Κοτόπουλο με πιπεριές και μανιτάρια

Κοτόπουλο

Κοτόπουλο: Το κοτόπουλο είναι το πολυπληθέστερο γεωργοκτηνοτροφικό ζώο και η κυριότερη πηγή ζωικής πρωτεΐνης για τους ανθρώπους.

Με έναν κατ’ εκτίμηση παγκόσμιο πληθυσμό περίπου 24 δισεκατομμυρίων (αν και ασφαλώς κανένας δεν έχει καταφέρει να μετρήσει όλα τα κοτόπουλα του κόσμου!), ξεπερνάει κατά πολύ σε αριθμό όλα τα άλλα πουλιά.

Όμως, παρά την πανταχού παρουσία και τη σημασία του, εδώ και δύο αιώνες οι βιολόγοι δυσκολεύονται να εξηγήσουν πώς το κοτόπουλο έγινε… κοτόπουλο.

Πιπεριές: Τις συναντάμε στις κουζίνες όλου του κόσμου, όπου χρησιμοποιούνται ως λαχανικά, ενώ στην πραγματικότητα είναι φρούτα. Οι πιπεριές χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις καυτερές πιπεριές και τις γλυκές πιπεριές. Υπάρχουν πράσινες, κίτρινες, πορτοκαλιές, κόκκινες ή μαύρες και καταναλώνονται φρέσκες, αποξηραμένες και σε σκόνη. Την μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως παρουσιάζουν το Μεξικό, η Νότια Αμερική και η Μεσόγειος.

Μανιτάρια: Η λέξη μανιτάρι είναι μεταγενέστερη της ελληνικής αμανίτης. Τα μανιτάρια στην πραγματικότητα είναι μια κατηγορία μυκήτων τα οποία στερούνται χλωροφύλλης και τρέφονται από νεκρή οργανική ύλη. Το κυρίως μέρος του μύκητα είναι υπόγειο και το ορατό μέρος του έχει συνήθως ομβρελοειδη μορφή. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες είδη μανιταριών σε ολόκληρο τον κόσμο και περίπου 3.000 στην Ελλάδα καταγεγραμμένα μέχρι στιγμής, αρκετά από αυτά θεωρούνται είδη σπάνια.

Κοτόπουλο

Υλικά:
1 κοτόπουλο σε μερίδες
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε μέτρια κομμάτια
2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε χοντρά κομμάτια
2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
500 gr. τεμαχισμένα μανιτάρια
5 ντομάτες φρέσκες κόκκινες
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
λίγο κρασί για το σβήσιμο
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
Μαϊντανό προαιρετικά
Αλάτι – πιπέρι στην γεύση

Παρασκευή:
Πλένουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε να πάρει μια βράση και πετάμε το νερό.
Πλένουμε ξανά το κοτόπουλο και το αφήνουμε να στραγγίξει λίγο.
Βάζουμε το λάδι στην χύτρα και σοτάρουμε για λίγο το κρεμμύδι με τις πιπεριές και τα μανιτάρια.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και ανακατεύουμε, ώστε να πάει το λάδι παντού.
Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα και ξανά ανακατεύουμε και σβήνουμε με λίγο κρασί.
Προσθέτουμε την ντομάτα και αφήνουμε ελαφρώς να μελώσει το ζουμί.
Προσθέτουμε νερό ώστε να σκεπαστούν σχεδόν τα κομμάτια κοτόπουλου.
Αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει για 30΄ περίπου.
Το γυρίζουμε σε ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για άλλα 15΄.
Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με ρύζι.

Παράσχος Αξιώτης
Executive Consultant Chef
Τα Μονοπάτια των Γεύσεων

Τα Μονοπάτια των Γεύσεων