Γαλλία: Σφίγγει ο δημοσιονομικός κλοιός – 65 δισ. ευρώ μόνο για τόκους και ανάπτυξη μόλις 0,5%
Η κυβέρνηση υποβαθμίζει τις προβλέψεις της, οι τόκοι γίνονται η μεγαλύτερη δαπάνη του προϋπολογισμού και οι αγορές ζητούν το υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου έναντι της Γερμανίας από το 2012
Σε ολοένα στενότερο δημοσιονομικό περιθώριο κινείται η Γαλλία, καθώς η κυβέρνηση υποβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2026 και παραδέχθηκε ότι ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ δεν είναι πλέον εφικτός.
Ο υπουργός Οικονομικών Ρολάν Λεσκίρ ανακοίνωσε ότι η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος κατά μόλις 0,5%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης 0,7%, ενώ διατήρησε στο 1% την πρόβλεψη για το 2027.
Ο στόχος του 5% βγαίνει από το τραπέζι
Η γαλλική κυβέρνηση είχε σχεδιάσει τον προϋπολογισμό με στόχο το έλλειμμα να περιοριστεί στο 5% του ΑΕΠ.
Ο Λεσκίρ, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι αυτό το επίπεδο «δεν αποτελεί πλέον επιλογή», χωρίς να ανακοινώσει νέο στόχο. Το αναθεωρημένο δημοσιονομικό πλαίσιο αναμένεται να αποτυπωθεί στο σχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στο γαλλικό κοινοβούλιο έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Το πολιτικό σκέλος κάνει την προσπάθεια ακόμη δυσκολότερη. Η κυβέρνηση θα χρειαστεί να περάσει τον προϋπολογισμό του 2027 από ένα βαθιά διχασμένο κοινοβούλιο, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές της άνοιξης.
65 δισ. ευρώ μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους
Η πίεση γίνεται ακόμη πιο καθαρή στο κόστος του χρέους.
Η Γαλλία αναμένεται να δαπανήσει περίπου 65 δισ. ευρώ μέσα στο 2026 για την εξυπηρέτησή του, ποσό αυξημένο κατά 4,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.
Με αυτό το ύψος, οι τόκοι μετατρέπονται στη μεγαλύτερη μεμονωμένη δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τα περιθώρια για άλλες παρεμβάσεις.
Το πρόβλημα δεν είναι ότι η Γαλλία δυσκολεύεται να δανειστεί. Το ζήτημα είναι ότι πλέον δανείζεται ακριβότερα.
Το γαλλικό ρίσκο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012
Οι επενδυτές απαιτούν μεγαλύτερη απόδοση για να κρατήσουν γαλλικά κρατικά ομόλογα αντί των αντίστοιχων γερμανικών, τα οποία λειτουργούν ως βασικό σημείο αναφοράς της Ευρωζώνης.
Η διαφορά αυτή –το λεγόμενο spread– έχει διευρυνθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012. Με απλά λόγια, οι αγορές ζητούν πλέον μεγαλύτερο «ασφάλιστρο» για να αναλάβουν τον κίνδυνο του γαλλικού χρέους.
Τα τέσσερα «χτυπήματα» στη γαλλική οικονομία
Η κυβέρνηση αποδίδει την επιδείνωση της εικόνας σε τέσσερις βασικές πιέσεις: την εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα, την άνοδο των τιμών ενέργειας, τις ακραίες καιρικές συνθήκες που έπληξαν την αγροτική παραγωγή και το αυξημένο κόστος δανεισμού.
Η εικόνα της ανάπτυξης είναι μάλιστα ακόμη πιο συγκρατημένη στην εκτίμηση της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας INSEE, η οποία προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά μόλις 0,4% το 2026, έναντι ανάπτυξης 0,9% το 2025.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Εμανουέλ Μουλέν, ξεκαθάρισε πάντως ότι η οικονομία δεν βρίσκεται σε κατάσταση «καταστροφής», χαρακτήρισε όμως τη σημερινή εικόνα ανησυχητική και μη ικανοποιητική, επιμένοντας στην ανάγκη μείωσης του ελλείμματος.
Οι εκλογές προσθέτουν έναν ακόμη παράγοντα αβεβαιότητας
Η οικονομική πίεση συμπίπτει με την είσοδο της χώρας στην τελική ευθεία προς τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου και Μαΐου 2027.
Οι επενδυτές παρακολουθούν πλέον όχι μόνο τους αριθμούς του προϋπολογισμού αλλά και το πολιτικό σκηνικό, καθώς μια εντονότερη πόλωση θα μπορούσε να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις πιέσεις στην αγορά γαλλικών ομολόγων.
Για το Παρίσι, η εξίσωση γίνεται έτσι διπλή: πρέπει να συγκρατήσει το έλλειμμα σε μια οικονομία που αναπτύσσεται λιγότερο, την ίδια στιγμή που κάθε νέο ευρώ δανεισμού κοστίζει ακριβότερα και ο λογαριασμός των τόκων απορροφά ολοένα μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Επίδομα 400 ευρώ: Η ημερομηνία που «κόβει» δικαιούχους – Πότε ένα ζευγάρι παίρνει 800 ευρώ
- Κεραμέως: Απασχόληση-ρεκόρ στο 72,2% – «563.000 άνθρωποι που δεν δούλευαν το 2019 εργάζονται σήμερα»
- Πιερρακάκης στη Ρουμανία: Επενδύσεις, ενέργεια και ευρωπαϊκά κεφάλαια στο τραπέζι
- Fraport: Πάνω από 7 εκατ. επιβάτες στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον Αύγουστο
- Εξωδικαστικός Μηχανισμός: 69.997 ρυθμίσεις για οφειλές 20,56 δισ. ευρώ
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Καμένη κατσαρόλα: Το απλό «trick» με Coca-Cola που εξαφανίζει τα καμένα χωρίς τρίψιμο
Τρελό αλλά αληθινό: Έβαψαν τις σκεπές λευκές και γλίτωσαν 560 kWh σε κλιματισμό!
Samsung SmartTag 3: Διέρρευσε με νέο design και τιμή 29,99 δολάρια
«Έπαιρνα κολλαγόνο για 3 μήνες και αυτά είναι τα αποτελέσματα»
Το Φεστιβάλ Υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών
