές παραδόσεις, ενώ παραδοσιακά ο Οκτώβριος φιλοξενεί και τη λεγόμενη «Hunter’s Moon» ή «Σελήνη του Κυνηγού», δύο ονομασίες που αποτυπώνουν τον αγροτικό κύκλο και το κυνήγι στο φως του φεγγαριού.
Σύμφωνα με τη NASA, οι υπερπανσέληνοι φαίνονται έως και 14% μεγαλύτερες και 30% πιο λαμπερές από τις συνηθισμένες πανσελήνους, χαρίζοντας ένα σπάνιο θέαμα, με κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Το λάθος που κάνουν εκατομμύρια άνθρωποι στην τουαλέτα χωρίς να το γνωρίζουν
Google Flow: Φτιάξε τα δικά σου τραγούδια, videoclip ακόμα και στίχους χωρίς να γνωρίζεις νότα
Ανάδρομος Κρόνος στον Κριό: Ποια γενέθλια περνούν crash test?
Το «μαγικό» φρούτο που λένε πως χαρίζει μακροζωία και λαμπερό δέρμα
Η επίθεση από αυτόνομο AI της OpenAI ήταν μόνο η αρχή
Στην κορυφή η Εθνική Πόλο – Σκουμπάκης: «Ήταν ένας τρελός τελικός, το αξίζαμε»
Ξεχάστε το μοσχάρι: Το κόκκινο κρέας που έχει διπλάσιο σίδηρο και ελάχιστα λιπαρά
Έλληνας πνευμονολόγος στο επίκεντρο διεθνούς έρευνας για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση
