Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας: Ζητά την επανεξέταση της θέσης της Τουρκίας για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες
“Ζητάμε να επανεξετάσετε αυτό τον χαρακτηρισμό, καθώς είναι σαφές ότι η Τουρκία πρέπει να κατηγοριοποιηθεί σωστά ως ‘Χώρα Ιδιαίτερης Ανησυχίας’ (CPC).”
Επιστολή στην Επιτροπή για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες του Κογκρέσου απέστειλε το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC) ζητώντας να επανεξεταστεί η θέση κατάταξης της Τουρκίας στην Ετήσια Έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες 2024, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά “παρά τις αυξανόμενες παραβιάσεις στον τομέα των θρησκευτικών ελευθεριών από την Τουρκία, η χώρα εντάχθηκε στον Ειδικό Κατάλογο Παρακολούθησης των χωρών που παραβιάζουν τις θρησκευτικές ελευθερίες. Ζητάμε να επανεξετάσετε αυτό τον χαρακτηρισμό, καθώς είναι σαφές ότι η Τουρκία πρέπει να κατηγοριοποιηθεί σωστά ως ‘Χώρα Ιδιαίτερης Ανησυχίας’ (CPC).”
Στην επιστολή που υπογράφει ο Εκτελεστικός Διευθυντής της HALC Έντι Ζεμενίδης και έχει παραλήπτη τον Αμπρααμ Κουπερ, Πρόεδρο της Επιτροπής αναφέρεται πως “οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας έχουν εγείρει σοβαρές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά στη μεταχείριση των χριστιανικών κοινοτήτων και των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η μετατροπή της εκκλησίας της Χώρας, ενός ιστορικά σημαντικού χριστιανικού μνημείου, σε τζαμί την περασμένη εβδομάδα. Παρά το γεγονός ότι λειτουργούσε ως μουσείο για δεκαετίες, η εκκλησία της Χώρας άνοιξε την περασμένη εβδομάδα ως μουσουλμανικό τέμενος.
Αυτή η μετατροπή, λίγα μόλις χρόνια μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αποδεικνύει την ανησυχητική τάση της τουρκικής κυβέρνησης να παραβλέπει τόσο τις θρησκευτικές ελευθερίες όσο και τον σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το 2012, η Επιτροπή (για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες) χαρακτήρισε την Τουρκία ως χώρα ιδιαίτερης ανησυχίας, επικαλούμενη τους ‘συστηματικούς και κατάφωρους περιορισμούς στην ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων που επηρεάζουν όλες τις θρησκευτικές κοινότητες στην Τουρκία’. Συγκεκριμένα, κατά τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως CPC, η επιτροπή ανέφερε ως παράγοντες το συνεχές κλείσιμο της Σχολής της Χάλκης και τη συνεχή παρέμβαση της Τουρκίας ‘στις εσωτερικές υποθέσεις των μειονωτικών θρησκευτικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων τους να εκπαιδεύουν κληρικούς και να παρέχουν θρησκευτική εκπαίδευση. Επιπλέον, έχει εμποδίσει το δικαίωμά τους να έχουν ιδιοκτησία και να χτίζουν και να συντηρούν οίκους λατρείας».
Η Επιτροπή (για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες) το 2012 σημείωσε επίσης τη συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία, ένα γεγονός που έχει επιφέρει ως αποτέλεσμα:
την αδυναμία των Ορθοδόξων Χριστιανών και άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων και κληρικών να έχουν πρόσβαση και να τελούν λειτουργίες στους τόπους λατρείας και στα νεκροταφεία τους στο βορρά, ιδίως σε όσα βρίσκονται κοντά σε τουρκικές στρατιωτικές βάσεις και ζώνες
την ερήμωση εκκλησιών και νεκροταφείων, γεγονός που δημιουργεί θέματα που αφορούν τη διατήρηση της θρησκευτικής κληρονομιάς, όπως π.χ. οι εικονογραφίες, τα ψηφιδωτά και άλλα θρησκευτικά σύμβολα
την έλλειψη σχολείων και ευκαιριών για τους νέους στο βορρά, η οποία έχει οδηγήσει στην έξοδο πολλών Ελληνοκυπρίων και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων.
Η κατάσταση σήμερα είναι πολύ χειρότερη από τις περιστάσεις που ώθησαν την Επιτροπή να ορίσει την Τουρκία ως ‘Χώρα Ιδιαίτερης Ανησυχίας’ (CPC) το 2012. Σήμερα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξακολουθούν να στερούνται τα δικαιώματά τους από την τουρκική κυβέρνηση. Η Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για την επαναλειτουργία της. Οι εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε τζαμιά – συμπεριλαμβανομένου του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO της Αγίας Σοφίας το 2020 και της Εκκλησίας της Χώρας μόλις την περασμένη εβδομάδα
Εκτός από την ακριβέστερη κατηγοριοποίηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας, παροτρύνουμε επίσης την Επιτροπή (για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες) να συνεχίσει την υποβολή εκθέσεων για τους χριστιανούς και τα μνημεία χριστιανικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο. Η θρησκευτική ελευθερία αυτής της κοινότητας συνεχίζει να υπονομεύεται από τις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης. Είναι επιτακτική ανάγκη η κατάστασή τους να τεκμηριωθεί με ακρίβεια και να τεθεί υπόψη της διεθνούς κοινότητας.
Προτρέπουμε την Επιτροπή (για τις Διεθνείς Θρησκευτικές Ελευθερίες) να επανεκτιμήσει την ταξινόμηση της Τουρκίας και να την ορίσει ως ‘Χώρα Ιδιαίτερης Ανησυχίας’ σε αναγνώριση των συνεχιζόμενων απειλών κατά της θρησκευτικής ελευθερίας τόσο εντός των συνόρων της όσο και στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου».
Πηγή: ertnews
Διαβάστε επίσης:
Πάτρα: Μέσα στο 2024 πάει η ανάπλαση «Λαδόπουλου»-Παρέρχεται η πρώτη προθεσμία της 24ης Μαΐου
Σταθερή η κατάσταση του Δημήτρη Σταρόβα – Τι λέει ο Γ. Ζουγανέλης
Ερμής Καραγιάννης: «Δεν έβγαινε από το δωμάτιό του», λέει φίλη του 23χρονου που αυτοκτόνησε
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News