Μαρινάκης μετά τη συνέντευξη Τσίπρα: «Ούτε σήμερα γίναμε σοφότεροι» – Η κόντρα για κόστος, ενέργεια και Ποινικό Κώδικα
Η κυβέρνηση απαντά στις τοποθετήσεις του προέδρου της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης στον ΣΚΑΪ – Ο Παύλος Μαρινάκης αμφισβητεί την κοστολόγηση των προτάσεων, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι το πρόγραμμα μπορεί να ελεγχθεί από το Εθνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο
Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ απάντησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μεταφέροντας την πολιτική αντιπαράθεση κυρίως στην οικονομία, στις προτάσεις για την ενέργεια και στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Ούτε σήμερα γίναμε σοφότεροι από τον κ. Τσίπρα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης δεν απάντησε επαρκώς στο ζήτημα της κοστολόγησης των μέτρων που έχει παρουσιάσει.
Η αντίδραση ήρθε λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως βασικό πολιτικό στόχο την αλλαγή κυβέρνησης, επανέλαβε τις προτάσεις του για παρεμβάσεις στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων και παρουσίασε το «ή εμείς ή κανείς» ως το δίλημμα που, κατά την άποψή του, θα διαμορφωθεί στην πορεία προς τις εκλογές.
Η αντιπαράθεση για την κοστολόγηση
Ο Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε ότι παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για το συνολικό κόστος του προγράμματος Τσίπρα. Επικαλέστηκε μάλιστα εκτίμηση του αρμόδιου τομεάρχη Οικονομικών της ΕΛΑΣ, σύμφωνα με την οποία το ύψος των μέτρων φτάνει τα 7,5 δισ. ευρώ ετησίως και όχι συνολικά στην τετραετία. Η συγκεκριμένη αποτίμηση αποτελεί θέση που προβάλλει η κυβέρνηση στην πολιτική αντιπαράθεση για το πρόγραμμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του, απάντησε από διαφορετική αφετηρία. Υποστήριξε ότι οι προτάσεις της παράταξής του έχουν σχεδιαστεί μέσα στα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια και δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα κατατεθεί στο Εθνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο για ανεξάρτητη κοστολόγηση. Παράλληλα αναγνώρισε ότι μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης έχουν δημοσιονομικό κόστος.
«Κάλπικες υποσχέσεις» και «λεφτόδεντρα» για την ενέργεια
Δεύτερο σημείο της κυβερνητικής απάντησης ήταν η ενεργειακή πολιτική. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα «κάλπικες υποσχέσεις» και έκανε λόγο για «λεφτόδεντρα», υποστηρίζοντας ότι δεν συνοδεύονται από επαρκή κοστολόγηση.
Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ είχε προηγουμένως προτείνει παρεμβάσεις στη φορολογία των καυσίμων και έκτακτη φορολόγηση υπερκερδών στον ενεργειακό τομέα. Στη συνέντευξη υποστήριξε ότι η κυβέρνηση διαθέτει περιθώρια παρέμβασης, αναφέρθηκε στα κέρδη των διυλιστηρίων και υποστήριξε ότι θα μπορούσαν να εξεταστούν μειώσεις στον ΦΠΑ και στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα το δημοσιονομικό κόστος των δύο τελευταίων μέτρων.
Νέα σύγκρουση για τον Ποινικό Κώδικα
Ο Παύλος Μαρινάκης επανέφερε επίσης την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες το 2019. Η κυβερνητική πλευρά υποστηρίζει ότι οι τότε αλλαγές επέφεραν ευνοϊκότερη μεταχείριση για ορισμένα σοβαρά αδικήματα και μετέτρεψαν τη δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα.
Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε στη συνέντευξή του αυτή την κριτική, επισημαίνοντας ότι η αναμόρφωση των Κωδίκων είχε προετοιμαστεί από επιτροπή νομικών και πανεπιστημιακών και δεν αποτέλεσε, όπως υποστήριξε, μονομερή κυβερνητική παρέμβαση για συγκεκριμένες υποθέσεις. Άσκησε επίσης κριτική στις μεταγενέστερες αλλαγές που πραγματοποίησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Από το «ή εμείς ή κανείς» στην απάντηση Μαρινάκη
Στο τελευταίο μέρος της παρέμβασής του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε ιδιαίτερα στη φράση «ή εμείς ή κανείς» που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ παρουσίασε τη φράση στο πλαίσιο της εκτίμησής του ότι η δική του παράταξη μπορεί να αποτελέσει τον βασικό αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές, ενώ δήλωσε ότι σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας θα επιδιωχθεί νέα εκλογική αναμέτρηση.
Ο Παύλος Μαρινάκης επέλεξε να συνδέσει το σημερινό σύνθημα με την προηγούμενη πολιτική ρητορική του Αλέξη Τσίπρα και έκλεισε την τοποθέτησή του υποστηρίζοντας ότι εξακολουθούν να λείπουν σαφείς απαντήσεις από την αντιπολίτευση για το κόστος και την εφαρμογή των προτάσεών της.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Η Beats κυκλοφόρησε ακουστικά για όσους μισούν τα earbuds στο γυμναστήριο
Γιώργος Μαζωνάκης: Ο 14χρονος ανιψιός του τραγούδησε το Ώρες Μικρές ΒΙΝΤΕΟ
Μετατροπή πλαστικού σε βενζίνη κάτω από τους 200°C: Η νέα ανακάλυψη με τη χρήση τηγμένων αλάτων
Lisa x PlayStation: Η Lisa σχεδίασε το δικό της συλλεκτικό DualSense
Χρηματικά βραβεία στη μνήμη του Δημήτρη Καλογερόπουλου από τον Δήμο Αιγιαλείας
