Βρετανία: Ξεκίνησε η νέα κούρσα διαδοχής – Το πολύ τρεις υποψήφιοι για την πρωθυπουργία – Θα ψηφίσουν online

Λίγες ώρες μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας, η οποία έμεινε στην εξουσία για μόλις 44 ημέρες, οι Τόρις αναζητούν τον νέο επικεφαλής τους και νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας

Ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, ανακοίνωσε, έξω από το κοινοβούλιο, λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία εκλογής ηγεσίας.

Η εκλογική διαδικασία των Τόρις

Οπως εξήγησε ο Γκράχαμ Μπρέιντι, οι υποψήφιοι δεν θα είναι περισσότεροι από τρεις και πως κάθε υποψήφιος θα πρέπει να έχει τη δεδηλωμένη στήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών του κόμματος. Ο υψηλός αυτός αριθμός ορίστηκε με δεδομένο ότι οι Συντηρητικοί διαθέτουν 357 βουλευτές και με προφανή στόχο η διαδικασία να μην πάει πολύ μακριά εν μέσω πολιτικής κρίσης, ενεργειακής κρίσης και φυσικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που μπορεί να έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Οι επίσημες υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας (4 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

Όπως διευκρινίστηκε, αν ένας μόνο υποψήφιος συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, θα ανακηρυχθεί αυτομάτως νικητής την Δευτέρα. Εάν οι επίδοξοι πρωθυπουργοί είναι δύο, τα μέλη του κόμματος θα αναδείξουν τον νικητή σε διαδικτυακή ψηφοφορία. Στην περίπτωση και τρίτου υποψηφίου, θα προηγηθεί ψηφοφορία των βουλευτών με την οποία θα περάσουν στον επόμενο γύρο (στη διαδικτυακή ψηφοφορία των μελών του κόμματος) μόνο οι δύο πρώτοι. Σε αυτή την περίπτωση, ο νικητής θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου.

Οι υποψηφιότητες ανοίγουν απόψε και θα κλείσουν τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022 στις 14:00.

Οι υποψήφιοι θα χρειαστούν τουλάχιστον 100 βουλευτές για να προχωρήσουν, ενώ θα υπάρξει ψηφοφορία των βουλευτών μόλις υπάρξουν δύο υποψήφιοι.

Εάν μόνο ένας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε θα ανακηρυχθεί αυτομάτως νικητής την Δευτέρα. Εάν οι επίδοξοι πρωθυπουργοί είναι δύο, τα μέλη του κόμματος θα αναδείξουν τον νικητή σε διαδικτυακή ψηφοφορία.

Στην περίπτωση και τρίτου υποψηφίου, θα προηγηθεί ψηφοφορία των βουλευτών με την οποία θα περάσουν στον επόμενο γύρο (στη διαδικτυακή ψηφοφορία των μελών του κόμματος) μόνο οι δύο πρώτοι. Ο νικητής θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου.

Ο Μπρέιντι δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για την διαδικτυακή διαδικασία, αλλά τόνισε ότι θα είναι ασφαλής, προσθέτοντας ότι θα καταβληθούν όλες οι προσπάθειες ώστε να συμπεριληφθούν όσοι δεν έχουν πρόσβαση να ψηφίσουν διαδικτυακά.

Οι πιθανοί υποψήφιοι των Τόρις

Ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να βάζει πλώρη για την διεκδίκηση της ηγεσίας. Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας,  ο οποίος παραθέριζε στην Καραϊβική, επιστρέφει το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Daily Telegraph.

Μπόρις Τζόνσον: Εκτάκτως στο Λονδίνο μετά την παραίτηση Τρας

Υποψήφιος αναμένεται να είναι και Ρίσι Σούνακ, ο οποίος έχασε από την Τρας τον περασμένο μήνα. Βέβαια, ούτε ο Τζόνσον ούτε ο Σούνακ έχουν επιβεβαιώσει την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπράντον Λιούις ενδέχεται, επίσης, να θέσει υποψηφιότητα, σύμφωνα με το BBC, ενώ άλλα ονόματα που ακούγονται, αν και δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, είναι η πρώην υπουργός  Άμυνας Πένι Μόρντοντ,  ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Κέμι Μπάντενοχ, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλίβερλι και η πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν.

«Φωτιά» τα στοιχήματα και οι δημοσκοπήσεις

Πρώτος εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις, λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση παραίτησης της Λιζ Τρας,  ο μόλις τον Ιούλιο παραιτηθείς, Μπόρις Τζόνσον, ενώ τα στοιχήματα εμφανίζουν πρώτο τον Ρίσι Σουνάκ, υπουργό Οικονομικών του Τζόνσον ο οποίος μάλιστα δίνεται από τις εταιρείες ως το μεγάλο φαβορί.

Βρετανία: Το πολύ τρεις υποψήφιοι θα διεκδικήσουν την πρωθυπουργία -Η διαδικασία, θα ψηφίσουν online

Δημοσκόπηση της εταιρείας U-Gov που πραγματοποιήθηκε πριν παραιτηθεί η Λιζ Τρας σε ψηφοφόρους των Τόρις, έδινε στον Τζόνσον 32% και στον Σούνακ 23%.

Μάλιστα ο Μπόρις Τζόνσον ο οποίος την ώρα που η Λιζ Τρας ανακοίνωνε την παραίτησή της βρισκόταν στην Καραϊβική, επιστρέφει εσπευσμένα στο Λονδίνο για να διεκδικήσει την αρχηγεία του κόμματος εκ νέου.

Στη δημοσκόπηση εκείνη που είχε γίνει δύο μέρες πριν παραιτηθεί η Τρας, το 55% ζητούσε την αποχώρησή της, που τελικά συνέβη καθώς οι βουλευτές της άσκησαν πολύ μεγάλες πιέσεις.

Κι ενώ στις δημοσκοπήσεις πρώτος βγαίνει ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στα στοιχήματα πάλι δεν εμφανίζεται ούτε στην πρώτη τριάδα, αφού εκεί ο Σούνακ έχει την πρωτιά κι ο Τζόνσον είναι το βασικό αουτσάιντερ με απόδοση μεγαλύτερη κι από εκείνη της Πένι Μόρταντ που είχε βγει τρίτη στην εκλογή που ανέδειξε πρωθυπουργό την Λιζ Τρας.

Μέχρι και αυτή την ώρα η απόδοση που δίνει η υποψηφιότητα Τζόνσον ολοένα και μεγαλώνει, κάτι που μεταφράζεται ως όλο και λιγότερες πιθανότητες για να κερδίσει την ψηφοφορία και την αρχηγία του κόμματος του στις 28 Οκτωβρίου.