Πάτρα: «Πόλεμος» σε πολυκατοικία για ένα φωτοβολταϊκό

Οι καταγγέλλοντες αναφέρουν ότι για την αδειοδότηση των εργασιών τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών, δεν συγκλήθηκε ποτέ γενική συνέλευση

φωτοβολταϊκό

«Φωτιές» έχουν ανάψει στις πολυκατοικίες τα προγράμματα επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις κοινόχρηστες ταράτσες, όπως στην περίπτωση μιας πολυκατοικίας στην Πάτρα, όπου μερίδα ιδιοκτητών βρίσκονται στα δικαστήρια με τον διαχειριστή, τον οποίο κατηγορούν ότι τους ξεγέλασε για να τοποθετήσει ιδιόκτητο φωτοβολταϊκό σύστημα.

Την πρωτοφανή υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος Πατρών Χρήστος Τζαβάρας που εκπροσωπεί τους προσφεύγοντες ιδιοκτήτες. Οπως είπε στην «Π» ο κ. Τζαβάρας, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικίας της περιοχής Σκαγιοπουλείου, στράφηκαν εναντίον του διαχειριστή, καταγγέλλοντας ότι προέβη αυθαίρετα στην τοποθέτηση μεγάλης συστοιχίας φωτοβολταϊκών συστημάτων στην κοινόχρηστη ταράτσα της οικοδομής.

Μάλιστα, ζήτησαν από τον ΔΕΔΔΗΕ, τον αρμόδιο φορέα αδειοδότησης, τον πλήρη φάκελο με τα δικαιολογητικά που προσκόμισε ο διαχειριστής, όπου βρέθηκαν προ μεγάλων εκπλήξεων, καθώς για την αδειοδότηση των εργασιών διαπίστωσαν ότι δεν συγκλήθηκε ποτέ γενική συνέλευση και ο διαχειριστής πολυκατοικίας εμφάνισε υποτιθέμενη απόφαση, υπογεγραμμένη από ιδιοκτήτες που είχαν στο μεταξύ αποβιώσει.

Να σημειωθεί ότι ο χώρος όπου κατασκευάστηκε το φωτοβολταϊκό, καλύπτει επιφάνεια 50 τμ. από την ταράτσα της οικοδομής, καταλαμβάνοντας το 1/3 της, με αποτέλεσμα να έχει αποκλειστεί η πρόσβαση των υπολοίπων ιδιοκτητών σε αυτή, όπως ισχυρίζονται.

Οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στη δικαιοσύνη, για να διακόψουν τις εργασίες τοποθέτησης του φωτοβολταϊκού, επικαλούμενοι απουσία συναίνεσής τους, μη πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης και, το κυριότερο, πλαστογράφηση υπογραφών ιδιοκτητών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τζαβάρα, η αίτηση απορρίφθηκε, αφού μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση από την… ταχύτατη ελληνική δικαιοσύνη, είχαν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες και πλέον προσανατολίζονται σε άλλα ένδικα μέσα.

Να σημειωθεί ότι η δικαστής του Μονομελούς Πρωτοδικείου διαβίβασε την απόφαση στην Εισαγγελία, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις εκ μέρους του διαχειριστή, καθώς υπάρχει η καταγγελία για την ύπαρξη υπογραφών από ιδιοκτήτες που έχουν αποβιώσει.

«Η απόφαση δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα νομικού περιεχομένου και φαίνεται ότι παρουσίασε ευρύτερο νομολογιακό ενδιαφέρον. Δεν είναι λίγες οι φορές που καταστρατηγείται η διαδικασία αδειοδότησης για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε πολυκατοικίες και συχνά παρακάμπτεται τεχνηέντως η διαφωνία ιδιοκτητών που θίγονται από την κατ’ ουσίαν κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου της πολυκατοικίας» δήλωσε στην «Π» ο κ. Τζαβάρας, που επιβεβαιώνει ότι προκύπτουν εντάσεις και διαφωνίες σε πολυκατοικίες όταν μπαίνει θέμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού στην ταράτσα.