Τι περιμένει το Ιράν και η αντίδραση σε ενδεχόμενο πολέμου

Σε νέο γύρο συγκρούσεων, το Ιράν ενδέχεται να εκτοξεύσει δεκάδες ή εκατοντάδες πυραύλους ημερησίως, προκειμένου να «αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον αντίπαλο και να αλλάξει τις ισορροπίες στην άλλη πλευρά» αναφέρουν οι Ιρανοί διοικητές

Τι περιμένει το Ιράν και η αντίδραση σε ενδεχόμενο πολέμου

Όλα ανοιχτά παραμένουν στην Μέση Ανατολή, καθώς η τύχη της εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει αβέβαιη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να εκτοξεύει αρχικά απειλές για επανέναρξη των επιχειρήσεων την Κυριακή, πριν ανακοινώσει την επόμενη ημέρα ότι, έπειτα από πιέσεις που δέχτηκε από τα συμμαχικά κράτη στον Κόλπο, οι προγραμματισμένες επιθέσεις έχουν σταματήσει προσωρινά εν μέσω «σοβαρών διαπραγματεύσεων».

Ωστόσο, η Τεχεράνη φαίνεται να προετοιμάζεται για πιθανή κλιμάκωση, προειδοποιώντας ότι δεν θα διστάσει να επιβάλει βαρύ κόστος σε γειτονικά κράτη και στην παγκόσμια οικονομία σε περίπτωση νέας επίθεσης.

Κατά την πρώτη φάση των συγκρούσεων φέτος, οι Ιρανοί προετοιμάζονταν για έναν παρατεταμένο πόλεμο περίπου τριών μηνών, σύμφωνα με τον Χαμίρζα Αζίζι, ειδικό σε θέματα ασφαλείας του Ιράν στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών και Ασφαλείας Υποθέσεων. Για το λόγο αυτό, περιορίστηκε η χρήση πυραύλων ώστε να διατηρηθούν επιθέσεις επί εβδομάδες εναντίον ισραηλινών και περιφερειακών στόχων.

Αντιθέτως, σε περίπτωση νέου ξεσπάσματος πολέμου, οι ιρανικές αρχές αναμένουν συγκρούσεις «σύντομες αλλά υψηλής έντασης», με συντονισμένα πλήγματα σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, το Ιράν φέρεται να χρησιμοποίησε τον τελευταίο μήνα της εκεχειρίας για να προετοιμαστεί για την επανέναρξη των συγκρούσεων, επανατοποθετώντας εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων.

Axios: Πώς οι Άραβες ηγέτες «μπλόκαραν» τα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν

Η Τεχεράνη ετοιμάζεται για σύντομες αλλά υψηλής έντασης συγκρούσεις, απειλεί τον Κόλπο και τα θαλάσσια περάσματα

Σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται ανώνυμο αξιωματικό του αμερικανικού στρατού, από την έναρξη της εκεχειρίας στις 8 Απριλίου, το Ιράν έχει εργαστεί για να «ξεσκάψει δεκάδες βομβαρδισμένες εγκαταστάσεις βαλλιστικών πυραύλων, να μετακινήσει κινητούς εκτοξευτές πυραύλων και, παρά τις σημαντικές απώλειες, να προσαρμόσει τις τακτικές του για τυχόν επανάληψη των επιθέσεων».

Ο αξιωματούχος αναφέρει ότι οι αμερικανικές επιθέσεις κατά των πυραυλικών δυνατοτήτων του Ιράν βομβάρδισαν τις εισόδους των εγκαταστάσεων, αλλά όχι τους ίδιους τους εκτοξευτές, καθώς αυτοί ήταν θαμμένοι σε βαθιές υπόγειες σπηλιές για να προστατευθούν από επιθέσεις.

Επιπλέον, οι Ιρανοί διοικητές, πιθανώς με ρωσική βοήθεια, μελέτησαν τα σχέδια πτήσης των αμερικανικών μαχητικών και βομβαρδιστικών, ανέφερε ο αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού, που επισήμανε ότι η κατάρριψη του μαχητικού F-15E τον περασμένο μήνα και τα πυρά εδάφους που χτύπησαν ένα F-35 αποκάλυψαν ότι οι αμερικανικές τακτικές πτήσης είχαν γίνει υπερβολικά προβλέψιμες, επιτρέποντας στην Τεχεράνη να αμυνθεί εναντίον τους με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Η πιθανή αντίδραση της Τεχεράνης

Σε νέο γύρο συγκρούσεων, το Ιράν ενδέχεται να εκτοξεύσει δεκάδες ή εκατοντάδες πυραύλους ημερησίως, προκειμένου να «αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον αντίπαλο και να αλλάξει τις ισορροπίες στην άλλη πλευρά», επισήμανε ο Χαμίρζα Αζίζι.

Αυτό θα υποχρεώσει τα κράτη του Κόλπου να προετοιμαστούν για ενισχυμένες επιθέσεις στις ενεργειακές τους υποδομές, καθώς πλήγματα σε πεδία πετρελαίου, διυλιστήρια και λιμάνια αποτελούν έναν από τους ισχυρότερους τρόπους για το Ιράν να ασκήσει πίεση στην παγκόσμια οικονομία και στον Αμερικανό πρόεδρο.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125