Μονοπάτια των Γεύσεων: Συνταγή για λαχταριστό Μοσχαράκι Ραγού
Το ραγού είναι ένα πιάτο που μας έρχεται από τη Γαλλία είναι o Γαλλικός τρόπος μαγειρέματος για φαγητό (συνήθως κρέας) της κατσαρόλας με κρέας, λαχανικά και πηχτή σάλτσα.
Έχει πολλές εκδοχές και συνοδεύεται από διάφορα λαχανικά ανάλογα με την προτίμηση του καθενός.
Ragù οι Ιταλοί εννοούν μια σάλτσα με κομματάκια κρέατος και λαχανικού μέσα της. Σημειώνω όμως ότι το Ιταλικό ραγού (ragù), δεν είναι γαστρονομικά το ίδιο με το γαλλικό απ’ όπου ετυμολογικά και ιστορικά προέρχεται.
Το Γαλλικό ραγού αναφέρεται σε κανονικά φαγητά κατσαρόλας με διαδικασία αργού μαγειρέματος που τεχνικά έχει μεν πολλά κοινά σημεία με την σάλτσα ραγού, αλλά …δεν είναι σάλτσα. Είναι αυτοτελές φαγητό.
Το ΄΄κοκκινιστό μοσχαράκι΄΄ στα Ελληνικά (Ragù) ταιριάζει τέλεια με τις πατάτες, ειδικά αν ακολουθήσετε αυτήν τη γευστική συνταγή για ραγού. Ιδανική και για καθημερινό τραπέζι αλλά και για κυριακάτικη οικογενειακή μάζωξη!
Υλικά:
800 gr. μοσχάρι
3 πατάτες μέτριες
1 ποτήρι κρασί μαυροδάφνη
1-2 κουταλιές βαλσάμικο
2 καρότα
2 σκελίδες σκόρδο
1 ντομάτα
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 φύλλα δάφνης
ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι στην γεύση
Παρασκευή:
Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας με το κρεμμύδι χοντροκομμένο και το σκόρδο. Το σβήνουμε με το βαλσάμικο – προσθέτουμε το κρασί και τόσο νερό όσο να σκεπαστεί το κρέας. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου, προσέχοντας να μην μείνει χωρίς νερό.
Σε τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά τα καρότα και τις πατάτες χοντροκομμένα.
Αφού περάσει η ώρα και μαλακώσει το κρέας, προσθέτουμε τα λαχανικά την Ντομάτα ψιλοκομμένη και τον πελτέ στην κατσαρόλα. Επίσης, προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί, για 30-40 λεπτά ακόμη. Όταν είναι έτοιμο, σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Παράσχος Αξιώτης
Executive Consultant Chef
Τα Μονοπάτια των Γεύσεων
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News