Οι συνεδριάσεις των αιρετών και η δημοσιότητα

Το κύριο άρθρο της «Π»

Η ΝΕΑ τεχνολογία επιτρέπει το άνοιγμα των συνεδριάσεων των αιρετών συμβουλίων στο κοινό. Η αρχή έχει γίνει από το δημοτικό συμβούλιο Πατρέων και ακολουθεί το περιφερειακό συμβούλιο. Το άνοιγμα αυτό ικανοποιεί τους όρους της δημόσιας έκθεσης των οργάνων. Παραλλήλως, χωρίς να αποστειρώνει, προστατεύει: Στο προ κορονοϊού παρελθόν, είχε γίνει «κανονισμός» τα όργανα να συνεδριάζουν κάτω από τη συχνά εκφοβιστική και εκβιαστική, ενίοτε και στα όρια του αξιόποινου, πίεση κάποιων κοινωνικών ομάδων που πολύ συχνά απέσπασαν αποφάσεις που δεν υπηρετούσαν τον ορθολογισμό και το δημόσιο συμφέρον. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην καθαριότητα, το πλήρωσε η πόλη αυτό για χρόνια.

ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ δεν σημαίνει ότι τα όργανα δεν οφείλουν να νιώθουν την ανάσα και την αγωνία του πολίτη. Αλλά εντός πλαισίων και εντός ορίων.

Η ΔΗΜΟΣΙΑ μετάδοση μιας συνεδρίασης, βέβαια, δεν αρκεί για να της δώσει ποιότητα. Αυτό είναι δουλειά των παρατάξεων, των στελεχών και των συμβούλων. Να μην παρασύρονται από τι θέλει να βλέπει και να ακούει «ο πολύς ο κόσμος» και να υπηρετούν το παρόν και το μέλλον του τόπου, υπέρ του οποίου εκλέγονται άλλωστε, κάτι το οποίο οι ίδιοι υπόσχονται.

 

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ πώς θα αναταχθεί η έκρυθμη κατάσταση που παρατηρείται στη Βρετανία με την τροφοδοσία της αγοράς καυσίμων και τις ανατιμήσεις που συνεπάγεται η κρίση των μεταφορών. Η ανωμαλία είναι συνέπεια του πολυσυζητημένου BREXIT. Και αποτελεί μια ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι τα ΝΑΙ μπορεί να μην οδηγούν σε κάποια ειδυλλιακή κατάσταση αλλά είναι πιο σώφρων επιλογή. Στο μέτρο που θέλεις να έχεις βενζίνη για το όχημά σου και τις τράπεζες να σου δίνουν τα λεφτά σου.