Δημοσκόπηση DATA C: Οι αντιδράσεις ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ για τη ψήφο στη Δυτική Ελλάδα

Πώς αξιολογούν, κόμματα και πολιτικοί, τα ευρήματα της πολιτικής δημοσκόπησης DATA Consultants, για τις βουλευτικές εκλογές σε επίπεδο χώρας και Δυτικής Ελλάδας.

Δημοσκόπηση

Μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των ευρημάτων της δημοσκόπησης της Data Consultants, που έγινε για λογαριασμό του Peloponnisos FM 104,1, πολιτικοί και εκπρόσωποι των κομμάτων στην Αχαΐα επιχειρούν μια εις βάθος ερμηνεία.

Η μεγάλη δημοσκόπηση της DATA C για τον PELOPONNISOS FM 104,1 – Tί ψηφίζει η Δυτική Ελλάδα

Δημοσκόπηση

Ο αχαιός και υφυπουργός Εξωτερικών – βουλευτής ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης, σχολίασε στον Peloponnisos FM 104,1 (Πρωινός Τύπος) ότι «η ΝΔ παγιώνει ένα σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό αποτυπώνεται με χαρακτηριστικό τρόπο στην ερώτηση που αφορά στον καταλληλότερο ως πρωθυπουργό αλλά και στην παράσταση νίκης, όπου η διαφορά μεταξύ Μητσοτάκη – Τσίπρα και ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι συντριπτική».

Σημείωσε δε ότι «σε αυτές τις εκλογές, θα συγκρίνουμε ανθρώπους που έχουν κυβερνήσει και έχουν πεπραγμένα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πεπραγμένα και λάθη για τα οποία δεν έχει ζητήσει ακόμα συγγνώμη».

Από την άλλη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – είπε ο κ. Κατσανιώτης- «έχουμε έναν πρωθυπουργό που κυβερνά την χώρα εν μέσω εισαγόμενων κρίσεων, τις οποίες διαχειρίστηκε σωστά και φαίνεται ότι οι πολίτες θα τον εμπιστευθούν και για την επόμενη τετραετία, για να ολοκληρώσει τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Κατσανιώτης σημείωσε ότι «η εντεινόμενη πόλωση από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει μοναδικό σκοπό να συσπειρώσει την παράταξή του, η οποία όπως φαίνεται και στη δημοσκόπηση της DC, βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα (61,5%)». Ωστόσο, όπως τόνισε η κοινωνία έχει μάθει ότι η πόλωση προκαλεί ζημιά στη δημοκρατία και έφερε μέχρι και φασιστικά μορφώματα στη Βουλή. «Αυτό, η χώρα και οι σοβαροί πολίτες δεν το αντέχουν και θα απαντήσουν στο ερώτημα που δεν αντέχει και δεν θέλει ο κ. Τσίπρας. Δηλαδή, ποιος είναι ο καταλληλότερος για να κυβερνήσει την χώρα όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει ξανά την εντολή».

Δημοσκόπηση

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αχαΐας, Κώστας Μάρκου δήλωσε στον Peloponnisos FM 104,1 (Ολα Λέγονται): «Το κάστρο της Αχαΐας δεν απειλείται. Η DATA, προς τιμήν της, αναγνωρίζει ότι στα γκάλοπ παρατηρείται αποκρισιμότητα μόλις 1 στα 10.

Συνεπώς διαφεύγει μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι υπάρχει ζήτημα γενικής αξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων».

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ DATA C

Πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου στην ΠΔΕ είναι η ΝΔ με 28% (συσπείρωση 75,4% έναντι 71,8% του Νοεμβρίου).

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος με 26,1% (συσπείρωση 61,5% έναντι 58,3% στην έρευνα του Νοεμβρίου).

Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 10,1% (συσπείρωση 73,7% έναντι 66,1).

Τέταρτο κόμμα το ΚΚΕ με 4,2%, ποσοστό σχεδόν ίδιο με αυτό προηγούμενων ερευνών.

Πέμπτο κόμμα είναι οι «Ελληνες» με 4,2%, ποσοστό σημαντικά βελτιωμένο από την προηγούμενη έρευνα.

Εκτο κόμμα είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 4%.

Οι αναποφάσιστοι είναι 8,8%.

Στην αδιευκρίνιστη ζώνη εντάσσεται το «Δεν έχω αποφασίσει» και το «ΔΑ» και κυμαίνεται σε ποσοστό 11,4%.

Σταθερά μπροστά στην παράσταση νίκης καταγράφεται η Νέα Δημοκρατία με 66,8%.

Στην ερώτηση «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε 43,7%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας του 27%.

Ν. ΜΟΙΡΑΛΗΣ: «Το βράδυ των εκλογών εμείς θα πανηγυρίζουμε…»

Δημοσκόπηση

Στο 10,1% είδε το ποσοστό του το ΠΑΣΟΚ στη Δυτική Ελλάδα, στη μεγάλη δημοσκόπηση της DATA Consultants για λογαριασμό του Peloponnisos FM. Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί τους τελευταίους μήνες να «αναγεννηθεί» και να αποκτήσει ξανά ισχυρή επαφή με την κοινωνία, κάτι που αποτυπώνεται εν μέρη και στα δημοσκοπικά δεδομένα, αφού σε προηγούμενη μέτρηση του Νοεμβρίου το ποσοστό του κόμματος έφτανε το 8,8%.

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Αχαΐας Νίκος Μοίραλης μίλησε χθες στον Peloponnisos FM και έδειξε μια αρχική ικανοποίηση για την αύξηση των δημοσκοπικών ποσοστών στη Δυτική Ελλάδα.

«Το ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα έχει παλμό και σφυγμό. Για εμάς η σημαντικότερη μέτρηση είναι η επαφή με τον κόσμο, συνυπολογίζοντας το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών. Τότε είχαμε 8,91%, ένα μήνα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές με το ΠΑΣΟΚ να είναι διχοτομημένο. Εκτιμώ ότι με βάση όσα έχουμε κάνει τον τελευταίο ένα χρόνο, το ποσοστό στην Αχαΐα θα είναι 13-15%. Δεν μπορώ να δω μικρότερο ποσοστό» τόνισε ο Ν. Μοίραλης και συνέχισε: «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συσπείρωση γιατί δείχνει τη δουλειά που έχουμε κάνει. Συσπειρωθήκαμε πρώτα εσωτερικά και έχουμε βγει στην κοινωνία. Μην ξεχνάμε επίσης ότι μεγάλη μερίδα των πολιτών αποφασίζει πραγματικά την τελευταία στιγμή. Πιστεύουμε θα πάρουμε μεγάλη μερίδα από τους αναποφάσιστους. Η ΝΔ έχει φθορά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποδομημένος και το ΠΑΣΟΚ είναι η μοναδική δύναμη στο Κοινοβούλιο που αυξάνει ποσοστά. Το βράδυ των εκλογών εμείς θα πανηγυρίζουμε».

Τέλος, θεωρεί ο κ. Μοίραλης ότι η απλή αναλογική και μια ενδεχόμενη είσοδος πέντε κομμάτων στη Βουλή, ευνοεί το ΠΑΣΟΚ για να βγάλει δεύτερη έδρα στην Αχαΐα και εκτιμά ότι στη δεύτερη κατανομή έχει βάσιμες ελπίδες το κόμμα να «παίζει» για τη δεύτερη έδρα

ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ: Δύναμη και αισιοδοξία

Δημοσκόπηση

Ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαΐας, Αντώνης Κουνάβης τόνισε ότι και αυτή η δημοσκόπηση είναι μια φωτογραφία της συγκεκριμένης στιγμής, όπου οι πολίτες λένε πως η ΝΔ είναι η παράταξη που μπορεί να φέρει την προσπάθεια εις πέρας. «Αυτό μας δίνει δύναμη και αισιοδοξία να συνεχίσουμε, γιατί έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε και κυρίως, να τρέξουμε για να εξηγήσουμε στον κάθε πολίτη, τι έκανε αυτή η κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Και να είστε βέβαιοι πως, όταν οι αχαιοί πολίτες μάθουν το έργο της κυβέρνησης, αυτή η διαφορά θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη την ημέρα των εκλογών», δήλωσε.

Σημείωσε ένα ακόμα στοιχείο σημαντικό. Το ποσοστό μετακίνησης ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς την ΝΔ είναι 7,3% από 4,3% τον περασμένο Νοέμβριο, έναντι 3,1% μετακίνησης από την ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Για εμένα αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης και εκεί θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας, για να μάθει κάθε Ελληνας το έργο που έγινε. Οχι ότι δεν έγιναν λάθη και παραλείψεις από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά είναι σημαντικό το ότι παρήγαγε μεγάλο έργο το οποίο θα επιδοκιμάσουν στην κάλπη οι πολίτες», είπε ο κ. Κουνάβης.

Δημοσκόπηση

Ο συντονιστής ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αχαΐας, Μιχάλης Σιδηρόπουλος, δήλωσε: «Υπάρχει μεγάλο περιθώριο συσπείρωσης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ παρουσιάζει πτώση, εξ ου και όξυνε τη ρητορική της τον τελευταίο καιρό. Στην Αχαΐα τα ποσοστά μας είναι πιο ψηλά από όσο στους άλλους νομούς. Διατηρούμε το υπόβαθρο που θα συγκινήσει τη νεολαία και θα την κινητοποιήσει».