Τα 7 οφέλη της κολοκύθας για την υγεία

Ποια είναι τα οφέλη της κολοκύθας για την υγεία

κολοκύθα

Ανεξάρτητα από το πώς προτιμάτε να τρώτε την κολοκύθα σας, εδώ είναι επτά λόγοι που θα θέλετε να ξεκινήσετε σήμερα.

1. Η σάρκα της κολοκύθας μπορεί να βοηθήσει στην πέψη, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και πηκτίνη
Οι διαιτητικές ίνες είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που σχετίζεται κυρίως με την τροφοδοσία του πεπτικού συστήματος και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας , αλλά τα οφέλη τους ξεπερνούν πολύ αυτό. Εκτός από τη βελτίωση της υγείας του εντέρου, οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία και ενθαρρύνουν τη μακροζωία, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Παρά τα πολλά οφέλη των φυτικών ινών, πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετό από αυτό το θρεπτικό συστατικό.

Σύμφωνα με το USDA, 1 φλιτζάνι μαγειρεμένη σάρκα κολοκύθας περιέχει 7,1 γραμμάρια φυτικών ινών, καθιστώντας την εξαιρετική πηγή. Η σάρκα της κολοκύθας είναι επίσης πλούσια σε πηκτίνη, ένα είδος διαλυτών φυτικών ινών. Η πηκτίνη είναι ένα φυσικό πρεβιοτικό, το οποίο βοηθά στη διατροφή των καλών, υγιών προβιοτικών μικροβίων στο έντερο και είναι καλά ανεκτή σε άτομα με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Τα πρεβιοτικά στελέχη της πηκτίνης μπορεί να υποστηρίξουν το μικροβίωμα του εντέρου εξισορροπώντας μια πιο αντιφλεγμονώδη κατάσταση.

2. Η κολοκύθα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Οι μπανάνες δεν είναι η μόνη σας επιλογή όταν πρόκειται να πάρετε αρκετό κάλιο. Σύμφωνα με το USDA, 1 φλιτζάνι κονσέρβας απλής κολοκύθας παρέχει 505 χιλιοστόγραμμα (mg) αυτού του θρεπτικού συστατικού, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Μια δίαιτα άφθονη σε κάλιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση ή σε κίνδυνο υπέρτασης , αναγκάζοντας τα νεφρά να εκκρίνουν περίσσεια νατρίου.

3. Η βήτα-καροτίνη δίνει στην κολοκύθα την πορτοκαλί της απόχρωση και μια γερή δόση βιταμίνης Α
Η κόκκινη-πορτοκαλί χρωστική ουσία που ονομάζεται βήτα-καροτίνη, την οποία το ανθρώπινο σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α πλούσια σε αντιοξειδωτικά, δίνει αυτό το ωραίο χρώμα στην κολοκύθα. Το βήτα-καροτένιο είναι ένας τύπος καροτενοειδών, μια κατηγορία χρωστικών που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά και δρουν επίσης ως αντιοξειδωτικά.

Η κολοκύθα είναι μια φυσική άφθονη πηγή τροφής του ισχυρού αντιοξειδωτικού βήτα-καροτίνης, που υποστηρίζει υγιή μάτια, δέρμα και ανοσία. Στην πραγματικότητα, το USDA αναφέρει ότι η κολοκύθα περιέχει περισσότερη βήτα-καροτίνη από πολλά άλλα τρόφιμα στην κουζίνα σας. Άλλες πηγές τροφίμων με βήτα καροτίνη είναι οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, οι πορτοκαλί πιπεριές και το πεπόνι — τι κοινό έχουν όλα;

4. Οι κολοκύθες είναι μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων για το ανοσοποιητικό
Σχετικά με τα οφέλη της κολοκύθας, η κλινική του Κλίβελαντ αναφέρει ότι η κολοκύθα είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών που τονώνουν το ανοσοποιητικό, όπως ο σίδηρος και οι βιταμίνες Α, C και Ε. Η βιταμίνη C σε 1 φλιτζάνι απλή κονσέρβα κολοκύθας παρέχει 10,3 mg, καθιστώντας την καλή πηγή, σύμφωνα με το USDA .

Συμβάλλει επίσης στην αυξημένη απορρόφηση του σιδήρου.

5. Οι κολοκύθες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής
Η φλεγμονή είναι αναπόφευκτο μέρος της ζωής. Είναι η αντίδραση του σώματος σε προσβλητικούς παράγοντες ή τραυματισμούς. Η οξεία φλεγμονή είναι συνήθως βραχυπρόθεσμη, όπως όταν κόψετε κατά λάθος το δάχτυλό σας, και συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Αλλά η χρόνια φλεγμονή δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοήσουμε.

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες που συνδέονται με την αναπηρία και τη θνησιμότητα, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, οι νεφρικές παθήσεις και οι αυτοάνοσες διαταραχές, όπως αναφέρεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine. Οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν τους τρόπους με τους οποίους τα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, αλλά μια δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει, σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας .

Οι άνθρωποι σε πολλές χώρες χρησιμοποιούν την κολοκύθα για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, σύμφωνα με μια κριτική που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2022 στο Plants. Η πλούσια βήτα-καροτίνη στις κολοκύθες μπορεί να ευθύνεται εν μέρει. Η βήτα-καροτίνη εμφανίζει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο In Vivo.

6. Τα θρεπτικά συστατικά της κολοκύθας μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Η προσθήκη τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά όπως η κολοκύθα μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγείας της καρδιάς. Η κολοκύθα είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για την καρδιά, όπως φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά.

Εκτός από την κατανάλωση της σωστής ποσότητας θερμίδων, την τακτική άσκηση και τη ζωή χωρίς καπνό, η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών και τη μείωση της περίσσειας νατρίου για την υγεία της καρδιάς.

Το κάλιο είναι βασικός παράγοντας στην επεξεργασία του νατρίου, επομένως η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, όπως η κολοκύθα, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υπό έλεγχο τα επίπεδα νατρίου.

7. Οι κολοκύθες μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία των ματιών και του δέρματος
Η υγεία των ματιών και του δέρματος αλλάζει αναπόφευκτα με την ηλικία, αλλά ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη. Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της υγείας των ματιών, σύμφωνα με την Αμερικανική Οπτομετρική Εταιρεία, η οποία συνιστά να τρώτε περισσότερη κολοκύθα επειδή το φρούτο περιέχει θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της όρασης. Συγκεκριμένα, ο ψευδάργυρος, οι φυτικές ίνες, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και οι βιταμίνες Α, C και Ε στις κολοκύθες μπορεί να είναι ευεργετικά για τα μάτια.

«Τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία», λέει ο Volpe. Αυτό, μαζί με την πιθανή τους ικανότητα να βοηθούν στη μείωση του καταρράκτη, σημειώνεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2022 στο Nutrients .

Τόσο οι βιταμίνες όσο και τα καροτενοειδή δρουν ως αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί επίσης να παίζουν κάποιο ρόλο. Βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης, η οποία είναι υπεύθυνη για τη γήρανση των κυττάρων και αυτή η διαδικασία μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση του δέρματος. Οι βιταμίνες C και Ε μπορούν να αποτρέψουν διεργασίες που προκαλούν την επιτάχυνση της γήρανσης του δέρματος.

Πηγή: healthstories.gr