Περισσότερη ευτυχία για τον πολίτη

ΔΕΝ ΕΝΝΟΟΥΜΕ όσα λέμε, αλλά η διατύπωση επιθυμιών, ευχών, απαρέσκειας, δυσανεξίας απηχεί διεργασίες στη συνείδησή μας. Οταν ένα μεγάλο μέρος πολιτών δηλώνει- σύμφωνα με στοιχεία έρευνας γύρω από την αγορά ακινήτων που δημοσιεύει η εφημερίδα «Πελοπόννης»- ότι θα ενδιαφερόταν για μετακόμιση και αλλαγή χώρου διαβίωσης.

Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ αυτή για ορισμένους μετουσιώνεται -κι αυτό είναι το στοιχείο που ενδιαφέρει την αγορά ακινήτων, και για ορισμένους ποτέ. Είτε επειδή τα δεδομένα δεν ευνοούν, είτε επειδή τις μεγάλες αλλαγές δεν τις σηκώνουν όλες οι προσωπικότητες. Η κατάθεση αρνητικής διάθεσης, ωστόσο, για το περιβάλλον ζωής μας αποτελεί φαινόμενο με κοινωνική και πολιτική διάσταση: Ενα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα θέλαμε μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο σπίτι, μια καλύτερη και πιο βολική γειτονιά. Και πολλοί από μας έχουμε δίκιο: Οι πόλεις δεν καταφέρνουν να γίνονται ελκυστικές για τους πολίτες, μερικές φορές δεν το προσπαθούν καν. Ουκ ολίγοι πολίτες δυστυχούν στο ίδιο τους το σπίτι.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ δεν πρέπει να συσχετίζεται απαραιτήτως με την ανέχεια, που είναι άλλης τάξης ζήτημα. Οι πόλεις πιέζουν τον κόσμο. Τον στριμώχνουν με τη διαχείριση του ΙΧ, δεν του προσφέρουν φως και αέρα, τα πεζοδρόμια δεν μας χωράνε, η γειτονιά μας δεν μας αποζημιώνει με πράσινο και απλές ανέσεις που ξεκουράζουν την ψυχή και το μάτι. Την ίδια στιγμή, βομβαρδιζόμαστε από εικόνες καλύτερων συνθηκών, πραγματικών ή ψευδεπίγραφων, που απολαμβάνουν κάποιοι άλλοι.

ΕΝΑΣ πολίτης που δεινοπαθεί ή καταθλίβεται, δεν είναι ένας συνεργάσιμος πολίτης. Απέχει από τα κοινά, εγκλωβίζεται στα καθημερινά του, βυθίζεται στον αρνητισμό, στην απάθεια, την αφασία, ενδίδει σε πειρασμούς της ευτέλειας που προσφέρονται από οθόνες και κοινωνικά δίκτυα.

ΝΑ ΕΝΑ πολιτικό στοίχημα. Περισσότερη ευτυχία για τον πολίτη. Μια ιδέα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.