Η πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού – «Καζάνι» που βράζει η Πάτρα με 40άρι καύσωνα – Άδεια η πόλη – Κλειστές υπηρεσίες και καταστήματα

Με τα προγνωστικά να δείχνουν κορύφωση του κύματος καύσωνα, οι κάτοικοι της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας βιώνουν πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες. Επηρεασμένη η κινητικότητα των πολιτών στο κέντρο της Πάτρας, με ελάχιστους πεζούς, μέτρα προστασίας… ακόμα και ομπρέλες!

πιο

Με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να αναφέρουν κορύφωση του κύματος καύσωνα, η έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού καταγράφεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες -περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι σε άνω των 39°C εκ των οποίων 1,5 εκατ. σε άνω των 41°C, συμπεριλαμβανομένων των μόνιμων κατοίκων της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας, όχι όμως και τους μετακινούμενων -λόγω θερινών διακοπών- πρόσκαιρων επισκεπτών.

Παράλληλα, πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες -που ήδη επηρεάζουν το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής μας- έχουν ως αποτέλεσμα την επικράτηση πυρομετεωρολογικών συνθηκών ικανών να δυσχεράνουν τον έλεγχο δασικών πυρκαγιών, που τυχόν εκδηλωθούν, ενώ έως και σήμερα Σάββατο, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται κρίσιμα υψηλή.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η εξάπλωση φωτιάς ευνοείται ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθιστώντας δύσκολο το έργο της διαχείρισης και καταστολής τυχόν δασικών πυρκαγιών.

Δεν είναι τυχαίο ότι, σε χθεσινό δημοσίευμά του, το BBC ανέφερε πως οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς σε τμήματα της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Κροατίας και της Τουρκίας, ενώ σε τμήματα της Ιταλίας ενδέχεται να φτάσουν τους 48 βαθμούς, αποτελώντας «πιθανώς τις θερμότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη» όπως αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος. Επίσης, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος της ΕΕ, Copernicus, ενώ η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου υπολογίζεται ότι ήταν η θερμότερη από τότε που άρχισαν οι καταγραφές.

Στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, χωρίς καμία υπερβολή, η χθεσινή μέρα ήταν η πιο ζεστή του φετινού καλοκαιριού και οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι ο καύσωνας θα κορυφωθεί σήμερα.

πιο

Σε ορισμένα σημεία της πόλης, τις μεσημεριανές ώρες, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου και ήταν λογικό αυτό να επηρεάσει εμφανώς την κινητικότητα των πολιτών στο κέντρο, όπου η «Πελοπόννησος» κατέγραψε… ακινησία, καθώς ελάχιστοι ήταν οι πεζοί εν ώρα καύσωνα, και φυσικά με μέτρα προστασίας, όπως γυαλιά ηλίου, καπέλα, ακόμα και ομπρέλες!

Μετά την απόφαση του υπουργείου Εργασίας. και στην Αχαΐα υπήρξε διακοπή υπηρεσιών delivery, με τα δίκυκλα καθηλωμένα μετά τις 12 το μεσημέρι.

Ορισμένα καταστήματα εστίασης, μάλιστα, παρέμειναν κλειστά για λίγες ώρες, αφού δεν υπήρχαν πελάτες.
Ιδια εικόνα αναμένεται και σήμερα -ημέρα αργίας για τις δημόσιες υπηρεσίες -οπότε πολλοί θα αναζητήσουν δροσιά σε κάποια παραλία.

Ιδιοκτήτες cafe και θαμωνες στην «Π»: «Είμαστε άδειοι, άπαντες πάνε παραλία»

Η «Πελοπόννησος» βρέθηκε, χθες, στο κέντρο της Πάτρας και μίλησε με περιστατικούς αλλά και καταστηματάρχες για την εικόνα που είχε η αγορά εν μέσω καύσωνα.

πιο

Ο Κώστας σε σκιά αλλά υπό ζέστη σ’ ένα διάλλειμα από την δουλειά του

Ενας από τους λίγους πελάτες καφετέριας, που συναντήσαμε, ο Κώστας, έχοντας καθίσει κάτω από ομπρέλα για να΄χει σκιά και να μην καίγεται από τον ήλιο, μάς είπε: «Η ζέστη είναι πολύ μεγάλη και πραγματικά υπάρχει πρόβλημα. Δυστυχώς, δουλεύω και δεν μπορώ να πάω στη θάλασσα. Απλά κάνω ένα διάλλειμα και θα συνεχίσω την εργασία μου».

Μιλήσαμε με τον Θανάση Τσέρη, ιδιοκτήτη café στην Πλατεία Γεωργίου, ο οποίος μάς είπε ότι τις τελευταίες μέρες η πελατεία του είναι σχεδόν αποκλειστικά τις πρωινές ώρες. «Από τις αρχές Ιουλίου έχει πέσει η κίνηση, όμως ειδικά τις τελευταίες μέρες, με τη ζέστη, οι πελάτες έρχονται νωρίς το πρωί και πίνουν το καφέ τους και μετά τις 11.30 το κατάστημα έχει αδειάσει. Επίσης, τα σαββατοκύριακο – πλέον – είμαστε άδειοι, καθώς άπαντες πάνε στην παραλία. Γι’ αυτό τον λόγο, πια, θα κλείνουμε Κυριακές κι αναλόγως την κίνηση θα δούμε τι θα κάνουμε και με τα Σάββατα. Πάντως, καταλαβαίνω και τους πελάτες μου, καθώς η ζέστη είναι αφόρητη».

πιο

Θανάσης Τσέρης

Αλλοι επαγγελματίες εστίασης, στο κέντρο της Πάτρας, έλεγαν στην «Π» ότι τις καθημερινές δεν έχει καθόλου κίνηση, καθώς οι περισσότεροι έχουν αρχίσει και φεύγουν για χωριά, εκτός πόλης και η ζέστη που έρχεται θα κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα… οικονομικά!

Απαγορευτικό για όλα τα ζώα

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενημέρωσε χθες τους κατόχους ιπποειδών ότι με εγκύκλιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών με τον καύσωνα «Κλέων», τις ημέρες κατά τις οποίες επικρατούν θερμοκρασίες από 35 οC έως 39 οC υπό σκιά, τα ιπποειδή δεν θα εργάζονται σε ώρες υψηλού θερμικού φορτίου και ιδιαίτερα από 12μ.μ.-5μ.μ. Με θερμοκρασία άνω των 39οC θα απαγορεύεται η εργασία των ζώων, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης, απαιτείται η ελεύθερη πρόσβαση των ζώων σε φυσική σκιά ή υπόστεγο και η ελεύθερη παροχή νερού κατά τη διάρκεια του 24ωρου, σύσταση που απευθύνεται σε όλους τους κατόχους και φροντιστές όλων των ειδών. Σε ό,τι αφορά στη μεταφορά τους, αυτή θα πρέπει να γίνεται υπό πλήρη προστασία.

Δήμος: Σε επιφυλακή και ετοιμότητα

Λόγω του καύσωνα, που προβλέπεται να επικρατήσει και τις ερχόμενες μέρες, η Πολιτική Προστασία και οι εργαζόμενοι του Δήμου Πατρέων βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Η δημοτική αρχή, με ανακοίνωσή της εξέφρασε τη διαμαρτυρία της, επειδή από την κυβέρνηση δεν δόθηκαν στον Δήμο τα απαραίτητα κονδύλια και μέσα για την αντιμετώπιση των ειδικών καιρικών συνθηκών, κάνοντας λόγο για «ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπυρικής, αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης».

Καλεί όλους τους δημότες να βρίσκονται σε επιφυλακή και ετοιμότητα, ώστε μαζί να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα και ανάγκες που πιθανότα υπάρξουν.

«Ο πατραϊκός λαός, έχοντας δίπλα του τη δημοτική αρχή, θα προστατέψει τη ζωή και την περιουσία του, καθώς και το φυσικό περιβάλλον, ενάντια στην πολιτική που αφήνει αβοήθητο τον λαό απέναντι στις φυσικές καταστροφές» δηλώθηκε.

Εκτάκτως με μειωμένες επισκέψεις

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, το προσεχές διάστημα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας έλαβε έκτακτα μέτρα. Ετσι, οι αρχαιολογικοί χώροι αρμοδιότητάς της θα λειτουργούν έως και την Τετάρτη 19 Ιουλίου, με μειωμένο ωράριο επίσκεψης, από 8.30 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

ΚΚΕ: Προστασία της ζωής

Η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ κάλεσε χθες μέλη, οπαδούς και φίλους του κόμματος, σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, για την υπεράσπιση και προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας.

Μαζί με νεολαία, συνδικάτα και φορείς θα περιφρουρήσουν το φυσικό πλούτο της περιοχής, τα αστικά και περιαστικά άλση.
«Να παρθούν, εδώ και τώρα, άμεσα μέτρα ενίσχυσης της πυροπροστασίας και αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Σε συνθήκες καύσωνα, με αυξημένες θερμοκρασίες, οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους πολλαπλασιάζονται, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της δουλειάς και εξαντλητικά ωράρια, ιδιαίτερα για ευπαθείς ομάδες. ΚΚΕ και ΚΝΕ, πρωτοστατούν ώστε να παρθούν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.