Αλβανία: Αποφασίστηκε η άρση της βουλευτικής ασυλίας του Σαλί Μπερίσα

Η απόφαση αυτή συνοδεύτηκε από έντονες διαμαρτυρίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Αλβανία: Αποφασίστηκε η άρση της βουλευτικής ασυλίας του Σαλί Μπερίσα

Η απόφαση της αλβανικής βουλής να άρει την βουλευτική ασυλία του Σαλί Μπερίσα είναι μια σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση της διαφθοράς στην Αλβανία.

Ο Μπερίσα, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρωθυπουργός της χώρας, κατηγορείται για εμπλοκή σε υποθέσεις αγοραπωλησιών εκτάσεων στα Τίρανα, προς όφελος συγγενικών του προσώπων.

Η απόφαση της βουλής αναμένεται να οδηγήσει στη σύλληψη και παραπομπή του Μπερίσα σε δίκη. Ο ίδιος ο Μπερίσα έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και έχει χαρακτηρίσει την απόφαση ως «εγκληματική και ωμή παραβίαση του Συντάγματος».

Η απόφαση αυτή συνοδεύτηκε από έντονες διαμαρτυρίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης οι οποίοι αναποδογύρισαν έδρανα, άναψαν καπνογόνα και φώναζαν συνθήματα!

Την άρση της ασυλίας είχε ζητήσει η εισαγγελία κατά της διαφθοράς (SPAK) που ερευνά πιθανή εμπλοκή του Μπερίσα, ως πρωθυπουργού, σε υποθέσεις αγοραπωλησιών εκτάσεων στα Τίρανα, προς όφελος συγγενικών του προσώπων.

Σύμφωνα με το protothema, η εισαγγελία είχε επιβάλλει περιοριστικούς όρους στον Μπερίσα, με τη μορφή της υποχρεωτικής εμφάνισής του στην αστυνομία σε τακτά διαστήματα, που όμως ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός δεν τήρησε.

Έτσι τώρα βρίσκεται ενώπιον δυο ενδεχομένων: να προφυλακιστεί, πράγμα δύσκολο καθώς υπερβαίνει το όριο ηλικίας που προβλέπει σχετικά ο νόμος ή να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σημειώνεται ότι ως ύποπτος για διαφθορά ο Μπερίσα έχει χαρακτηριστεί ανεπιθύμητος τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Μεγάλη Βρετανία.

 

Διαβάστε επίσης:

Δικηγόρος Μπογονικολού για έκδοση στις ΗΠΑ: «Ειχαμε εμπιστοσύνη στη Γαλλική Δικαιοσύνη» – Ανοικτή η προσφυγή σε Ανώτατο Δικαστήριο

Δένδιας: Η Αθήνα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Ανησυχία μετά τον θάνατο 8χρονου από στρεπτόκοκκο – Το πιο κοινό σύμπτωμα, τι λένε οι ειδικοί

Πάτρα: Απολογείται σήμερα ο νοσηλευτής που κατηγορείται για βιασμό ασθενούς – Μια ακόμα καταγγελία

Επίδομα θέρμανσης: Σήμερα η καταβολή της πρώτης δόσης – Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ