Η Πολιτεία εκπληρώνει ένα χρέος βαρύ

Το κύριο άρθρο της «Π».

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ της Δυτικής Πελοποννήσου περίμενε τις θετικές εξελίξεις νωρίτερα. Τις δικαιούτο νωρίτερα. Αλλωστε, η ελληνική πολιτεία, όλα τα κόμματα εξουσίας είχαν δεσμευθεί για πολύ πιο έγκαιρη ανακατασκευή της Πατρών- Πύργου. Συνεπώς, δεν μπορούμε να χειροκροτάμε τις χθεσινές ανακοινώσεις χωρίς τον αστερίσκο αυτόν. Τον οφείλουμε στις οικογένειες που πένθησαν συγγενείς και φίλους κατά το διάστημα που ο νέος δρόμος όλο ξεκινούσε αλλά δεν έφτανε.

ΑΛΛΑ ΤΑ ΝΕΑ είναι πλέον καλά. Ο φάκελος για τη νέα προκήρυξη του έργου εγκρίθηκε από την ΕΕ, που τον κλωθογύρισε για πολύ καιρό, δυσανάλογο της κοινωνικής και οικονομικής σημασίας του θέματος.

Η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ θα ξεκινήσει, φυσιολογικά, με το ξεκίνημα του νέου έτους. Ενδιαμέσως αναμένουμε να τρέξουν παράλληλα και οι εργασίες βραχυπρόθεσμης μείωσης της επικινδυνότητας της οδού, που δεν ξεκίνησαν ακόμα: Αλλη μια ανακολουθία για την οποία δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις, αντίθετα με τις εργασίες που διαφημίστηκαν πριν αρχίσουν.

Ο ΝΕΟΣ σχεδιασμός δίνει περιθώριο στον παραχωρησιούχο για παράταση της εκμετάλλευσης εάν η κίνηση δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες, έτσι ώστε το έργο να βγάλει τα λεφτά του. Η πανδημία επηρεάζει σημαντικά τις μετακινήσεις. Αλλά υπολογίζεται -και ελπίζεται- ότι το έργο θα έχει καταλυτικές επιδράσεις και θα τονώσει την κινητικότητα στον δυτικό άξονα, με έμφαση στον τουρισμό και τις ανταλλαγές.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ όμως είναι δευτερεύοντα. Πρωτίστως ενδιαφέρει η ασφάλεια του μετακινούμενου πληθυσμού, και αυτή είναι θέμα χρόνου να θωρακιστεί. Επιτέλους, θα μηδενιστεί ο δείκτης των δυστυχημάτων. Η πολιτεία κάνει το χρέος της. Τιμά τη σημερινή κυβέρνηση ότι είναι εκείνη που απέμπλεξε το έργο από τα γρανάζια. Πιθανόν να είναι η ίδια που θα το ολοκληρώσει, δεδομένου ότι η δημοσκοπική της υπεροχή βαίνει αναλλοίωτη.