Delphi Economical Forum – ΑΠΟΣΤΟΛΗ της «Π»: Ο Τσίπρας, ο Βενιζέλος, ο Φαρμάκης… στον ομφαλό της γης – ΦΩΤΟ

Στους Δελφούς, στον ομφαλό της Γης, ξεκίνησε χθες Τετάρτη 26/04/2023, το φετινό Delphi Economical Forum, το οποίο περιστρέφεται σε μια σειρά θεμάτων που ξεκινούν από την οικονομία και το περιβάλλον και φτάνουν μέχρι τη γεωπολιτική και το διάστημα.

delphi Ο απεσταλμένος της εφημερίδας «Πελοπόννησο», Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος με τον πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ολοι γνωρίζουν τον αρχαίο θρύλο για τους αετούς του Δία που ξεκίνησαν από τα δύο άκρα της Γης κι έσμιξαν επάνω από τους Δελφούς, οριοθετώντας με αυτόν τον τρόπο το συγκεκριμένο χώρο ως το κέντρο του κόσμου.

Εκεί, στον ομφαλό της Γης, ξεκίνησε χθες Τετάρτη 26/04/2023, το φετινό Delphi Economical Forum, το οποίο περιστρέφεται σε μια σειρά θεμάτων που ξεκινούν από την οικονομία και το περιβάλλον και φτάνουν μέχρι τη γεωπολιτική και το διάστημα.

Η παρουσία της Δυτικής Ελλάδας ήταν έντονη από το ξεκίνημα του διεθνούς συνεδρίου, με τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη να αναφέρεται στο session με θέμα «Προς μια καλύτερη περιφερειακή διακυβέρνηση στην Ευρώπη» στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής ευθύνης του.

«Οικοδομούμε σχέσεις εμπιστοσύνης, αλήθειας και σεβασμού προς τους πολίτες που υπηρετούμε», τόνισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ενώ αναφέρθηκε και στο έργο που έχει γίνει την τελευταία 4ετία στην περιοχή: «Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρήκαμε αρνητικούς δείκτες παντού, τους οποίους προσπαθήσαμε να αντιστρέψουμε με αλλαγή ταχυτήτων και εμπροσθοβαρή προγράμματα. Ετσι η Δυτική Ελλάδα γίνεται πρωταγωνίστρια».

delphi

Το πάνελ της συζήτησης για την Περιφερειακή Ανάπτυξη (δεξιά ο Νεκτάριος Φαρμάκης)

Παράλληλα, ο Ν. Φαρμάκης δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στις προκλήσεις που έπονται, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Ο διαγώνιος άξονας είναι σίγουρα μια πραγματική εξέλιξη, όμως η Ελλάδα γέρνει ανατολικά εδώ και δεκαετίες. Αποτελεί αναγκαιότητα, λοιπόν, το έργο Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία και το λέω με ένταση γιατί αυτό είναι το έργο, με το οποίο πραγματικά θα ενωθεί η Δύση με την υπόλοιπη χώρα και θα βγάλει από την απομόνωση το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας».

Ο περιφερειάρχης δήλωσε και τα εξής: «Σαν περιφερειακή αρχή στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες στις κρίσεις και βάζουμε πλάτη στις δυσκολίες. Ενδεικτικό είναι ότι συνεισφέραμε με σημαντικούς πόρους στην περίοδο της πανδημίας, με σημαντικούς πόρους οι οποίοι, όμως, μας λείπουν από αλλού».

Αναφορικά με την περιφερειακή διακυβέρνηση, ο Ν. Φαρμάκης τόνισε: «Θέλουμε να συμμετέχουμε αποφασιστικά, να έχουμε μερίδιο στις αποφάσεις», ενώ για τις συνέργειες μεταξύ περιφερειών ανέφερε τα εξής: «Ηδη την ερχόμενη εβδομάδα μαζί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου υποδεχόμαστε traveler bloggers, ενώ αντίστοιχες δράσεις-συνεργασίες πρόκειται να αναπτύξουμε και σε άλλους τομείς με τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου».

Και ο Ν. Φαρμάκης έκλεισε με το εξής μήνυμα: «Οι Περιφέρειες πρέπει να αποκτήσουν ουσιαστική και αποφασιστική εκπροσώπηση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο ως πυλώνες ανάπτυξης, αλλά και ως αυτοδιοικητικοί φορείς που στέκουν στο πλευρό του πολίτη και της κοινωνίας. Οι «bottom up» πολιτικές δεν είναι… θεωρία. Είναι μία μεγάλη αναγκαιότητα!».

Ο Τσίπρας για το «μήνυμα νίκης από την Αχαϊα» και… κλείσιμο ματιού σε ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25

«Θέλει κι ερώτημα; Η Αχαΐα θα στείλει και πάλι μήνυμα νίκης σε όλη την Ελλάδα». Αυτή ήταν η απάντηση που λάβαμε από τον Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας που είχε στο Delphi Economic Forum (συντονίστρια η έμπειρη δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου).

Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή και του ΠΑΣΟΚ. «Μπορούμε να έχουμε σταθερότητα με κυβερνήσεις συνεργασίας όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και για να κλείσει αμέσως το μάτι σε ΚΚΕ και ΜεΡΑ25: «Αν υπολείπονται 5-10 βουλευτές για να κάνουμε μια προοδευτική κυβέρνηση μαζί με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ για τον λαό μας, τότε θα πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να μην ανοίξουν και πάλι τον δρόμο σε μια νέα κυβέρνηση Δεξιάς και Μητσοτάκη».

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε και επίθεση στη Νέα Δημοκρατία: «Επιτέλους σεβασμός στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία. Η αείμνηστη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά είχε κάνει κάποτε λόγο για Μαξίμου ΑΕ. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα, μια εικόνα σκανδάλων και διαφθοράς. Την ίδια στιγμή μπορούν να σου πάρουν το σπίτι για μια μικρή οφειλή. Δεν είμαστε σε απολυταρχική χώρα του ανατολικού κόσμου».

delphi

Μαρία Νικόλτσιου και Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια συνέντευξης

Τελετή έναρξης με Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρόντες Σταϊκούρας, Τζιτζικώστας και Βενιζέλος

Ανάμεσα στα πρόσωπα που συναντήσαμε χθες στο Delphi Economic Forum ήταν και ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Μάλιστα, ο τελευταίος εκδήλωσε και την επιθυμία του να ταξιδέψει σύντομα στα μέρη μας: «Εύχομαι πολύ σύντομα να καταφέρω να επισκεφτώ την Πάτρα, την οποία αγαπάω πολύ και την έχω πάντα στην καρδιά μου», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα του Απ. Τζιτζικώστα στους αναγνώστες της «Π».

delphi

Ο Απ. Τζιτζικώστας υποσχέθηκε ότι θα έρθει σύντομα στα μέρη μας

 

delphi

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Από την άλλη πλευρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε μια ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα «Οικονομικές μεταρρυθμίσεις και Σύνταγμα: Ποια είναι τα θεσμικά προαπαιτούμενα για να φέρουν ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα».

delphi

Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Κώστας Λαμπρόπουλος

 

delphi

Ομιλία του Διοικητή του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκου Μαντζούφα

 

delphi

Από την τελετή έναρξης του Delphi Economic Forum μετά μουσικής

Οι φωτογραφίες είναι της συνεργέτιδάς μας Μιχαλίτσας Μελισσουργού.