Γράμμα στον Αδωνι Γεωργιάδη: «Δεν θέλω να δω το παιδί μου δεμένο στο ράντζο»

Οι Κινητές Μονάδες παρέχουν υπηρεσίες σε ασθενείς σε περιοχές που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε σταθερές δομές Ψυχικής Υγείας. Ζητείται η συνέχιση της λειτουργίας τους

Γεωργιάδη

Ενα τείχος απελπισίας και αδιεξόδου υψώνεται μπροστά σε εκατοντάδες οικογένειες-φροντιστές ατόμων με ψυχικές διαταραχές, καθώς τέλος του μήνα λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας Ν. Αχαΐας και Ν. Αιτωλοακαρνανίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι εξυπηρετούμενοί τους θα μείνουν χωρίς τις πολύτιμες υπηρεσίες που τους παρέχουν, με κίνδυνο την υποτροπή των ασθενών, την αδυναμία διαχείρισής τους από τους φροντιστές και εν συνεχεία την αυξημένη ροή εισαγωγών στις Ψυχιατρικές Κλινικές που εξυπηρετούν τους νομούς αυτούς.

Το θέμα αυτό έχει αναδείξει η «Π» με σχετικά ρεπορτάζ, αναλύοντας τις σοβαρότατες κοινωνικές παρενέργειες. Αυτές αποτυπώνει και με το γράμμα της στον υπουργό Υγείας η μητέρα Δ.Λ. που φιλοξενεί σήμερα η «Π».

ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ
«Αξιότιμε κύριε υπουργέ

Είμαι μητέρα παιδιού με διαγνωσμένη διπολική διαταραχή από τα 20 του και σήμερα είναι 45 ετών. Εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχτεί ένας γονιός την εμφάνιση μια τέτοιας διάγνωσης…. Αναγκαστήκαμε να το πράξουμε.

Εκτοτε και για πολλά συναπτά έτη (20), ζούμε με το άγχος και το φόβο των συνεχών υποτροπών. Αντιμετωπίζουμε φάσεις λεκτικής και σωματικής βίας και φάσεις ολικής απομόνωσης. Δεν είχαμε, μέχρι πρότινος, καμία ουσιαστική βοήθεια ή κάπου να απευθυνθούμε.

Η μόνη μας αναγκαία πια διέξοδος ήταν η ακούσια νοσηλεία μέσω εισαγγελέα. Οι πρώτες φορές ήταν εξουθενωτικές, τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά. Ο γονιός που βλέπει να διαδραματίζεται μπροστά του η είσοδος της Αστυνομίας στο σπίτι του, η συνοδεία στο νοσοκομείο και εν τέλει η εισαγωγή στην κλινική. Κάποιες φορές χρειάστηκε να δέσουν το παιδί μας (το αποκαλούν “περιορισμό”). Μου πήρε εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα για να επεξεργαστώ και να αποδεχτώ τα συγκεκριμένα καινούργια δεδομένα. Στο άκουσμα και μόνο του δεσίματος ή της παραμονής του παιδιού μου σε διάδρομο και ράντζο, ήταν μια τραυματική εμπειρία που ακόμα και τώρα προσπαθώ να ξεχάσω.

Απίστευτες καταστάσεις… Ωσπου, τέσσερα χρόνια πριν, ενημερωθήκαμε για την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας. Απευθυνθήκαμε εκεί και λάβαμε σύντομα τις υπηρεσίες τους. Δεν τους δέχτηκε με ευκολία.

Με τις συνεχής και εντατικές προσπάθειες της ομάδας δέχτηκε και τέσσερα χρόνια μετά το παιδί μας τις εμπιστεύεται τόσο, ώστε να συνεργάζεται και να λαμβάνει τη φαρμακευτική της αγωγή. Δεν έχει νοσηλευτεί καμία φορά στη κλινική. Οποτε υποτροπιάζει, δρουν έγκαιρα και αποφεύγεται η εισαγγελική παρέμβαση.

Τα Χριστούγεννα ενημερωθήκαμε ότι υπήρχε περίπτωση να σταματήσουν. Τόσο εμείς οι φροντιστές, όσο και το παιδί μας, ταραχτήκαμε πολύ! Τώρα συμβαίνει το ίδιο πράγμα… να μπαίνουμε κάθε τόσο στην περίοδο του φόβου και του άγχους…

Κύριε υπουργέ και αρμόδιοι φορείς, δώστε μια φωνή στους φροντιστές και τους ασθενείς. Σε μια περίοδο τόσο δύσκολη για τη χώρα μας και τη συνεχή διεκδίκηση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας, σας παρακαλούμε όπως συνεχίσουν τέτοιες δομές, που έχουμε άμεση ανάγκη τη στήριξη και βοήθεια που λαμβάναμε μέχρι τώρα.

Είναι μια σοβαρή ανακούφιση και ελπίδα για το μέλλον να υπάρχουν ομάδες στην κοινότητα να αφουγκράζονται, να κατανοούν και να ανακουφίζουν το χρόνιο και ανίατο πρόβλημά μας.

Οχι μόνο δεν διακόπτουμε, αλλά σε ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας και σύγχρονης πολιτικής, δεν παύουν τις υπάρχουσες.
Στηριζόμαστε στην κατανόηση και τη συνεργασία σας».

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

Οπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι στις δύο κινητές μονάδες Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, λειτουργούν από τον Νοέμβριο 2019 ως το Δεκέμβριο του 2023 στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020. Κατόπιν δόθηκε εξάμηνη ανανέωση ως 30/6/24.

Οπως έχει αναδείξει η «Π», οι Κινητές Μονάδες παρέχουν υπηρεσίες σε ασθενείς με Σοβαρή Ψυχική Νόσο και σε ασθενείς σε περιοχές που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε σταθερές δομές Ψυχικής Υγείας. Στόχος είναι η ψυχιατρική παρέμβαση εκεί που η νόσος δεν επιτρέπει την πρωτοβουλία και τον προγραμματισμό της ψυχιατρικής παρακολούθησης, η αποφυγή των υποτροπών και η μείωση του αριθμού των νοσηλειών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των εξυπηρετούμενων ασθενών.

«Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί πως η ύπαρξη Κινητής Μονάδας στους δύο νομούς είναι ακόμα πιο επιτακτική, λόγω του ψυχιατρικού υγειονομικού τους χάρτη. Στον Νομό Αχαΐας υπάρχει μία Ψυχιατρική Κλινική που λειτουργεί καθημερινά με υπεράριθμες κλίνες που φτάνουν στο 50 ως 100% της δύναμής της. Στον νομό Αιτωλοακαρνανίας δε, δεν υπάρχει Ψυχιατρική Κλινική και οι ασθενείς που νοσηλεύονται χρειάζεται να μετακινούνται σε άλλους νομούς» σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου Ανάπτυξης της «Π» και σε συνεδρία που συνδιοργανώθηκε με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, ο διοικητής της 6ης ΥΠε Γιάννης Καρβέλης ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τις διοικήσεις των νοσοκομείων καταβάλει προσπάθειες να διατηρηθούν οι δύο Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας της περιοχής. «Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια επίσημη και έγκυρη απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο για τη διευθέτηση του θέματος μετά τις 30-6» σημειώνουν οι εργαζόμενοι, ζητώντας «την οριστική λύση του προβλήματος της λειτουργίας των Κινητών, έτσι ώστε να συνεχίζουν απρόσκοπτα το έργο τους».

Διαβάστε επίσης:

 

Σύμη: Εδώ βρέθηκε νεκρός ο παρουσιαστής του BBC, Μάικλ Μόσλεϊ

Ρόδος: Ενώπιον της δικαιοσύνης ο υπεύθυνος του beach bar με τις πλωτές ξαπλώστρες

Αρκάς: Το μήνυμα πριν από το νέο κύμα ζέστης με.. 40άρια – «Δεν τα ξεχνάμε»

Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ; – Δείτε ποιες τροφές μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία