Πού το πάει το ΠΑΣΟΚ σε Δήμο και Περιφέρεια – Η στόχευση και οι διεργασίες

Καταιγιστικές διεργασίες και πολλές εικασίες για τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Πατρέων και την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας με καταλύτη την επίσκεψη στην Πάτρα του Κώστα Σκανδαλίδη. Ποια πρόσωπα συζητούνται ή και αυτοπροτείνονται. Δεν προκρίνεται μεν σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δημιουργείται χώρος για στήριξη εξ αριστερών, κάτι που μπορεί να εξυπηρετήσει και τον ΣΥΡΙΖΑ, ατύπως, καθώς δεν φαίνεται να βρίσκει λύση στην περίπτωση της Περιφέρειας.

ΠΑΣΟΚ

Με fast track διαδικασίες προχωρά το ΠΑΣΟΚ στην κατάρτιση ψηφοδελτίου για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με πιθανότητα ακόμα και εντός του σαββατοκύριακου να είναι έτοιμες οι λίστες για να ξεκινήσει ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων.

Των ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΓΝΗ,
ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Εχει ενδιαφέρον μια ανάλυση των λεγομένων του επικεφαλής της επιτροπής αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, το βράδυ της Τετάρτης από την Πάτρα. Ο πρώην υπουργός, ως έμπειρος πολιτικός, τοποθετείται πάντα στοχευμένα, κρύβοντας στις λέξεις που χρησιμοποιεί μηνύματα για την πολιτική που καλούνται να ακολουθήσουν τα τοπικά στελέχη.

Τι είπε λοιπόν ο κ. Σκανδαλίδης στο ακροατήριο από τη Δυτική Ελλάδα; Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πληθώρα αυτοδιοικητικών στελεχών. Είπε ότι η ραχοκοκαλιά του νέου ψηφοδελτίου θα προέρχεται από τα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, αλλά θα υπάρχουν και προσθήκες από «όμορους πολιτικούς χώρους». Είπε ότι η σημερινή περιφερειακή παράταξη «δεν μπορεί να εξαφανιστεί και συμμετέχει κανονικά στις διαδικασίες».

Κι αν οι πρώτες προτάσεις όσων είπε είναι ευκόλως κατανοητές, η τελευταία πρόταση για την παράταξη που μέχρι πρότινος ηγούνταν ο Απόστολος Κατσιφάρας ενδεχομένως κρύβει κάποια μηνύματα. Η αναφορά δεν έγινε τυχαία. Σήμερα στην παράταξη έχουν ενεργό ρόλο ως περιφερειακοί σύμβουλοι δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος για τον συντονιστή της νομαρχιακής επιτροπής Αχαΐας Μιχάλη Σιδηρόπουλο και το γνωστό μέλος του κόμματος Κώστα Κόντη.

Βέβαια, κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν δηλώσει το τελευταίο διάστημα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε μετά από συνεννόηση να κατεβάσουν κοινό υποψήφιο. Αλλωστε, ο Κώστας Σκανδαλίδης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ αναζητά για περιφέρειες και δήμους τα καλύτερα δυνατά πρόσωπα με την μεγαλύτερη κοινωνική διείσδυση και διεύρυνση. Ωστόσο, αν το ΠΑΣΟΚ επιλέξει κάποια πρόσωπα ανά την Ελλάδα και στη συνέχεια τα στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει κάποια συνεργασία.

Με αυτόν τον τρόπο, το ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει ότι έχει υπεροπλία αυτοδιοικητικών στελεχών, θέλει να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ακολούθημά του, με απώτερο στόχο να κυριαρχήσει στις συνειδήσεις των Ελλήνων ως ο έτερος πόλος απέναντι από τη Νέα Δημοκρατία.

Επιπλέον, όσον αφορά στις δημοτικές εκλογές, στο ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να «μπλέξουν» με τους πιο μικρούς δήμους της Αχαΐας, γνωρίζοντας πως θα έρθουν αντιμέτωποι υποψήφιοι που προέρχονται από τον ίδιο κομματικό χώρο. Δεν ισχύει το ίδιο για την περίπτωση της Πάτρας, όπου η υποψηφιότητα Αϊβαλή έχει πέραση στις τάξεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και με δεδομένο ότι πλέον δεν ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας και ο υποψήφιος δήμαρχος προέρχεται από την πράσινη παράταξη, θα του δώσει στο διά ταύτα τη στήριξη που αναμένεται.

Ολα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Αχαΐα και η Δυτική Ελλάδα δείχνουν εμμέσως τον δρόμο που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στην αυτοδιοίκηση, ακόμα και αν δε λέγεται από επίσημα χείλη του κόμματος με κάποια ξεκάθαρη δήλωση. Το ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας θα πορευθεί με δικούς του υποψήφιους αλλά και άτυπες -ενδεχομένως- συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάμε μόνοι κι όποιος θέλει έρχεται

«Δεν κλείνουμε τις πόρτες σε άλλους χώρους»: Μια φράση του Μαρίνου Σκανδάμη στον Peloponnisos FM, που εμμέσως επικρότησε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Νίκος Μοίραλης («έχει μια λογική αυτό που λέει ο κ. Σκανδάμης») μας αφήνει να ακτινογραφήσουμε τις διαθέσεις ΠΑΣΟΚ στην αυτοδιοίκηση. Ναι μεν κινείται σε υπόδειξη δικών του υποψηφιοτήτων, την ίδια στιγμή όμως ευελπιστεί ότι θα αντλήσει στηρίξεις και από την περιοχή του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι πολύ πιο εύκολο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατεβάσει δική του υποψηφιότητα- κάτι που έχει δικαιολογία να μην κάνει, στο μεταβατικό στάδιο που βρίσκεται- και εξυπηρετηθεί από μια συμβατή υποψηφιότητα ΠΑΣΟΚ. Στην Περιφέρεια Δ. Ελλάδος, ας πούμε, όπου τοπικοί κύκλοι ξαναδιέδωσαν το όνομα Κατσιφάρας. Πάντως ο Ν. Μοίραλης εμφανίστηκε από αισιόδοξος έως πανηγυρικός: Κάποιοι γελούσαν, είπε, όταν κατέβαινε υποψήφιος ο Ν. Φαρμάκης, αλλά μετά σταμάτησαν να γελούν. Τώρα, ας γελάνε με μας, και ας γελάμε εμείς μετά.
Οσο για τον Μ. Σκανδάμη, επιμένει στη γραμμή τύπου «πριν φτάσετε σε μένα, τι γίνεται με όσους πήραν θεσμικό προβάδισμα μέσω κάλπης, πχ. Κατρίνης, Σταρακά». Δεν κατονόμασε άλλους, και άλλες, αλλά μπήκαμε στο νόημα.

Τέσσερις σε αναμονή

Η προεκλογική ανετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ στη Δυτική Ελλάδα καταβάλλεται προσπάθεια να αντιμετωπισθεί με «σπριντ» μέσα στον χρόνο, ωστόσο με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Προχθές το βράδυ, ο συντονιστής της Επιτροπής Αυτοδιοίκησης του κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης έδωσε περιθώριο 7–10 ημερών στις Νομαρχιακές Επιτροπές Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας για τον καταρτισμό του ψηφοδελτίου όσον αφορά στις περιφερειακές εκλογές της Δυτικής Ελλάδας.

Ζήτησε δε η ραχοκοκαλιά να αποτελείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και θα φανεί στην πορεία ποιες συμπράξεις με «όμορους» χώρους είναι εφικτές…
Οι προτάσεις των Νομαρχιακών Επιτροπών θα τεθούν υπόψη της Επιτροπής Αυτοδιοίκησης και η Χαριλάου Τρικούπη, εν τέλει, θα είναι αυτή που θα προχωρήσει σε εγκρίσεις.

Ο Γιάννης Λύτρας, που ηγείται της περιφερειακής παράταξης του παραιτηθέντος Απόστολου Κατσιφάρα, εμφατικά προχθές το βράδυ έδειξε ότι θέλει να χρισθεί υποψήφιος περιφερειάρχης, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Νίκο Μπαλαμπάνη και για τον Σπύρο Σκιαδαρέση. Φυσικά, ισχύει ότι στο «τραπέζι» βρίσκονται σταθερά τα ονόματα του Μαρίνου Σκανδάμη και της Κατερίνας Σολωμού.

Κοντολογίς, από την ανωτέρω 5άδα θα προκύψει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο «εκλεκτός» που θ’ αποτελέσει προσωπική απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Τέλος, όσον αφορά στον Δήμο της Πάτρας, τα προχθεσινά «σημάδια» έδειξαν ότι το ΠΑΣΟΚ με τον άλφα ή βήτα τρόπο θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Βασίλη Αϊβαλή, παρ’ ότι μια μειοψηφική μερίδα στελεχών πρότεινε (εδώ και πίσω…) να δοθεί χρίσμα στον Απόστολο Κατσιφάρα.