Σάκης Αρναούτογλου στην «Π»: «Το ΠΑΣΟΚ είναι το πιο αδικημένο κόμμα στον πλανήτη»

Ο κ. Αρναούτογλου παραχώρησε συνέντευξη στην «Π», παραθέτοντας τις απόψεις του για τα διακυβεύματα των ευρωεκλογών, την αποχή, την ατζέντα των θεμάτων που θέτουν οι πολίτες στον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ.

Σάκης Αρναούτογλου

Στην Αχαΐα βρέθηκε προ ημερών ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σάκης Αρναούτογλου, στο πλαίσιο των περιοδειών του για τις ευρωεκλογές της Κυριακής. Ο κ. Αρναούτογλου παραχώρησε συνέντευξη στην «Π», παραθέτοντας τις απόψεις του για τα διακυβεύματα των ευρωεκλογών, την αποχή, την ατζέντα των θεμάτων που θέτουν οι πολίτες στον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ.

– Ενα από τα βασικά θέματα που συζητιούνται γύρω από τις ευρωεκλογές είναι η αποχή. Εχετε γυρίσει τη χώρα, τι κλίμα συναντάτε;
Δεν έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα δυστυχώς, γιατί είμαι μισθωτός και τα λεφτά δεν φτάνουν. Οπου μπορώ έχω πάει, ακόμα και με το ΚΤΕΛ. Εχετε δίκιο όμως. Υπάρχει μια αποστροφή για τα πολιτικά δρώμενα. Αρκετοί δεν γνωρίζουν ότι έχουμε ευρωεκλογές. Κάποιοι ρωτούν αν μπορούν να ψηφίσουν από την περιοχή που είναι. Δεν φταίει ο κόσμος όμως. Ο πολίτης πρέπει να του δίνεται η κατάλληλη παιδεία για να μαθαίνει τα σοβαρά για την ίδια του την ύπαρξη. Στην ουσία ο κόσμος είναι σαν να μην πληροφορείται.

– Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει πώς θα κινείται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με δύο πολέμους να γίνονται στη γειτονιά μας και με την κλιματική κρίση. Τι αποφάσεις πρέπει να πάρουμε;
Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε πολέμους. Είχαμε και στα Βαλκάνια, το ζήσαμε. Εύχομαι να τελειώσουν και να μην ξαναέχουμε στη γειτονιά μας.
Οσον αφορά την κλιματική κρίση είναι μια φυσική διεργασία. Μια διαδικασία της γης που κρατάει εκατομμύρια χρόνια. Είναι φυσιολογικό να αλλάζει το κλίμα. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ο πλανήτης ανεβάζει «πυρετό» μαζί με τη συμβολή τη δική μας.
Υπάρχει μια λάθος προσέγγιση προς τον κόσμο. Τα media, οι επιστήμονες και η ξύλινη γλώσσα δυσκολεύουν τον πολίτη να καταλάβει τι είναι η κλιματική αλλαγή. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει γυρισμός. Ομως και η τρύπα του Οζοντος ήταν ένα τεράστιο πρόβλημα, αλλά πλέον έχει κλείσει.
Εχουμε λοιπόν μια παραζάλη. Οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής θεωρούν ότι όλα γίνονται γιατί η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια θα φέρει λεφτά σε κάποιους. Το θέμα είναι ότι η Πράσινη Μετάβαση μπορεί να κοστίσει, αλλά κοστίζει περισσότερο αυτό που περνάμε τώρα με τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

– Ποια θέματα βάζουν στην ατζέντα οι Ελληνες σε εσάς;
Το στεγαστικό και στα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια. Μόνο στα χωριά δεν υπάρχει, επειδή κανείς δεν θέλει να μείνει εκεί. Εχουμε πρόβλημα μεγάλης ζήτησης που ανεβάζουν τις τιμές. Πλέον δεν μπορεί να βρει ένα ζευγάρι ένα νορμάλ διαμέρισμα σε μια νορμάλ τιμή. Το ΠΑΣΟΚ έχει σημαντικές προτάσεις, αξίζει ο κόσμος να τις αναζητήσει. Το ΠΑΣΟΚ πάντα είχε προτάσεις.
Η ακρίβεια είναι ένα άλλο θέμα. Αλλά η ακρίβεια δεν μπορεί να λυθεί σε εθνικό επίπεδο. Βλέπουμε την επιρροή των πολέμων. Γι’ αυτό είναι σημαντικές οι ευρωεκλογές. Πρέπει να βρούμε κοινές λύσεις.

– Γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ; Ησασταν υποψήφιος και το 2019, τότε που το κόμμα έκανε προσπάθειες ανάκαμψης.
Η οικογένειά μου ήταν πάντα στον χώρο. Δεν μου ήρθε τώρα ξαφνικά για να εκμεταλλευτώ τη φάση και να παίρνω 25.000 αν εκλεγώ. Θα μπορούσα χρόνια να κατέβω στην πολιτική. Ομως, όταν έχεις ένα παιδί, το παιδί σε χρειάζεται στην οικογένεια. Επομένως είχα αποφασίσει με τη γυναίκα μου να αφιερώσουμε τον χρόνο μας εκεί. Δεν ήθελα να μπει η οικογένεια σε δεύτερο ρόλο. Ο γιος μου τελειώνει το πανεπιστήμιο τώρα. Με είχε καλέσει η Φώφη Γεννηματά το 2019, είχαμε συζητήσει. Ημουν ένα πολιτικό νήπιο, αλλά κατάφερε να με χαλαρώσει. Ενιωσα πως η γυναίκα αυτή με ενέπνευσε να κατέβω στον πολιτικό στίβο.
Θεωρώ το ΠΑΣΟΚ το πιο αδικημένο κόμμα στον πλανήτη. Με το που κατέβηκα με το ΠΑΣΟΚ μου έλεγαν «καλά ρε Σάκη, με το ΠΑΣΟΚ;». Προφανώς και είχαν γίνει λάθη, αλλά υπάρχουν αποδείξεις για το πώς έφτασε το χρέος σε δυσθεώρητα ύψη.
Το ΠΑΣΟΚ πριν ακόμα αναλάβει τότε, του είπαν πως χρεοκόπησε. Αυτή ήταν μια τρικλοποδιά της Νέας Δημοκρατίας. Μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει μία συνέντευξη ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για να εξηγήσει τι είχε συμβεί.
Οταν τα λέω αυτά στον κόσμο, ο κόσμος τα καταλαβαίνει.