Βασιλική Χριστούλη: Η αυστηρή και ευαίσθητη εισαγγελέας

Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά η γνωριμία με τον αιγιώτικης καταγωγής σύζυγό της, πριν 30 χρόνια, την οδήγησε στην απόφαση να την εδραιώσει στην Πάτρα. Η εισαγγελέας Βασιλική Χριστούλη ξεδιπλώνει στην «Π» την πολύπλευρη προσωπικότητά της.
Μνήμες συνδεδεμένες με τα παιδικά σας χρόνια;
Θυμάμαι με πολλή τρυφερότητα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου, ανάμεσα σε πολλούς θείους και θείες που ζούσαν στο ίδιο σπίτι στη καρδιά της Αθήνας (δίπλα στη γέφυρα του Πουλόπουλου), με τη μητέρα μου να με ταΐζει κυνηγώντας με γύρω από την Ακρόπολη. Μετά τα τρία μου μετακομίσαμε στην Ανω Ηλιούπολη, όπου έζησα μέχρι το τριακοστό έτος της ζωής μου. Απόλαυσα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια, γιατί είχα τη τύχη να έχω δύο υπέροχους γονείς, πολύ ερωτευμένους μεταξύ τους, που με λάτρευαν και έγιναν ζωντανό παράδειγμα για μένα, αλλά και μία αδελφή αξιαγάπητη. Σαν συνέπεια ήμουνα ένα χαρούμενο, ομιλητικό και ζωηρό παιδί.

Ηταν ξεκάθαρος από νωρίς ο επαγγελματικός δρόμος που θα παίρνατε; Πώς επιλέξατε τις σπουδές σας;
Η ιδέα της Νομικής τέθηκε την χρονιά που έδινα πανελλαδικές, γιατί όπως, μας είπε μία θεία μου, μου άνοιγε πολλούς δρόμους. Μπήκα χωρίς φροντιστήριο στη Νομική Αθηνών και ξεκίνησα μετά την άσκησή μου μαχόμενη δικηγορία. Μία πικρία από πελάτη με οδήγησε να δώσω εξετάσεις στο δικαστικό σώμα, αλλά αμέσως μετά προσελήφθην σαν έμμισθη εσωτερική δικηγόρος σε μεγάλη ναυτιλιακή εφημερίδα στον Πειραιά, από όπου αποχώρησα όταν μπήκα στον εισαγγελικό κλάδο. Η επιλογή μου αποδείχθηκε σωστή, γιατί εξέφρασε τη δυναμική και αγωνιστική πλευρά του χαρακτήρα μου αλλά και την εσωτερική μου ανάγκη να συμβάλλω στη κοινωνική ειρήνευση μέσα από τη διαδικασία των ακροάσεων
Με ποιες προκλήσεις/δυσκολίες έχετε έρθει αντιμέτωπη στην έως τώρα επαγγελματική σας πορεία;
Οι προκλήσεις με τις οποίες έχω έλθει αντιμέτωπη στην έως τώρα επαγγελματική μου πορεία υπήρξαν πολλές. Συγκυριακά, σχεδόν από την παρεδρία μου κλήθηκα να αντιμετωπίσω δύσκολες καταστάσεις. Κάποιες φορές η εμπλοκή μου σε βρόμικες υποθέσεις έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή μου την ίδια, καθώς και των δικών μου ανθρώπων. Αναγκάσθηκα να ζητήσω δύο φορές αστυνομική προστασία. Επίσης, στον αγώνα μου για δικαιοσύνη κάποιες φορές συγκρούστηκα με συμφέροντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στον τελικό απολογισμό μου που δεν είναι μακριά αισθάνομαι ότι, ναι, με τη στάση ζωής που τήρησα σε όλη μου την σταδιοδρομία έβαλα κι εγώ ένα μικρό λιθαράκι στον αγώνα για μία κοινωνία δικαιότερη και χωρίς αποκλεισμούς.

Ποια στοιχεία του χαρακτήρα σας σας βοηθούν να αντεπεξέρχεστε σε ό,τι ορθώνεται μπροστά σας ως εμπόδιο/τρικλοποδιά;
Οσον αφορά στα της υπηρεσίας μου τo πείσμα μου στην αναζήτηση της αλήθειας και στην καταπολέμηση της αδικίας που στηρίζεται στην πίστη μου ότι «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο» και ότι «το άδικον ουκ ευλογείται», σε συνδυασμό με την ψυχραιμία μου που συχνά ακουμπάει στα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής ορθώνονται ανάχωμα στα εμπόδια ή τις τρικλοποδιές που καλούμαι να υπερπηδήσω. Νομίζω η ψυχραιμία και το ένστικτό μου με προφυλάσσουν κι από τις κακοτοπιές της καθημερινότητάς μου.
Πότε η μπήκε η οικογένεια στη ζωή σας και πώς συμπορεύεται με το απαιτητικό σας επάγγελμα;
Η οικογένεια μπήκε στη ζωή μου σχετικά αργά, όταν ήμουν γεμάτη συναισθηματικά και έτοιμη να σηκώσω τα οικογενειακά βάρη. Η γέννηση του γιου μου σηματοδότησε μία άλλη εποχή πιο ουσιαστική για μένα και με γέμισε ζωντάνια, χαρά και όνειρα. Από αυτά τα στοιχεία αντλώ τη δύναμη να αντεπεξέρχομαι στις δυσκολίες του λειτουργήματός μου. Εκτιμώ ότι τα καταφέρνω και στα δύο καλά, χάρη και στη συμπαράσταση του συζύγου μου.
Εχετε, όμως, και καλλιτεχνικές πτυχές. Ποίηση, ζωγραφική, κεραμική, δημιουργίες με πέτρες… Ποιες ανάγκες σας εκφράζονται μέσω αυτών;
Συνυπάρχουν μέσα μου η δυναμική-αυστηρή πλευρά μου που εκδηλώνεται κατά την άσκηση των εισαγγελικών μου καθηκόντων μέσα από την αγωνιστικότητα που με διακρίνει, αλλά και η τρυφερή-ευαίσθητη πλευρά μου που εκφράζεται μέσα από την ποίηση και τις καλλιτεχνικές δημιουργίες μου. Είναι μία εσωτερική ανάγκη που δεν λειτουργεί ποτέ εγκεφαλικά, αλλά σαν πηγαία έκρηξη συναισθημάτων και ιδεών σε ένα στιγμιαίο ερέθισμα. Γι’ αυτό και τα έργα μου χαρακτηρίζονται από μία ταχύτητα δημιουργίας, μία εσωτερικότητα και μία αμεσότητα. Νιώθω ευλογημένη που μπορώ να εκφράζομαι με τόσους τρόπους, αλλά και να απογειώνομαι ψυχικά μέσα από τη διαδικασία της δημιουργίας. Επίσης, αυτή η τρυφερή πλευρά μου με βοηθά να ισορροπώ τις διαφορετικές αυτές πτυχές του χαρακτήρα μου, αλλά και να γίνομαι καλύτερη εισαγγελέας, προτάσσοντας την ανθρωπιά μου.

Τι εύχεστε για το 2021;
Στον εαυτό μου και την οικογένειά μου εύχομαι η νέα χρονιά να φέρει υγεία, χαρά κι αγάπη. Ειδικότερα στον γιο μου που προετοιμάζεται να δώσει του χρόνου πανελλήνιες, όπως και σε όλους τους μαθητές εύχομαι καλή φώτιση, επιμονή και προσήλωση στον στόχο τους.
Επίσης εύχομαι από καρδιάς σε όλους το 2021 να είναι μία χρονιά με υγεία, που θα διώξει μακριά τον φόβο της πανδημίας και την οικονομική κρίση, με αγάπη με ηθική και ψυχική ανάταση, με μία ζεστή αγκαλιά για όλα τα παιδιά της γης, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους τους ανθρώπους, και με φώτιση στους δυνατούς της γης για παγκόσμια ειρήνη.