Πατρινό Καρναβάλι 2022: Τι έγινε και τι δεν έγινε – Θεσμικά πρόσωπα κάνουν στην «Π» πλήρη απολογισμό

Με φόντο το Πατρινό Καρναβάλι του 2023, θεσμικά πρόσωπα, επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων και Μέλη του Δ.Σ. του Καρναβαλικού Οργανισμού καταθέτουν τις απόψεις τους στην «Π»

 

Πατρινό Καρναβάλι

Και μετά το τέλος του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού, τι πρέπει να περιμένουμε για του χρόνου; Τι πήγε λάθος; Τι θα μπορούσε να είχε γίνει αλλιώς; Πού πέτυχε και πού αστόχησε η διοργάνωση;

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος», δύο μέρες μετά τη λήξη του Καρναβαλιού, αναζήτησε θεσμικές απαντήσεις στα ερωτήματα. Καταθέτουν τις απόψεις τους η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ, οι επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων και Μέλη του Δ.Σ. του Καρναβαλικού Οργανισμού. Ολοι με φόντο το Καρναβάλι του 2023!

 

Ηρα Κουρή, Πρόεδρος Καρναβαλικού Οργανισμού:  

Πατρινό Καρναβάλι

Ηρα Κουρή

«Ο Δήμος Πατρέων και η ΚΕΔΗΠ- Καρναβάλι Πάτρας ως οι μόνοι θεσμικά διοργανωτές του Πατρινού Καρναβαλιού, προετοίμασαν το Πατρινό Καρναβάλι 2022 μέσα από αντίξοες και μεταβαλλόμενες συνθήκες. Πρώτη προτεραιότητά μας, η προστασία της υγείας των συμπολιτών μας, γι’ αυτό και όλες οι δράσεις μας προγραμματίστηκαν με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα και με δυνατότητα τροποποίησης του προγράμματος. Από την Τσικνοπέμπτη ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας βάρυνε περισσότερο το κλίμα και η ανάγκη να προσφέρουμε στιγμές χαράς στους συμπολίτες μας έγινε ακόμα πιο επιτακτική. Το μουσικό άρμα, οι περιφερειακές καρναβαλουπόλεις, οι παραστάσεις Καρναβαλικού Καραγκιόζη, οι Σοκολατορίψεις πραγματοποιήθηκαν σε σχεδόν όλες τις γειτονιές. Το τελευταίο τριήμερο η Πάτρα γέμισε επισκέπτες που ήρθαν εδώ να ζήσουν τη «μαγική» ατμόσφαιρα. Η πόλη θύμιζε τις παλιότερες εποχές της χαράς και της ξεγνοιασιάς.

Λίγα 24ωρα μετά, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι εύλογα. Τι παραπάνω θα πρόσθεταν αρνητικά στην πόλη, από υγειονομική άποψη, οι παρελάσεις; Γιατί λίγες μέρες πριν το τέλος μάς απαγορεύθηκαν επιπλέον και οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε υπαίθριο χώρο; Πώς μία οργανωμένη συναυλία, μία οργανωμένη τελετή λήξης στην πλατεία Γεωργίου ή στον Μόλο θα επιβάρυνε τις υγειονομικές συνθήκες; Είναι η εικόνα του τελευταίου τριημέρου αυτή που αποτυπώνει την καρναβαλική έκφραση; Οι θεατρικές παραστάσεις, οι εικαστικές εκθέσεις, οι συναυλίες, οι παιδικές παραστάσεις κουκλοθεάτρου κ.λπ δεν αποτελούν μέρος του Πατρινού Καρναβαλιού;

Η πανδημία μπορεί να στάθηκε εμπόδιο στην δυναμική πορεία του Πατρινού Καρναβαλιού αλλά οι εργαζόμενοι του Δήμου και του Καρναβαλικού οργανισμού  κράτησαν ζωντανό το θεσμό αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία».

 

Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Επικεφαλής Παράταξης «Πρωτεύουσα ξανά»:

Πατρινό Καρναβάλι

Γρηγόρης Αλεξόπουλος

«Φέτος ζήσαμε οξύμωρες καταστάσεις. Ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας λόγω κακοκαιρίας, χωρίς να υπάρξει κακοκαιρία… Και ακυρώθηκαν οι καρναβαλικές παρελάσεις για να μην υπάρξει συνωστισμός, μόνο συνωστισμός υπήρξε, ανεξέλεγκτος μάλιστα.

Η δημοτική αρχή δεν είχε κανένα plan Β για το φετινό Καρναβάλι. Διαχειρίστηκε την φετινή ιδιαίτερη κατάσταση με τον ίδιο τρόπο που διαχειρίζεται το Καρναβάλι γενικώς. Ως περίπου… αναγκαίο κακό για την πόλη. Απ’ την άλλη, χάθηκε η ευκαιρία, ειδικά φέτος, η δημοτική αρχή να εφαρμόσει ένα σχέδιο πραγματικής διασποράς στο χώρο και στο χρόνο των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Δηλαδή, ένα παράδειγμα, εκδηλώσεις τοπικής κλίμακας και άρα σε συνοικίες της πόλης και στο κέντρο, με πολλαπλά οφέλη για τον θεσμό του Καρναβαλιού.

Εχουμε καταθέσει προτάσεις στην ΚΕΔΗΠ, οι οποίες όμως δεν έχουν γίνει αποδεκτές».

 

Νίκος Παπαδημάτος, Επικεφαλής Παράταξης «Πάτρα Ενωμένη»:

Πατρινό Καρναβάλι

Νίκος Παπαδημάτος

«Τα τελευταία χρόνια το Καρναβάλι έχει σοβαρό έλλειμμα εξωστρέφειας κι αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη σχεδιασμού και φαντασίας εκ μέρους των ανθρώπων της Δημοτικής Αρχής. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη πάντα της δημοτικής αρχής, έχει υπάρξει ρήξη με τα καρναβαλικά πληρώματα. Δυστυχώς, αυτή η ρήξη συνεχίστηκε και φέτος.

Θα μπορούσε, αντί των θεατρικών παραστάσεων και διαφόρων υποτίθεται «πολιτιστικών» εκδηλώσεων με μη καρναβαλικούς φορείς, να διοργανωθεί μια «κλειστή» παρέλαση στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο με εμβολιασμένους-νοσήσαντες.

Η άποψή μου είναι ότι εδώ και χρόνια έπρεπε να υπάρχει μια Ανώνυμη Εταιρία διαχείρισης του Καρναβαλιού της Πάτρας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και πάντα υπό τον έλεγχο του Δήμου της πόλης. Ας ελπίσουμε να γίνει την επόμενη χρονιά…».

 

Μαρία Κουρμπανά, Μέλος Δ.Σ. Καρναβαλικού Οργανισμού – εκπρόσωπος «Ώρα Πατρών»:  

Πατρινό Καρναβάλι

Μαρία Κουρμπανά

«Δυστυχώς για μία ακόμα φορά η ΚΕΔΗΠ και η δημοτική αρχή αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.

Παρά την φιλότιμη προσπάθεια ορισμένων στελεχών της ΚΕΔΗΠ για οργάνωση επί μέρους μικρών εκδηλώσεων, η απουσία γνώσης, καρναβαλικής εμπειρίας και οράματος, αλλά κυρίως η παντελής απουσία συνεννόησης και συνεργασίας με τους ανθρώπους του Καρναβαλιού, στέρησε για μία ακόμα χρονιά την πόλη μας από το σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που την χαρακτηρίζει.

Η πανδημία δυστυχώς χρησιμοποιήθηκε σαν άλλοθι. Υπήρξαν και ιδέες και προτάσεις από τους καρναβαλιστές για μια διαφορετική διαχείριση του Καρναβαλιού μέσα στην πανδημία, αλλά δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν ανταποκρίθηκε σε τίποτα. Ευτυχώς, υπήρξαν πρωτοβουλίες από καρναβαλικές παρέες, που έδωσαν τον Καρναβαλικό τόνο που έχει ανάγκη η πόλη.

Δυστυχώς, η Πρόεδρος στην απονομή των βραβείων του (χειρότερου, καθ’ ομολογία πληρωμάτων που συμμετείχαν) Κρυμμένου θησαυρού, είπε δημόσια ότι οι παρέες αυτές έχουν πολιτικά κίνητρα!!!

Θα πρέπει επί τέλους να ξεκινήσει η συζήτηση για τον τρόπο που η λειτουργία και η οργάνωση του Καρναβαλιού (χωρίς να φύγουν από τον Δήμο) δεν θα εξαρτώνται από την εκάστοτε δημοτική αρχή και από πρόσωπα που ελάχιστα γνωρίζουν και πειραματίζονται».

 

Ακια Σταμάτη, Μέλος Πολιτικής Γραμματείας σπιράλ – Παρατηρήτρια στον Καρναβαλικό Οργανισμό:

Πατρινό Καρναβάλι

Ακια Σταμάτη

«Το Πατρινό Καρναβάλι 2022 γιορτάστηκε γιατί το ήθελε η καρναβαλική κοινότητα της Πάτρας και ο κόσμος (ντόπιοι και επισκέπτες). Η δημοτική αρχή δεν το ήθελε. Και δεν το υπηρέτησε. Το Πατρινό Καρναβάλι 2022 το έκαναν τα Πληρώματα, οι Μπούλες, το Κομιτάτο, οι Σφήγκες, οι Στρατηγοί, οι σοκολατορίχτες, οι παρέες, οι ιδιώτες και οι επιχειρηματίες της εστίασης (με μια σειρά δράσεων, δρώμενων, πρωτοβουλιών). Τη μεγαλύτερη διαφήμιση του θεσμού πανελλαδικά την κατάφεραν η Περιφέρεια και το Επιμελητήριο (μια πολύωρη τηλεοπτική προβολή στο Mega).

Η μόνη διεκδίκηση που περιμέναμε από τον Δήμο Πατρέων για τις παρελάσεις, δεν έγινε ποτέ. Με μία φοβική επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας τις απέφυγε. Πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα το τελευταίο τριήμερο, αν είχε η Πάτρα παρελάσεις κι όχι αυτή την άναρχη εικόνα που παρουσίασε…».

 

Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, Επικεφαλής Παράταξης «Πάτρα Διεθνής Σύγχρονη Πόλη»:

Πατρινό Καρναβάλι

Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος

«Το τερμάτισαν! Η Πάτρα κατάντησε τελευταία επαρχιακή πόλη της χώρας. Ούτε μουσική δεν έβαλαν την Κυριακή. Ο φόβος της ανάληψης ευθυνών και η παντελής απαξίωση του λαϊκού εθίμου ήταν το επιστέγασμα της αποτυχίας μιας άτολμης και απόμακρης δημοτικής αρχής. Όλα όσα έγιναν από την ιδιωτική-λαϊκή πρωτοβουλία διέσωσαν μερικώς τα προσχήματα.

Ο συνωστισμός, ανεξάρτητα από την απαγόρευση της παρέλασης, ήταν ο ίδιος και μάλιστα ασφυκτικός. Απλά μετατοπίστηκαν οι ευθύνες στους συμμετέχοντες.  Το πανό για το ΝΑΤΟ στη Πλατεία Γεωργίου ήταν τελικά το καρναβαλικό σύμβολο της πόλης. Τέτοια αλλοκοτιά δεν μπορεί να υπήρξε σε άλλο Δήμο».