Πάτρα: Πόλη σε Παρακμή

Του Ανδρέα Βάνη, Υπεύθυνου Γρ. Προσωπικού Ε.Κ.Α.Β. Πάτρας, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας, Msc, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πατρέων

Πάτρα

Πάτρα, πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας, νύφη του Πατραϊκού, πόλη με πρωτεύοντα ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα με τους πολίτες της να ηγούνται στην διακυβέρνηση της, πόλη εμπορικά και οικονομικά εύρωστη, με βαριά κληρονομιά στην ιστορία της χώρας στις τέχνες και στα γράμματα.

Πύλη της Ελλάδας για τη δύση, με το μεγαλύτερο εξαγωγικό λιμάνι της χώρας, με τη σταφίδα να κατακτά τις αγορές της Ευρώπης και της Αγγλίας, φέρνοντας τεράστια έσοδα στην περιοχή. Πόλη με πολύ μεγάλη δραστηριότητα στη βιομηχανία και από τις πιο «ζωντανές» περιοχές της Ελλάδας.

Αυτή ήταν η Πάτρα του χθες. Η Πάτρα του σήμερα δυστυχώς έχει μεγάλη διαφορά, προς το χειρότερο και όχι προς το καλύτερο που θα θέλαμε όλοι μας.

Πάτρα

Η Πάτρα του σήμερα είναι ουραγός σε όλα αυτά που πρωτοστατούσε κάποτε, πόλη που έχασε την εμπορική επαφή με τη δύση στο επίπεδο που την είχε κάποτε, την βιομηχανική και οικονομική ευρωστία του χθες, πόλη που δεν μπορεί να κρατήσει ούτε ένα μικρό ποσοστό από τα εκατομμύρια τουριστών που έρχονται στην χώρα μας, παρόλο που η παγκόσμια Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται δίπλα της!!! Πόλη που βρίσκεται έξω από τα μεγάλα οικονομικά έσοδα που φέρνει ο τουρισμός, τα οποία διανέμονται σε άλλες πολύ μικρότερες αλλά πιο «δραστήριες» πόλεις, παίρνοντάς της έτσι τα πρωτεία από την πάλαι ποτέ ακμάζουσα περιοχή μας.

Αν σε κάποιο τομέα πρωτοστατεί, είναι ότι αποτελεί τη πόλη με την μεγαλύτερη ανεργία, την βλαβερή εσωστρέφεια και την κακομοιριά.

Αυτή η υποβάθμιση δεν ήρθε από μόνη της. Τα αίτια βρίσκονται και στην απραξία των τοπικών δημοτικών αρχών των τελευταίων τριάντα (30) και πλέον ετών, την ώρα που άλλες πόλεις κάνανε άλματα προς το μέλλον (βλέπε ΤΡΙΚΑΛΑ, ΛΑΡΙΣΑ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΒΟΛΟΣ, κ.λ.π.). Την ίδια στιγμή, η πόλη μας κράταγε άμυνα για να μην ξεφύγει από την μετριότητα.
Πόλη με συνεχή μποτιλιάρισμα στους δρόμους της από τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, χωρίς ένα ορθό σχέδιο κυκλοφοριακής αποσυμφόρησής. Πόλη που δεν φημίζεται για την καθαριότητά της, για τα πεζοδρόμιά της, για τα πάρκα της, για τη βιομηχανία της, με το λιμάνι της στο περιθώριο αφού έχασε ακόμα και εκεί τα πρωτεία από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Πόλη που δεν μπορεί να κρατήσει την ομάδα ποδοσφαίρου της στη μεγάλη κατηγορία, με τη Παναχαϊκή να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, περιμένοντας τη βοήθεια από αυτόκλητους «σωτήρες», ακολουθώντας και αυτή την γενική πορεία προς τη κατηφόρα.

Πόλη με τεράστιες δυνατότητες, βρίσκεται εγκλωβισμένη στη μετριότητα, στο λήθαργο και σε γενική παρακμή.
Η λύση για να βγει η πόλη μας από αυτό το τέλμα είναι να περάσει σε χέρια ανθρώπων «τεχνοκρατών», που να γνωρίζουν και να κατέχουν την τεχνολογική ανάπτυξη που συντελείται στις μέρες μας, που να γνωρίζουν πως να διεκδικήσουν Ευρωπαϊκά κονδύλια και να χρησιμοποιήσουν έξυπνες λύσεις, πολλές φορές χωρίς μεγάλο κόστος. Να δώσουν στην πόλη μας μια «σπρωξιά» προς τα εμπρός με τις τεχνικές τους γνώσεις.

Πάτρα

Ήρθε η ώρα, οι συμπολίτες μας να αναλογισθούν τα πεπραγμένα των τελευταίων τριάντα (30) ετών, τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε. Με την ψήφο τους πρέπει να σπάσουν τη νοοτροπία της οπισθοδρόμησης, της εσωστρέφειας, της κακομοιριάς, γυρίζοντας την πλάτη σε αυτούς που αποδείχθηκαν μη ικανοί, αγκιστρωμένοι στα πολιτικά τους πιστεύω, στις καρέκλες τους και όχι στις απαραίτητες και πραγματικές ανάγκες αυτής της ταλαίπωρης πόλης που έχει το όνομα αλλά δυστυχώς όχι πλέον τη χάρη.

Πραγματικά πιστεύω, πως ο Βασίλης Αϊβαλής είναι αυτός που χρειάζεται η πόλη μας για να πάει μπροστά. Είναι αυτός που έχει την τεχνογνωσία για να το κάνει, ενώ παράλληλα έχει και τη θέληση που χρειάζεται για να γυρίσει σελίδα η πόλη μας. Με τον Βασίλη γνωριζόμαστε από τα μαθητικά μας χρόνια, είναι ένας άνθρωπος νέος με όρεξη για δουλειά, μα πάνω από όλα με όραμα για την πόλη που ζούμε.

Επειδή όλα αυτά τα χρόνια με τον Βασίλη έχουμε μοιραστεί κοινές ανησυχίες σε πολλούς τομείς που αφορούσαν και την πόλη μας, αποφάσισα να συμπορευτώ μαζί του και να συνταχθώ στην προσπάθεια που κάνει για μια «ΠΑΤΡΑ, ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ».