Ο κ. Coco – Mat με το «μάτι» της Πάτρας…

Η υπεύθυνη του καταστήματος στην Πάτρα, Ιωάννα Πετρούτσου αναλύει τον αντισυμβατικό επιχειρηματία.

Coco

Μπορείς τηρώντας το δικό σου «πρωτόκολλο» να προκαλείς σάλο και να ακυρώνεις θεσμικούς συμβολισμούς; Συνέβη, με πρωταγωνιστή τον εκκεντρικό επιχειρηματία Πωλ Ευμορφίδη της Coco – Mat, που εισήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο φορώντας πέδιλα και υποκάμισο, ευρισκόμενος δηλαδή σε πλήρη ανακολουθία με την πρόσκληση που όριζε επίσημο ένδυμα. Η εμφάνισή του σχολιάσθηκε ποικιλοτρόπως. Υπάρχει κόσμος που ενέκρινε το «τόλμημα». Και πολλοί φυσικά που έκαναν λόγο για… «εξευτελισμό του προεδρικού πρωτοκόλλου». Εχει ενδιαφέρον να προσεγγίσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την αντισυμβατικότητα του επιχειρηματία οι συνεργάτες του.

Στην Πάτρα λειτουργεί κατάστημα της Coco – Mat απέναντι από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η υπεύθυνη Ιωάννα Πετρούτσου βρισκόταν χθες μέσα σε μια κατάσταση γενικής… αναστάτωσης:

«Δεν σταματά να κτυπά το τηλέφωνο. Ο καθείς και η άποψή του. Και όλοι με ρωτούν αν επέλεξε να προσέλθει στο Μέγαρο με ‘’ακραία’’ εμφάνιση μόνο και μόνο για να τραβήξει τα φλας πάνω του. Αλλά, βέβαια, ο Πωλ ήταν άλλη μια μέρα ο εαυτός του. Τόσο απλό….».

Αντιτείναμε ότι δεν είναι απλό να σπας με τόσο «ακραίο» τρόπο το πρωτόκολλο και η Ιωάννα Πετρούτσου απαντά με σιγουριά: «Μα, ήξεραν ποιον κάλεσαν. Αυτός είναι ο Πωλ. Δεν έγινε χθες αντισυμβατικός. Γνώριζαν ποιον κάλεσαν και είχαν την ευθύνη της πρόσκλησης. Αλλά και δεν ενοχλήθηκαν…».

Ακολούθως, η υπεύθυνη του καταστήματος της Πάτρας σκιαγραφεί την προσωπικότητα του επιχειρηματία μέσα από τις διά ζώσης επαφές τους: «Ερχεται στην Πάτρα δυο – τρεις φορές τον χρόνο και μιλάμε κάποιες άλλες φορές μέσω σκάιπ. Δεν είναι αφεντικό ο άνθρωπος. Ενας αυθεντικός τύπος είναι, αυτοδημιούργητος, που σε αντιμετωπίζει ως ισότιμο συνεργάτη. Θέλει το κατάστημα να είναι και σπίτι. Με τον καφέ του, το τσάι, τα σύκα και κάθε άλλο έδεσμα για να δίδεται η αίσθηση στον πελάτη ότι μπαίνει σ’ ένα χώρο που ‘’κατακλύζεται’’ από τη γνήσια, πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία. Ναι, έχει ένα δικό του ‘’πρωτόκολλο’’. Δεν φοράει γραβάτα, δουλεύει χωρίς να έχει κινητό, δεν κρατάει ποτέ λεφτά στην τσέπη του και τηρεί μία στάση ζωής που είναι απόλυτα συμβατή με την ειλικρίνεια, την ελευθερία και την ανεξαρτησία του ατόμου. Νομίζω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά του. Και η Coco – Mat έπεται…».