Πάτρα – Δημοτικές εκλογές 2023: Υπάρχει ανάγκη «συμμαχίας»; Τι απαντά η νυν αντιπολίτευση

Υπάρχει ανάγκη σύστασης αντιπελετιδικού «μετώπου» για τις εκλογές του Οκτωβρίου; Οι επικεφαλής των νυν δημοτικών παρατάξεων παίρνουν θέση στη συζήτηση που έχει ανοίξει το ΚΚΕ από το μεσημέρι της Παρασκευής και ουσιαστικά «αντεπιτίθενται» στα όσα έχει ισχυριστεί ο Περισσός.

εκλογές

Τελικά υπάρχει «συμμαχία» ή με αφορμή τη συνάντηση των «κομματαρχών» στην Πάτρα το ΚΚΕ βρήκε ευκαιρία να ανοίξει συζήτηση και να δημιουργήσει ένα αφήγημα που εξυπηρετεί τον υποψήφιό του Κώστα Πελετίδη στις εκλογές του Οκτωβρίου αλλά και στη δημιουργία εντυπώσεων για τις εθνικές εκλογές;

Ουσιαστικά, από την Παρασκευή το μεσημέρι που έγινε η συνάντηση Κουνάβη-Σιδηρόπουλου-Μοίραλη με την παρουσία δημοσιογράφων -και όχι «δημοσιογράφων» που δήλωσε ο βουλευτής Αχαΐας ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος- είναι διακριτή μια εργαλειοποίηση της συνάντησης και όσων ακούστηκαν εκεί προς εκμετάλλευση των αναγκών του ΚΚΕ.

Για αρκετά θέματα, οι δημοτικές παρατάξεις έχουν συμφωνήσει σε σημαντικά ζητήματα, ερχόμενες σε αντίθεση με τη θέση της δημοτικήςαρχής. Ποια είναι η άποψη των νυν επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Πατρέων για «μέτωπο κατά του Πελετίδη» στον β’ γύρο των εκλογών του 2023. Υπάρχει η ανάγκη σύστασης ενός τέτοιου «μετώπου» ή πρόκειται για ένα τέχνασμα του ΚΚΕ που εξυπηρετεί την «προπαγάνδα» του κόμματος;

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πρωτεύουσα Ξανά», Γρηγόρης Αλεξόπουλος, φιναλίστ των εκλογών του 2019 και τόνισε: «Κάθε παράταξη και κάθε υποψήφιος πρέπει να έχει αυτονομία και να εκφράζει τη θετική πρότασή του, η οποία αξιολογείται από τον λαό. Όχι να ανάγεται σε μια λογική κοινών μετώπων. Ο μόνος γνώμονας πρέπει να είναι το πώς θα μπορέσει να κάνει καλό στην πόλη η κάθε παράταξη».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη», Κώστα Σβόλης, ο οποίος θα είναι και υποψήφιος στις εκλογές του Οκτωβρίου, ανέφερε: «Κατακρίνω το γεγονός ότι κρίθηκε αποσπασματικά μια φράση ενός λεπτού από μια συνομιλία μιας ώρας, δεν ξέρουμε πως πήγε η συζήτηση εκεί. Δεν υπάρχει κανένα μέτωπο. Αλλωστε, πολλές φορές έχω στηρίξει εισηγήσεις της δημοτικής αρχής, ενώ άλλες παρατάξεις δεν το έκαναν. Εμείς και το 2019 αποδείξαμε ότι δεν πήγαμε στο μέρος κάποιου. Από κει και πέρα, οι συνεργασίες είναι απαραίτητες στην αυτοδιοίκηση με γνώμονα το όφελος του πολίτη. Εχουμε επιλέξει να ξεφεύγουμε από κομματικές αρχές, καθώς ειδικά στην αυτοδιοίκηση μπορούμε να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε έχει κοινό στόχο με εμάς, δηλαδή το καλό του πολίτη».

Ο επικεφαλής της «Ωρας Πατρών» , Γιώργος Ρώρος, που είχε στηριχτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει με νόημα: «Το ΚΚΕ διεκδικεί για τον εαυτό του την απόλυτη αλήθεια και το παίζει κολυμβήθρα του Σιλωάμ, που όσοι περνάνε προς το κόμμα αγιάζονται και οι υπόλοιποι είναι αμαρτωλοί… Μιλάμε για αντιλήψεις μεσαίωνα. Επιμένουν να ακολουθούν τον δρόμο του αυριανισμού. Αλλες φορές φωτογραφίζοντας πρόσωπα, θέλοντας να δείξουν κάτι, άλλες φορές προσπαθώντας να δημιουργήσουν γεγονότα. Και όλα αυτά, ενώ ο Πελετίδης φέρθηκε συμμαχικά στη ΝΔ την τελευταία τετραετία. Δεν εξαγνίζονται στο ΚΚΕ με το να καταγγέλλουν άλλους. Επί Τσίπρα έκαναν πορείες κι ας είχαν πάρει τόσα, επί ΝΔ όχι μόνο δεν πήρε κάτι η Πάτρα αλλά παρέδωσε και το φράγμα σε ιδιώτες, ενώ ταυτόχρονα δεν έκανε κινητοποιήσεις για το τρένο. Ας μην μιλάνε λοιπόν για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Δεν συντρέχει λόγος για συμμαχίες. Κάθε μέρα η κοινωνία ακούει τις απόψεις των υποψηφίων. Εκεί μπορεί να δημιουργηθούν θετικές ή αρνητικές διεκδικήσεις για ένα θέμα. Κάποιες φορές συμφωνούμε με άλλες παρατάξεις κι άλλες όχι».

ΤΖΑΝΑΚΟΣ: «ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ;»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα, η δική μας πόλη» Νίκος Τζανάκος εκτιμά ότι η όλη συζήτηση έχει ανοίξει από την προπαγάνδα του ΚΚΕ: «Γιατί πρέπει να δώσουμε διάσταση σε ανύπαρκτο γεγονός; Συμφωνήθηκε κάποια συνεργασία; Οχι! Επομένως, όλα αυτά εξυπηρετούν την προπαγάνδα του ΚΚΕ. Οταν το ΚΚΕ συνεργάζεται με τον οποιονδήποτε διαχρονικά σαν κόμμα, δεν δικαιούνται να το μιλάει. Δηλαδή το ΚΚΕ έχει δικαίωμα συνεργασίας, και τώρα δηλώνει ότι θα διευρύνει το μέτωπό του, αλλά οι υπόλοιπες παρατάξεις να μη συνομιλούν μεταξύ τους; Είναι κρίμα ο λαός της Πάτρας να πέφτει θύμα της παραπληροφόρησης».

ΨΩΜΑΣ: «ΜΕΤΩΠΟ ΛΟΓΙΚΗΣ»

Ο επικεφαλής του «σπιράλ» και υποψήφιος δήμαρχος Πέτρος Ψωμάς υπενθυμίζει το 2019 και κάνει λόγο για «μέτωπο λογικής». Δηλώνει συγκεκριμένα: «Το 2019 συμμετείχαν στις δημοτικές εκλογές για τον Δήμο Πατρέων δώδεκα παρατάξεις -ο πλουραλισμός στο μεγαλείο του! Η δημοκρατία έχει ανάγκη από διαφορετικές φωνές. Η εποχή έχει ανάγκη συγκλίσεων και συνεργασιών. Το σπιράλ συμμετείχε σε εκείνες τις εκλογές για να εκφράσει τους ψηφοφόρους που εκτιμούν πως η διοίκηση της Πάτρας δεν πρέπει να καθορίζεται από τα κόμματα. Αποδείχτηκαν αρκετοί αυτοί που το πίστευαν τότε. Είναι πολλοί περισσότεροι σήμερα, πλειοψηφικό ρεύμα. Η πρόσφατη συζήτηση που επικαλείστε προσβάλει τους Πατρινούς. Εδώ και εννέα χρόνια έχουμε στην πόλη μια δημοτική αρχή που βάζει το κόμμα πάνω από την πόλη. Η απαγκίστρωση από αυτή τη φιλοσοφία δεν μπορεί να γίνει με την επιλογή ενός άλλου κομματικού δημάρχου. Από την άλλη, χρειάζεται να διαμορφωθεί και στον Δήμο μας ένα ‘’μέτωπο λογικής’’ υπέρ της εξωστρέφειας, της ανάπτυξης και της προόδου. Δυνάμεις (και υποψηφιότητες) που οραματίζονται μια ευρωπαϊκή Πάτρα, μια πόλη σύγχρονη, βιώσιμη και επισκέψιμη, όλους εμάς -τους ανθρώπους του σπιράλ- θα μας έχουν πάντοτε συμμάχους. Οπως, άλλωστε, υπήρξαμε σύμμαχοι και της απερχόμενης δημοτικής αρχής όσες φορές πήρε πρωτοβουλίες προς το συμφέρον της πόλης και των δημοτών της».

Τα δεδομένα και τα σενάρια για τη δημαρχία της Πάτρας

Περίπου πέντε μήνες και κάτι πριν το στήσιμο των καλπών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, το τοπίο στο δημοτικό σκηνικό έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει. Κώστας Πελετίδης, Πέτρος Ψωμάς, Κώστας Σβόλης, Βασίλης Αϊβαλής και -ακούγοντας τα σενάρια- ο Απόστολος Κατσιφάρας αναμένεται να είναι οι πέντε διεκδικητές της δημαρχίας της οδού Μαιζώνος στην Πάτρα.

Πρώτος υποψήφιος και μάλιστα ισχυρός, όπως φαίνεται και στη δημοσκόπηση της DATA C, είναι ο νυν δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, ο οποίος διεκδικεί επανεκλογή για τρίτη θητεία. Ο ίδιος γνωρίζει ότι έχει «πέραση» στην κοινωνία, υποστηρίζει με σθένος το έργο της δημοτικής αρχής του και θέλει να ανανεώσει την εμπιστοσύνη που του έχει δείξει η τοπική κοινωνία για νέες διεκδικήσεις.

Δεύτερος υποψήφιος και ο μοναδικός από τους υποψήφιους του 2019 που παραμένει στην εκλογική κούρσα είναι ο Πέτρος Ψωμάς, που είναι μεν ανεξάρτητος αλλά δεν θα έλεγε όχι σε στηρίξεις υπό προϋποθέσεις. Την τελευταία τετραετία απέκτησε πολιτική εμπειρία και ωρίμασε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Εκτιμά ότι κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να ανοιχτεί στην κοινωνία και όπως δηλώνει ατενίζει το εκλογικό του μέλλον με αισιοδοξία, προσβλέποντας σε σημαντική αύξηση ποσοστών.

Τρίτος υποψήφιος δήμαρχος είναι ο Κώστας Σβόλης. Εντός της τρέχουσας θητείας παρέλαβε τη σκυτάλη του επικεφαλής της παράταξης από τον Νίκο Παπαδημάτο και προτάσσοντας επικοινωνιακά την «καθαρότητα» που έχει ως πολιτικό πρόσωπο, αλλά και τις διεκδικήσεις με επιχειρήματα προς όφελος της πόλης. Ως υποψήφιος που πιστεύεται ότι θα στηριχτεί από τη Νέα Δημοκρατία, θεωρείται πως ξεκινά με έναν ισχυρό πυρήνα ψήφων που μπορεί να επεκταθεί σημαντικά.

Τέταρτος υποψήφιος ο πρωτοεμφανιζόμενος αλλά και ορμώμενος στα δημοτικά σκηνικά της πόλης είναι ο Βασίλης Αϊβαλής. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας άκουσε προ εβδομάδων τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώνει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπό του για τον Δήμο Πατρέων. Ταυτόχρονα, ήδη σημαντικοί παράγοντες της πόλης έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στον νεότερο σε ηλικία υποψήφιο, ενώ σύντομα θα στηριχθεί και από το ΠΑΣΟΚ. Εχοντας αποκτήσει αυτή τη δυναμική ο Β. Αϊβαλής διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδό του στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών και εκεί όλα μπορούν να γίνουν.

Πέμπτος -αλλά όχι και δεδομένος- υποψήφιος εκτιμάται από πολλούς παράγοντες πως θα είναι ο Απόστολος Κατσιφάρας. Ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, έχοντας το ατού της σχεδόν ίσης αναγνωρισιμότητας με τον Κώστα Πελετίδη, πιστεύεται πως θα γνωστοποιήσει την απόφαση καθόδου μετά τις εθνικές εκλογές και θα διεκδικήσει τον Δήμο Πατρέων.