Πάτρα-Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας»: Στην τύχη τους πλέον δεκάδες ασθενείς για χειρουργείο

Διευθυντές κλινικών, του Χειρουργικού τμήματος, διαμαρτύρονται για τη μείωση αιθουσών, προειδοποιώντας ότι κλείνουν. Τα βάζουν με τη διοίκηση του νοσοκομείου, της 6ης ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας.

Πάτρα,Νοσοκομείο

Εννέα διευθυντές των κλινικών του χειρουργικού τομέα του «Αγίου Ανδρέα» με κοινή τους επιστολή προς τη διοίκηση του νοσοκομείου διαμαρτύρονται για τη μείωση των χειρουργικών αιθουσών τονίζοντας ότι επί της ουσίας κλείνουν τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι με την απόφασή της η διοίκηση του νοσοκομείου, η διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας «αφήνουν στην τύχη τους εκατοντάδες ασθενείς που είναι στις λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση».

Οι ίδιοι παρατηρούν: «Η μη αντιμετώπιση των χειρουργικών νοσημάτων αυξάνει τους γενικούς δείκτες βαριάς νοσηρότητας και θνητότητας, δημιουργώντας μία παράλληλη επιδημία. Το οφείλουμε απέναντι στους ασθενείς μας να μην επιτρέψουμε αυτή την άκρως επικίνδυνη εξέλιξη».

Υπενθυμίζουμε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζήτησε από τις Υγειονομικές Περιφέρειες να προχωρήσουν στην αναστολή των τακτικών χειρουργείων κατά 80%. Η τακτική αυτή ακολουθήθηκε σε όλα τα κύματα της πανδημίας με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν λίστες αναμονής και να υπάρχουν ασθενείς που αναγκάζονται να ζουν με το πρόβλημά τους και τις παρενέργειες που αυτά προκαλούν, για μακρό χρονικό διάστημα.

Μάλιστα αυτό είχε επισημανθεί έγκαιρα από την ιατρική κοινότητα ζητώντας τη λήψη μέτρων ώστε να μην επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο. Ωστόσο μέτρα δεν ελήφθησαν και τώρα μπαίνουν εκ νέου στην αναμονή εκατοντάδες ασθενείς.

«Η συμπίεση και η μείωση των χειρουργικών κλινικών τους τελευταίους μήνες της επιδημίας covid 19 δημιούργησε μεγάλα προβλήματα νοσηλείας των χειρουργικών ασθενών, ενώ η μονομερής εφαρμογή της οδηγίας του υπουργείου Υγείας για περικοπή κατά 80% των χειρουργικών αιθουσών στο ΓΝ Πατρών «Αγιος Ανδρέας», χωρίς να διενεργείται καμία μείωση στο ΠΓΝΠ, δημιουργεί μεγάλη αρρυθμία και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, συνολικά όλου του νοσοκομείου, προς τους πολίτες της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής» σημειώνουν οι εννέα διευθυντές.

Οι ίδιοι καλούν τους διοικούντες «να αναιρέσουν την απόφασή της για περαιτέρω μείωση των χειρουργείων που θα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου και τη διά της ολισθήσεως μετατροπή του σε νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid και δεύτερης διαλογής».

 

Η διοίκηση αδυνατεί να δώσει λύση

Λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει δεν διαφαίνεται στην παρούσα φάση. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς μη κορονοϊού θα ταλαιπωρούνται ακόμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Η προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση των ασθενών με κορονοϊό» μας απάντησε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Βάσει της εγκυκλίου του υπουργείου θα μπορούσαμε να τα μειώσουμε και σε ποσοστό 80%. Δεν το κάνουμε όμως γιατί ακριβώς αναγνωρίζουμε όλες τις ανάγκες που υπάρχου».

Από την πλευρά του ο διοικητής του «Αγίου Ανδρέα», Ηλίας Θεοδωρόπουλος ανέφερε «έχουμε πάρα πολλά περιστατικά κορονοϊού.  Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και θα γίνει ακόμα πιο πιεστική» και εξηγεί:
«Ο παθολογικός μας τομέας είναι γεμάτος όπως και ο χειρουργικός τομέας. Δεν υπάρχει δυνατότητα να ανοίξουμε άλλες κλίνες ΜΕΘ διότι δεν έχουμε διαθέσιμο προσωπικό. Με πολύ μεγάλη δυσκολία καλύπτουμε και τις υπάρχουσες ανάγκες».

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ