ΕΛΣΤΑΤ: Aυξάνονται οι ειδικευμένοι και μη χειρωνακτικοί εργαζόμενοι

Το ποσοστό των απασχολουμένων σε χειρωνακτικά επαγγέλματα με εξειδίκευση παρουσιάζει ελαφρά αύξηση από το 2021.

ελστατ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όντως το πρώτο τρίμηνο του 2024 σημάδεψε μια αύξηση στο πλήθος τόσο των ειδικευμένων όσο και των μη χειρωνακτικών εργαζομένων.

Πιο αναλυτικά, η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει πως τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολούμενων είναι οι εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (22,2%) και οι επαγγελματίες (22,1%).

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού (4,5%) ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες (-5,6%).

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους υπαλλήλους γραφείου (6,9%) ενώ μείωση παρατηρείται κυρίως στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες (-8,7%) και στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (-4,6%).

Από την άποψη της εξέλιξης της κατανομής του πλήθους των απασχολουμένων σε ευρείες ομάδες επαγγελμάτων, παρατηρείται ότι, από το α’ τρίμηνο του 2014 αυξάνεται το ποσοστό των απασχολουμένων σε μη χειρωνακτικά επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης – τάση που αντιστρέφεται σε κάποιο βαθμό από το 2021.

Σύμφωνα με το newsit, το ποσοστό των απασχολουμένων σε χειρωνακτικά επαγγέλματα με εξειδίκευση παρουσιάζει ελαφρά αύξηση από το 2021.

Το ποσοστό στα μη χειρωνακτικά επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης ακολουθεί αυξητική πορεία ενώ το ποσοστό των απασχολουμένων σε στοιχειώδη επαγγέλματα παραμένει σταθερό μετά το 2012, με ελαφρά τάση μείωσης.

Το ποσοστό των απασχολούμενων στην γεωργία, δασοκομία, κτηνοτροφία και αλιεία εμφανίζει πτωτική πορεία από το 2014 με τάση σταθεροποίησης τα τελευταία έτη.

 

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Ζέστη και σήμερα αλλά με βροχές, νέος καύσωνας από Δευτέρα, η πρόγνωση για την Πάτρα

Πάτρα: «Ξεσπά» ο σύζυγος της Πιπίνας Φωτάκια, «μόνο εμείς έχουμε το δικαίωμα να πούμε ή να μην πούμε τι βιώσαμε»

Αχαΐα: Τον απήγαγαν και ζητούσαν λύτρα από την οικογένεια του

Ευρωεκλογές 2024: Βαρύ πένθος για τον Αλέξη Χαρίτση – Κανονικά η εκδήλωση της Πάτρας

Πανελλήνιες 2024: Δείτε τα θέματα σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική