Ελληνική αντι-NAVTEX για τις τουρκικές προκλήσεις στο Καστελλόριζο

Ελληνική αντι-NAVTEX για τις τουρκικές προκλήσεις στο Καστελλόριζο

Στην άμεση έκδοση αντι-NAVTEX προχώρησε η Αθήνα μέσω του σταθμού Ηρακλείου, απαντώντας στη νέα ναυτιλιακή οδηγία (0862/26) που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας για λογαριασμό του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «TÜBİTAK MARMARA». Η τουρκική πλευρά επιχειρεί να δεσμεύσει θαλάσσια περιοχή νότια και νοτιοδυτικά του Καστελλόριζου έως τις 15 Σεπτεμβρίου για τη διενέργεια επιστημονικών ερευνών, εντός της ζώνης που η ίδια έχει ανακηρύξει μονομερώς ως «θαλάσσιο πάρκο» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με την ελληνική αντι-NAVTEX υπογραμμίζεται ότι ο σταθμός της Αττάλειας στερείται δικαιοδοσίας για την έκδοση οδηγιών στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς η αποκλειστική αρμοδιότητα για τον συντονισμό της ναυσιπλοΐας ανήκει στις ελληνικές Αρχές.

Παράλληλα, το «TÜBİTAK MARMARA», το οποίο απέπλευσε από τη Μαρμαρίδα, βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή και παρακολουθείται από ασφαλή απόσταση από ελληνικό σκάφος, σε πλήρη συντονισμό με το Πολεμικό Ναυτικό. Η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο είδος των εργασιών που θα εκτελεστούν, καθώς οι μετρήσεις στη στήλη του ύδατος (όπως αλατότητα και θερμοκρασία) αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τυχόν έρευνες στον βυθό ή το υπέδαφος σε μη οριοθετημένη περιοχή. Η Αθήνα αντιμετωπίζει τη νέα τουρκική πρωτοβουλία ως προσπάθεια αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών αρμοδιοτήτων και δημιουργίας τετελεσμένων.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο