Γιατροί Κέντρων Υγείας: Χωρίς υποστήριξη και διακρίσεις από μία πολιτεία αδιάφορη και άδικη

Προ ημερών η «Π» ανέδειξε την επιχείρηση διάσωσης ενός πολίτη από γιατρούς και νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας Ακράτας μέσα στις λάσπες

κέντρων υγείας

Ο διαχωρισμός της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας των γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τους γιατρούς των νοσοκομείων και δη των γιατρών που υπηρετούν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και στο ΕΚΑΒ, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους ιατρικούς κύκλους.

Προ ημερών η «Π» ανέδειξε την επιχείρηση διάσωσης ενός πολίτη από γιατρούς και νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας Ακράτας μέσα στις λάσπες. Ο ασθενής είχε υποστεί ανακοπή την ώρα που ήταν στο χωράφι του και η υγειονομική ομάδα έσπευσε να τον σώσει πέφτοντας στην κυριολεξία μέσα στις λάσπες καθώς νωρίτερα είχε βρέξει.

«ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ»

Σε συνέχεια αυτού του συμβάντος, ο διευθυντής του Κέντρου και πρόεδρος του Συνδικαλιστικού Σωματείου Γενικών Ιατρών Ελλάδος, Σπύρος Μάρκου, σε σημείωμα που μας απέστειλε τονίζει τα εξής:

«Αυτή είναι μια καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν όλα τα Κέντρα Υγείας της χώρας. Δηλαδή, χωρίς υποστήριξη από τις ειδικότητες εκείνες που υπάρχουν στα νοσοκομεία, κάνουν ότι μπορούν για να διασώσουν ασθενείς. Και όταν τους διασώσουν, τους διακομίζουν στα νοσοκομεία για νοσηλεία. Με λίγα λόγια ο ταπεινός γενικός ιατρός του Κέντρου Υγείας κάνει χρέη και ιατρού ΤΕΠ και χρέη ιατρού ΕΚΑΒ».

Αυτό όμως δεν το αναγνωρίζει στην πράξη ηγεσία του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με τα όσα παραθέτει ακολούθως ο κ. Μάρκου: «Κι όμως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, περιφρονεί το έργο μας και δίνει επίδομα 250 ευρώ μόνον στους γιατρούς των ΤΕΠ και του ΕΚΑΒ. Δεν πρόκειται, απλώς, για μια κατάφωρη αδικία σε βάρος μας αλλά είναι και προσβολή για την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής, στις πλάτες τις οποίας θέλει να στηρίζει το αφήγημα του προσωπικού γιατρού».

«ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΦΥ»

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος  αναφέρει: «Είναι άδικο να εξαιρούνται οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό το οποίο στάθηκε ως προμετωπίδα στην πανδημία αφενός, και αφετέρου υπήρξε η ασπίδα της δημόσιας υγείας για την κοινωνία» και προσθέτει:

«Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει κατά βάθος και κατά πλάτος την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ως βασικό πυλώνα της λειτουργίας του ΕΣΥ διότι στόχος της είναι η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης».

Ενδεικτικό είναι ότι δεν προχωράει στην εφαρμογή της 24ωρης λειτουργίας των Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου. «Το δικό μας Κέντρου Υγείας (Αγίου Αλεξίου) έχει όλη τη δομή, ανθρώπινη και τεχνολογική, να προχωρήσει στην πιλοτική εφαρμογή της 24ωρης λειτουργίας και εφημερίας. Αν εφαρμοστεί αυτό σε συνδυασμό με την πλήρη ανάπτυξη των Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου και τις ΤΟΜΥ θα μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική Πρωτοβάθμια Περίθαλψη η οποία θα έχει τη δυναμική να λειτουργήσει ως ανάχωμα για τα νοσοκομεία. Γιατί δεν το κάνει όμως η κυβέρνηση;».