Χαλβάς από τον Αξιώτη Παράσχο

Χαλβας

Χαλβάς: Εκτός από νηστίσιμος, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς -όπως και πολλά ελληνικά παραδοσιακά γλυκά- είναι και vegan, δεν περιέχει δηλαδή κανένα συστατικό ζωικής προέλευσης. Κάτι που σκεφτόμαστε είναι πως τα παραδοσιακά μας γλυκά είναι μια εξαιρετική λύση για όσους ενδιαφέρονται ή ακολουθούν αυτό το είδος διατροφής και ίσως να μην προωθούνται όσο θα μπορούσαν ως μια χορτοφαγική και vegan επιλογή.

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα γλύκισμα που συναντάμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ανατολής, αλλά και της Δύσης, στη χώρα μας τον έφεραν οι Έλληνες της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης, ο δικός μας σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι παραλλαγή ενός τούρκικου γλυκίσματος, το οποίο σε αντίθεση με τον σησαμένιο χαλβά που θεωρούνταν γλύκισμα των φτωχών, φτιαχνόταν με ένα μείγμα δημητριακών εμπλουτισμένο με πλούσια σιρόπια, γάλα ή κρέμα, αμύγδαλα, κουκουνάρι, φιστίκια ή άλλους ξηρούς καρπούς.

Χαλβας

Η ονομασία προέρχεται από την αραβική λέξη hulw που σημαίνει γλύκισμα και αναφέρεται σε πολλά και διαφορετικά επιδόρπια. Κι εμείς χρησιμοποιούμε την ονομασία χαλβάς για διάφορα είδη του, όπως ο σουσαμένιος (του μπακάλη), ο χαλβάς Φαρσάλων και ο σιμιγδαλένιος, στην Λέσβο έχουν τον πεντανόστιμο Μυζηθροχαλβά μπορείτε να το δείτε στο κανάλι μας #πVideoStudio

Σιμιγδάλι: Το σιμιγδάλι είναι ένα είδος χοντραλεσμένου αλευριού που παράγεται από το ενδόσπερμα (το εσωτερικό, δηλαδή, μέρος του καρπού) του σκληρού σιταριού. Το χρώμα του είναι κίτρινο, λόγω των καροτενοειδών, των φυσικών χρωστικών του. Η περιεκτικότητά του σε πίτυρο (σε εξωτερικό φλοιό, το σκληρό, δηλαδή, περίβλημα του καρπού) είναι μικρότερη του 0,8%, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για την παρασκευή ζυμαρικών, ψωμιού και άλλων αρτοποιημάτων.

Καθώς η περιεκτικότητα του σε γλουτένη είναι υψηλή βοηθά τα ζυμαρικά να διατηρούν το σχήμα τους κατά τη διάρκεια του βρασίματος και τους προσδίδει μια πολύ ευχάριστη γεύση.

Υλικά:
1 ποτήρι του νερού λάδι
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
3 ποτήρια του νερού σιμιγδάλι χοντρό
4 ποτήρια του νερού νερό
1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα

Παρασκευή:
Βάλτε το λάδι στην κατσαρόλα, να κάψει.
Ρίξτε το σιμιγδάλι και ανακατεύστε μέχρι να πάρει αρκετά σκούρο χρώμα.
Βάλτε τη ζάχαρη και το νερό σ’ ένα μπολ και ανακατέψτε.
Ρίξτε το μείγμα στο σιμιγδάλι και συνέχισε ν’ ανακατεύεις μέχρι να πιει το σιρόπι και να πήξει.
Στο τέλος ρίχνεις τα καρύδια, βάζεις το μείγμα σε μια φόρμα και αφήνεις να κρυώσει καλά.

Παράσχος Αξιώτης
Executive Consultant Chef
Τα Μονοπάτια των Γεύσεων

Τα Μονοπάτια των Γεύσεων