Εορτολόγιο – Σπάνια και ξεχωριστά: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα;
Σε ποιους θα πούμε «χρόνια πολλά» σήμερα.
Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου σήμερα και το εορτολόγιο περιλαμβάνει αρκετά ονόματα που έχουν την τιμητική τους.
Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Αγίου Αριστείδη, Αθηναίου φιλοσόφου και υπερασπιστή της χριστιανικής πίστης, καθώς και του Αγίου Κορνηλίου του Εκατόνταρχου, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση υπήρξε από τους πρώτους Ρωμαίους που ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό.
Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι: Αριστείδης, Αρίστος, Άρης, Αριστέα, Αριστούλα, Αριστίνα, Κορνήλιος, Κορνήλης, Κορνήλος, Κορνηλία και Κορνήλα.
Ο Άγιος Αριστείδης
Ο Άγιος Αριστείδης έζησε στην Αθήνα τον 2ο αιώνα μ.Χ., την εποχή της αυτοκρατορίας του Αδριανού. Καταγόταν από επιφανή αθηναϊκή οικογένεια και ασχολήθηκε με τη φιλοσοφία.
Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, γνώρισε τη χριστιανική διδασκαλία και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Στη συνέχεια συνέταξε απολογία, την οποία απηύθυνε στον αυτοκράτορα Αδριανό, υπερασπιζόμενος τους Χριστιανούς που εκείνη την περίοδο αντιμετώπιζαν διωγμούς.
Η δράση του προκάλεσε αντιδράσεις και ο Αριστείδης βρέθηκε αντιμέτωπος με διώξεις. Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα συνελήφθη και, σύμφωνα με την παράδοση, υπέστη μαρτυρικό θάνατο στις 13 Σεπτεμβρίου του 120 μ.Χ.
Για τη δράση και το έργο του έχει γράψει εγκωμιαστικά ο Άγιος Ιερώνυμος, ο οποίος τον χαρακτηρίζει Ισαπόστολο.
Ο Άγιος Κορνήλιος ο Εκατόνταρχος
Η μορφή του Αγίου Κορνηλίου αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων. Ήταν Ρωμαίος εκατόνταρχος και άνθρωπος με βαθιά πίστη και σεβασμό προς τον Θεό.
Σύμφωνα με την παράδοση, άγγελος Κυρίου τού υπέδειξε να συναντήσει τον Απόστολο Πέτρο. Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε καθοριστικό σημείο στη ζωή του, καθώς ο Κορνήλιος ασπάστηκε τη χριστιανική πίστη και στη συνέχεια αφιερώθηκε στη διάδοση της διδασκαλίας του Χριστού.
Η δράση του συνδέθηκε με διάφορες περιοχές, μεταξύ των οποίων η Φοινίκη, η Κύπρος, η Αντιόχεια και η Έφεσος, ενώ σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση εξελέγη Επίσκοπος Σκήψης στη Μυσία.
Η ιεραποστολική του δράση προκάλεσε την αντίδραση των αρχών και ο Κορνήλιος οδηγήθηκε ενώπιον του Επάρχου Δημητρίου, ο οποίος απαίτησε να αρνηθεί την πίστη του και να προσφέρει θυσία στα είδωλα.
Ο Κορνήλιος παρέμεινε σταθερός στις πεποιθήσεις του και, σύμφωνα με την παράδοση, η ομολογία της πίστης του είχε ως αποτέλεσμα να ασπαστούν τον Χριστιανισμό η σύζυγος και ο γιος του Επάρχου.
Η παράδοση συνδέει επίσης την ιστορία του με έναν μεγάλο σεισμό, κατά τον οποίο ο ειδωλολατρικός ναός κατέρρευσε, ενώ η οικογένεια του Επάρχου βγήκε σώα από τα ερείπια.
Η μνήμη των Αγίων Αριστείδη και Κορνηλίου τιμάται σήμερα, 13 Σεπτεμβρίου, και ως εκ τούτου γιορτάζουν όσοι φέρουν τα αντίστοιχα ονόματα.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Καμένη κατσαρόλα: Το απλό «trick» με Coca-Cola που εξαφανίζει τα καμένα χωρίς τρίψιμο
Ο Προμηθέας με καλάθια στον αγιασμό του Πειραματικού του Πανεπιστημίου Πατρών ΦΩΤΟ
iPhone 18 Pro: Variable aperture, smart focus και Pro Controls άλλαξαν τη φωτογραφία
«Έπαιρνα κολλαγόνο για 3 μήνες και αυτά είναι τα αποτελέσματα»
Θεσσαλονίκη: «Βούλιαξε» στην συναυλία του Ρέμου με ένα «αντίο» στον Μαζωνάκη ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ
