Σιωπηρή «απαγόρευση» σε εφέτες της Πάτρας! – Στον Άρειο Πάγο αθωωτικές αποφάσεις

Δικαστικοί κύκλοι τόνισαν στην «Π» ότι «το σωστότερο είναι να καταθέτουν οι ένστολοι, διότι έτσι παρέχεται η δυνατότητα να δίδονται διευκρινίσεις και είτε να ενισχύονται είτε να αποδομούνται στοιχεία μιας δικογραφίας».

Πάτρα

Αίσθηση έχει προκληθεί από το κυριακάτικο ρεπορτάζ της «Πελοποννήσου», με αφορμή την αναφορά που εστάλη από την τοπική Αστυνομία στην Εισαγγελία Εφετών Πάτρας, σύμφωνα με την οποία εκφράζεται δυσαρέσκεια ένστολων για το γεγονός ότι με «ευκολία» αθωώνονται κατηγορούμενοι που εμπλέκονται σε υποθέσεις ναρκωτικών.

Η «ασυμφωνία» των τοπικών Αρχών δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Εχουν προκληθεί ουκ ολίγες αναφορές με το ίδιο περιεχόμενο και δεν είναι κρυφό ότι το ένα Μέγαρο (της ΕΛΑΣ) βλέπει με «μισό μάτι» το άλλο (της Δικαιοσύνης).
Η τελευταία αναφορά, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Π», έχει ήδη περιέλθει σε γνώση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, που αναμένεται να πράξει τα δέοντα.

Αξίζει, εξάλλου, να αποκαλυφθεί ότι με πολύ εύσχημο και διακριτικό τρόπο στο πρόσφατο παρελθόν η ηγεσία της τοπικής Δικαιοσύνης συμμερίσθηκε τους προβληματισμούς της Αστυνομίας και παρενέβη δραστικά.

Συγκεκριμένα, με «εσωτερική εντολή» του προϊσταμένου του Εφετείου έπαψαν να προεδρεύουν σε συνθέσεις των Τριμελών και Πενταμελών Εφετείων Κακουργημάτων δύο εφέτες που είχαν ροπή σε έκδοση αθωωτικών αποφάσεων, ενώ απώλεσαν και τη δυνατότητα της εκφώνησης.

Η σιωπηρή «απαγόρευση» ισχύει μέχρι σήμερα για τον έναν εκ των δύο δικαστικών λειτουργών που εξακολουθεί να υπηρετεί στην Πάτρα. Ο άλλος(η) θεώρησε προσβλητική την υποβάθμιση και ζήτησε και πήρε μετάθεση…
Στην τελευταία αναφορά αρμόδιου αξιωματικού της ΕΛΑΣ αίσθηση προκάλεσε η επισήμανσή του ότι δεν επετράπη να καταθέσουν οι αστυνομικοί που είχαν εμπλακεί στη σύλληψη 5 ατόμων συνολικά για εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών.

Βέβαια, υφίσταται διάταξη του νόμου που αρκείται στην ανάγνωση των καταθέσεων που έδωσαν οι ένστολοι κατά τη διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας, ωστόσο αφού υπάρχει η ευχέρεια να μην εξετάσει η έδρα τους αστυνομικούς, γιατί είχαν λάβει κλήση;

Δικαστικοί κύκλοι τόνισαν στην «Π» ότι «το σωστότερο είναι να καταθέτουν οι ένστολοι, διότι έτσι παρέχεται η δυνατότητα να δίδονται διευκρινίσεις και είτε να ενισχύονται είτε να αποδομούνται στοιχεία μιας δικογραφίας».