Καλα Χριστουγεννα… Και μετα πώς τα βγαζουμε περα;

ΕΡΡΕΥΣΕ χρήμα στις τσέπες των πολιτών μέσω των δώρων και η τοπική αγορά δούλεψε τα τελευταία 24ωρα, ευελπιστώντας σε παράταση και κορύφωση της ζήτησης και τις επόμενες ημέρες.

ΕΙΝΑΙ μια παραπλήσια περίπτωση εκείνης του ποτηριού που μπορούμε να το δούμε μισογεμάτο ή μισοάδειο. Ναι μεν το σκηνικό αυτών των ημερών είναι ευχάριστο, αλλά πιστοποιεί μια γνωστή, πικρή πραγματικότητα.

ΚΑΙ ΑΥΤΗ λέει πως χωρίς ενισχύσεις και έκτακτες εισροές, η καταναλωτική δυνατότητα της πλατιάς πλειοψηφίας των πολιτών είναι από υποτυπώδης ή και μηδαμινή, αν μιλάμε για επίπεδα που υπερβαίνουν τα απολύτως χρειώδη. Μάλιστα υπάρχει πολύς κόσμος που αδυνατεί να καλύψει έστω και αυτά.

ΡΟΚΑΝΙΣΤΗΚΑΝ τα εισοδήματα των Ελλήνων από την κρίση και απομειώθηκαν οι οικονομίες τους. Οι απώλειες δεν αναπληρώθηκαν. Μάθαμε να ζούμε με πολύ λιγότερα, και αυτό ήταν χρήσιμο από μια μεριά, αλλά αυτό δεν αναιρεί την ύπαρξη ενός πελώριου στόλου από εμπορικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους μόνο με τις εποχικές εξάρσεις της κατανάλωσης, σε περίοδο περατής ευφορίας, η οποία στηρίζεται σε δώρα και βοηθήματα.

ΕΙΝΑΙ αναγκαίο να μεταβληθεί το σκηνικό. Αυτό προϋποθέτει τόνωση της παραγωγικότητας και ανάπτυξη στέρεων, βιώσιμων επαγγελμάτων για όλο τον κόσμο. Αν αυτό δεν γίνει, δεν πάμε μακριά.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ με όρους τοπικούς, αυτό είναι το κατεξοχήν πρόβλημα της πόλης και της περιοχής. Χρειαζόμαστε δουλειές με προοπτική για όλο το ηλικιακό φάσμα του εργατικού δυναμικού.

ΟΥΤΩΣ ή άλλως είναι σκληρό να περιμένεις τις γιορτές για να αγοράσεις ένα παντελόνι, ένα ζευγάρι παπούτσια και ένα παιχνίδι για παιδί σου.

ΓΙΑ ΝΑ μη μιλήσουμε για τους ηλικιωμένους που οι περισσότεροι δεν μπορούν να αγοράσουν τίποτα.