Ελιές γλυκό του κουταλιού

Ελιές

Ο καρπός της ελιάς γίνεται επίσης πολύ νόστιμο γλυκό του κουταλιού σε πολλές περιοχές στην χώρα μας.

Ο ευλογημένος καρπός της ελιάς σήμα κατατεθέν της κουλτούρας μας δε σταματά στιγμή να εκπλήσσει ευχάριστα τον ουρανίσκο με τις τόσες πολλές γαστρονομικές του παραλλαγές.

Υλικά:
1 kg. ελιές πράσινες ή Καλαμών ωμές
1 ποτήρι νερό
4 κουταλιές ασβέστη
500 gr. ζάχαρη κρυσταλλική
500 ml. νερό
1 λεμόνι το χυμό και το ξύσμα
2 φύλλα αρμπαρόριζας

Ελιές

Παρασκευή:
Βάζουμε τις ελιές σε μια λεκάνη με νερό για 2 ημέρες, σε μια λεκάνη διαλύουμε τον ασβέστη με το νερό και βάζουμε μέσα τις ελιές για 3 ώρες τις ξεπλένουμε πολύ καλά και αφαιρούμε το κουκούτσι με το εργαλιάκη που βγάζουμε τα κουκούτσια από τα βύσσινα.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τις ελιές και βράζουμε για άλλα 15΄ λεπτά.

Προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα του λεμονιού, τα φύλλα αρμπαρόριζας, βράζουμε το γλυκό μέχρι έως ότου δέσει. Το αφήνουμε να κρυώσει και είναι έτοιμο.

tips: για να δώσουμε εάν θέλουμε άρωμα προσθέτουμε στο βράσιμο λίγο λικέρ της αρεσκείας μας και για να τις κάνουμε πιο πλούσιες μπορούμε να προσθέσουμε στην θέση που βγάλαμε το κουκούτσι αμύγδαλα, θα γίνουν τέλειες.

Ελιές

Ελιές χαρακτές σε άλμη και ξύδι

Οι ελιές σε άλμη συνοδεύουν και νοστιμίζουν άπειρα πιάτα αλλά και μόνες τους αποτελούν εξαιρετικό μεζέ
Ο καρπός συλλέγεται ώριμος από το Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο
Με την κατάλληλη επεξεργασία (χάραγμα, άλμη, ξύδι) έχουμε τις χαρακτές ελιές.

Υλικά:
5 kg. ελιές Καλαμών, Μαύρες ή Πράσινες
60 gr. χονδρό αλάτι για 1 lt. νερού
600 gr. ξύδι
ελαιόλαδο όσο χρειάζεται για να τις καλύψουμε

Παρασκευή:
Από τα μέσα Νοεμβρίου και αφού μαζέψουμε τις ελιές είναι η εποχή για να φτιάξετε τις δικές σας ελιές. Τις ελιές θα τις χαράξουμε, θα τις πλύνουμε και θα τις στραγγίσουμε. Στη συνέχεια θα τις βάλουμε σε νερό με χοντρό αλάτι. Το νερό θα πρέπει να σκεπάζει τις ελιές, το νερό δεν πρέπει να αλλάζει και θα πρέπει οι ελιές να μείνουν για τουλάχιστον στους δύο μήνες, αν θέλουμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία μπορούμε να ξεπικρίσουμε τις ελιές πρώτα.

Θα τις βάλουμε σε ένα δοχείο με νερό, το οποίο θα αλλάζουμε κάθε μέρα για 15 ημέρες, μετά από 10 ημέρες θα δοκιμάσουμε μια και εάν δεν είναι πικρή θα προχωρήσουμε στην επόμενη διαδικασία, στο τέλος θα τις πλύνουμε καλά να φύγει το αλάτι και θα ρίξουμε το ξύδι. Θα τις αφήσουμε δύο ημέρες να τραβήξουν το ξύδι και μετά θα τις μεταφέρουμε σε βάζα τα οποία θα γεμίσουμε με ελαιόλαδο, μπορούμε για να δώσουμε άρωμα να προσθέσουμε και από ένα φυλλαράκι δάφνη.

tips: Για να δούμε εάν η άλμη μας είναι έτοιμη, βάζουμε ένα καθαρό αυγό μέσα στο διάλυμα. Εάν το αυγό επιπλέει η άρμη είναι έτοιμη.

Ελιές

Πάστα Ελιάς
Έδεσμα που νοστιμίζει κάθε γεύμα, φτιαγμένο από την ψίχα της ελιάς από τα αγαπημένα αλείμματα πάνω σε ψωμί, σε παξιμάδι ή τυρί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες ή σε φαγητά πάνω σε κρέας.

Υλικά:
250 gr. ελιές πράσινες ξεκουκουτσιασμένες
2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
3 κουταλιές σούπας ξύδι
50 gr. ελαιόλαδο

Παρασκευή:
Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και χτυπάμε να γίνει ένα μίγμα λείο.
Σερβίρουμε αφού πρώτα το βάλουμε στο ψυγείο για να σφίξει.
tips: το ίδιο μπορεί να γίνει και με όποιο άλλο είδος ελιάς θέλουμε ή ακόμα και να βάλουμε διαφορετικές ελιές μαζί.

Παράσχος Αξιώτης
Executive Consultant Chef
Τα Μονοπάτια των Γεύσεων

Τα Μονοπάτια των Γεύσεων