Η πολιτική κυριαρχία της τσέπης

Η ΤΙΜΗ των καυσίμων υποχωρεί, η κυβέρνηση δρομολογεί καλάθια νοικοκυριού και εορτών, θεσπίζεται επίδομα ακρίβειας για τα τρόφιμα. Δημιουργείται ένα σκηνικό ευφορίας, μέσα στην παρατεταμένη καλοκαιρία και την εορταστική συνθήκη, η οποία επιτείνεται για τις κατηγορίες των Ελλήνων που διατηρούν το δικαίωμα του δώρου.

ΑΛΛΑ ο καιρός παραχωρεί τη θέση του στον χειμώνα και η ευφορία της τσέπης δεν έχει γερά θεμέλια, όπως βέβαια δεν έχει γερά θεμέλια και η δυνατότητα του προϋπολογισμού να χρηματοδοτεί την πρόσβαση των πολιτών στα αγαθά.

ΘΑ ΠΑΙΧΤΕΙ η υπόθεση των εκλογών στο επίπεδο της τσέπης των Ελλήνων; Προφανώς η οικονομική μας κατάσταση επηρεάζει τη διάθεσή μας έναντι των κυβερνήσεων και των αντιπολιτεύσεων, αλλά η πολιτική ζωή της χώρας (πρέπει να) αφορά και τις προοπτικές της, την ανάγκη της να εκσυγχρονίζεται στις δομές και το γενικότερο πνεύμα της, και αυτή η διάσταση θα πρέπει να μη λείψει από τον προεκλογικό διάλογο και τον δημόσιο βίο, πέρα από συνθηματολογία και κορώνες που προορίζονται για επικοινωνιακή κατανάλωση.

ΘΑ ΒΡΕΙ τον χώρο που της αναλογεί αυτή η συζήτηση; Το αξίζει το μέλλον της χώρας, αλλά είναι επίσης πολύ χρήσιμο για να διακρίνει κανείς ποιος έχει κάτι ουσιώδες να πει πέρα από ρητορικές ευκολίες, από τις οποίες έχουμε υποστεί υπερκορεσμό τα τελευταία χρόνια, βοηθούντων και των κοινωνικών δικτύων τα οποία μας έχουν φλομώσει.

ΠΡΟΣ το παρόν βαδίζουμε προς την τελική ευθεία των εορτών. Η πολιτική θα χάσει έδαφος. Αλλά σε δύο εβδομάδες οι κατεργάρηδες θα καθίσουν στο πάγκο τους, μεταφορικά και κυριολεκτικά.