Πόλεμος στο Ισραήλ – ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ: Φλέγεται η Μέση Ανατολή, ηχούν συνεχώς οι σειρήνες – Oι «συζητήσεις για ανακωχή» και το νέο διάγγελμα Νετανιάχου

Πάνω από 1.000 Ισραηλινοί και τουλάχιστον 560 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους. Σε νέο διάγγελμά του ο Νετανιάχου είπε πως «τα χτυπήματα κατά της Χαμάς μόλις ξεκίνησαν».

Ισραήλ

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα φλέγεται η Γάζα, με τη Χαμάς να συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, όπου ηχούν συνεχώς οι σειρήνες.

Πάνω από 1.000 Ισραηλινοί και τουλάχιστον 560 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο στο Ισραήλ, με τις εικόνες από τη Γάζα να συγκλονίζουν.

Σφοδρή είναι η απάντηση των Ισραηλινών στα μαζικά, πυραυλικά χτυπήματα που δέχονται πρώτοι στα εδάφη τους από την οργάνωση Χαμάς.

Δυτική Όχθη: Εισβολή μαχητών σε ισραηλινό οικισμό – Οδηγίες στους κατοίκους να κλειδώσουν τα σπίτια

Χαμάς: «Είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις για ανακωχή

Η Χαμάς είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για μια πιθανή εκεχειρία με το Ισραήλ, έχοντας «επιτύχει τους στόχους της», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

Ο Moussa Abu Marzouk δήλωσε στο Al Jazeera ότι η Χαμάς είναι ανοιχτή σε «κάτι τέτοιο» και σε «όλους τους πολιτικούς διαλόγους», όταν ρωτήθηκε αν η ομάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει μια πιθανή εκεχειρία.

Νωρίτερα, «καμία διαπραγμάτευση» δεν είναι εφικτή προς το παρόν με το Ισραήλ, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα στέλεχος της Χαμάς, από την Ντόχα του Κατάρ.

Πόλεμος στο Ισραήλ – Νετανιάχου: Τα χτυπήματα κατά της Χαμάς μόλις ξεκίνησαν – Αυτό που θα κάνουμε θα μείνει στην ιστορία

«Η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται και η αντίσταση, υπό τις Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ (το ένοπλο τμήμα της Χαμάς) συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του λαού μας, επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα καμίας διαπραγμάτευσης για το ζήτημα των ομήρων ή άλλα θέματα» με το Ισραήλ, είπε ο Χόσαμ Μπαντράν, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς που εδρεύει στην πρωτεύουσα του Κατάρ.

«Η αποστολή μας συνίσταται πλέον στο να εμποδίσουμε τον κατακτητή να συνεχίσει να διαπράττει σφαγές σε βάρος του λαού μας στη Γάζα, όπου στοχοθετούνται ευθέως κατοικίες πολιτών», πρόσθεσε.

Πάντως η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς απείλησε σήμερα ότι θα αρχίσει να εκτελεί αιχμάλωτους Ισραηλινούς πολίτες σε απάντηση για τυχόν νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κατοικίες στη Γάζα χωρίς προειδοποίηση.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Άμπου Ομπάιντα είπε ότι οι μαχητές της δρουν με βάση τις ισλαμικές επιταγές, φροντίζοντας οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι να παραμείνουν σώοι και ασφαλείς. Επέρριψε την ευθύνη για τις πιθανές εκτελέσεις στο Ισραήλ, επειδή εντείνει τους βομβαρδισμούς και σκοτώνει αμάχους μέσα στα σπίτια τους με αεροπορικά πλήγματα, χωρίς καμία προειδοποίηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 687 άνθρωποι και άλλοι 3.726 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν 140 παιδιά και 105 γυναίκες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Νετανιάχου: Τα χτυπήματα κατά της Χαμάς μόλις ξεκίνησαν – Αυτό που θα κάνουμε θα μείνει στην ιστορία

Νέο διάγγελμα από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον πόλεμο στο Ισραήλ που όπως τόνισε συνεχίζεται καθώς σημαντικός αριθμός Παλαιστινίων βρίσκονται ακόμη στη χώρα.

Όπως ανέφερε ο Νετανιάχου «τα χτυπήματα κατά της Χαμάς μόλις ξεκίνησαν» και επανέλαβε πως «σκοπός μας είναι η ενότητα της χώρας. Είμαστε όλοι ενωμένοι αυτή τη στιγμή».

Ακόμη τόνισε ότι «το πιο σημαντικό είναι να μην χάνουμε την ψυχραιμία μας. Γνωρίζω ότι όλοι θέλουμε απτά αποτελέσματα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος…Σε οποιοδήποτε μέρος επιχειρεί η Χαμάς θα μετατραπεί σε ερείπια. Αυτό συμβαίνει ήδη και θα συνεχίσει να συμβαίνει».

Παράλληλα ευχαρίστησε τη Δύση για την στάση της λέγοντας πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το Ισραήλ με κάθε τρόπο και οι εχθροί του Ισραήλ καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό» συμπλήρωσε, ευχαριστώντας τη Δύση για τη στάση της. Όλοι οι εχθροί μας γνωρίζουν ότι ήταν τρομερό λάθος να επιτεθούν στο Ισραήλ. Αυτό που θα κάνουμε τις επόμενες ημέρες θα μείνει στην ιστορία»

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ισραήλ είχε στείλει μήνυμα και μέσω του twitter όπου δημοσιοποίησε βίντεο από τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας γράφοντας: «Ξεκινήσαμε. Το Ισραήλ θα κερδίσει».

 

Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ προς τους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται

«Η ανθρωπιστική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται», υπογράμμισε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς.

 Πόλεμος στο Ισραήλ: To BINTEO του Νετανιάχου από τις επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας

Πιο συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο κ. Λέναρσιτς ανέφερε: «Αν και καταδικάζω σθεναρά την τρομοκρατική επίθεση από τη Χαμάς, είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύονται οι άμαχοι και να σεβόμαστε το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ προς τους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται».

 

Δυτική Όχθη: Εισβολή μαχητών σε ισραηλινό οικισμό – Οδηγίες στους κατοίκους να κλειδώσουν τα σπίτια

Μαίνονται οι μάχες και στο έδαφος μεταξύ Ισραηλινών και μαχητών της Χαμάς, ενώ όπως φαίνεται σημειώθηκε νέα εισβολή σε οικισμό, αυτή τη φορά στη Δυτική Όχθη.

Εισβολή μαχητών της Χαμάς σε ισραηλινό οικισμό και στη Δυτική Όχθη, φαίνεται ότι λαμβάνει χώρα το βράδυ της Δευτέρας.

Οι Αρχές έδωσαν επείγουσες οδηγίες στους κατοίκους του οικισμού «Einav» να κλειδωθούν στα σπίτια τους και να κλείσουν τα παράθυρα.

Στιγμές αγωνίας για το συνεργείο της ΕΡΤ – Έπεσαν ρουκέτες την ώρα του ρεπορτάζ

Δραματικές στιγμές πέρασε το συνεργείο της ΕΡΤ που βρίσκεται στο Ισραήλ καθώς ενώ ήταν στο Ασκελόν έγινε πυραυλική επίθεση.

Συγκεκριμένα κράνη και γιλέκα χρειάστηκε να φορέσουν τα μέλη της αποστολής της ΕΡΤ στο εμπόλεμο Ασκελόν του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια ζωντανής σύνδεσης, καθώς οι ρουκέτες έπεφταν βροχή.

Μέση Ανατολή: Η Χαμάς απειλεί να εκτελέσει τους ομήρους

Έγινε μία επίθεση από την πλευρά της Λωρίδας της Γάζας και αμέσως ενεργοποιήθηκε το αεροπλάνο με το αντιαεροπορικό σύστημα των Ισραηλινών, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Ενώ ανέφερε:

«Είδαμε να γίνεται απόκρουση δύο ρουκετών στον ουρανό. Ακολούθησαν πολύ ισχυρές εκρήξεις και τώρα έχουμε νέους βομβαρδισμούς από την πλευρά της Λωρίδας της Γάζας. Ήταν τρομακτικό. Τα κτίρια “σβήστηκαν” εδώ.

Εδώ έγινε η εξουδετέρωση αυτών των ρουκετών που ήρθαν από την πλευρά της Λωρίδας της Γάζας», τόνισε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη.

Οι στιγμές ήταν γεμάτες αγωνία με την δημοσιογράφο να λέει «άσε την κάμερα, βάλτε κράνη και γιλέκα».

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ εκφράζει απογοήτευση για τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό της Γάζας – Στους 900 οι νεκροί στο Ισραήλ από τις επιθέσεις της Χαμάς

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα «βαθύτατα αναστατωμένος» από την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα προχωρήσει σε πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, μετά την επίθεση της ισλαμιστικής, παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, το Σαββατοκύριακο.

«Λυπάμαι βαθύτατα για τη σημερινή ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα ξεκινήσει πλήρη αποκλεισμό της Γάζας και δεν θα επιτρέπεται να περάσει τίποτα, ούτε ηλεκτρικό, ούτε τρόφιμα, ούτε καύσιμα» ανέφερε.

Πόλεμος Ισραήλ: Συγκινητικές στιγμές των Ελλήνων που επιστρέφουν – Πέφτουν στην αγκαλιά συγγενών

Ο Γκουτέρες χαρακτήρισε αποτρόπαιες τις επιθέσεις της Χαμάς από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 900 Ισραηλινοί και περισσότεροι από 2.500 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Από παλαιστινιακής πλευράς, οι νεκροί ξεπερνούν τους 500 και οι τραυματίες τους 3.000, ως αποτέλεσμα των αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα.

Ο Γκουτέρες είπε ότι η κατάσταση στη Γάζα ήταν «φρικτή» ακόμη και πριν από την αιφνιδιαστική επιχείρηση της Χαμάς, προσθέτοντας ότι πλέον «θα επιδεινωθεί εκθετικά». Σημείωσε ότι χρειάζονται ιατρικός εξοπλισμός, τρόφιμα και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και προσωπικό, τονίζοντας ότι πρέπει να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων το επόμενο 48ωρο

«Προτρέπω όλες τις πλευρές να επιτρέψουν στα Ηνωμένα Έθνη να παράσχουν κατεπείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στους άμαχους Παλαιστίνιους που έχουν παγιδευτεί και είναι αβοήθητοι στη Λωρίδα της Γάζας, είπε, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί αμέσως.