Οι μεγάλες προκλήσεις που έφτασαν

Το κύριο άρθρο της «Π» γράφει για το ζήτημα του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας

 

 

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ του θαλασσίου μετώπου θα πάρει χρόνο. Θα απαιτήσει ζύμωση, οριστική μελέτη, αίτηση για χρηματοδοτήσεις, αναθέσεις, εκτέλεση εργασιών, κατά τρόπο διαδοχικό και σε φάσεις, υποθέτουμε. Αυτό σημαίνει φυσικά ότι το χρονικό φάσμα αυτό ξεπερνάει τον ορίζοντα της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής, πιθανόν μάλιστα να ξεπεράσει και την επόμενη δημοτική περίοδο. Με αυτό το δεδομένο, μπορεί κανείς να εικάσει ότι ένα από τα θέματα των επόμενων δημοτικών εκλογών, είναι η διαχείριση- και οι κατευθύνσεις- της δομικής αλλαγής όψης του πιο στρατηγικού τμήματος της πόλης.

ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ, αν και μείζον, δεν είναι το πρωτεύον. Πρωτεύον είναι να γίνουν οι σωστές επιλογές στον τελικό σχεδιασμό. Αστοχίες, αδυναμίες, αφιλοσόφητες ιδέες, δεν επιτρέπονται. Οι παρεμβάσεις θα χαρακτηρίσουν και θα δεσμεύσουν την εικόνα, τις λειτουργίες και το μέλλον της πόλης για δεκαετίες. Θα πρέπει το σύνολο των τοπικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων να σκύψουν πάνω στο ζήτημα, με όρους σύνθεσης και όχι ψηφοθηρίας.

ΔΕΝ ΘΑ αποφευχθούν ασφαλώς οι διαφορές εκτιμήσεων και οι διαφωνίες. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός, άλλωστε, όπως και η αρχιτεκτονική, αποτελούν εξόχως πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα. Ακόμα και μια τέτοια σύγκρουση, ωστόσο, μπορεί να είναι παραγωγική, όσο στοχεύει στην ουσία και την ανόθευτη άποψη και όσο στην εντυπωσιοθηρία.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ, τέλος, και η δημοτική αρχή να διαχειριστεί το ζήτημα με ανοιχτό πνεύμα και χωρίς δογματισμούς. Αυτός δεν είναι τομέας στον οποίο μπορεί να τα ξέρει κανείς όλα, επειδή πιστεύει ότι υπερέχει ιδεολογικά και ότι η ιδεολογία των άλλων είναι ανεπαρκής και φαύλη.

ΑΣΦΑΛΩΣ δεν θα είναι το αποκλειστικό ζήτημα της πόλης. Εχουμε μπροστά μας τη δοκιμασία των συνεπειών της πανδημίας και των ανατιμήσεων. Αλλά έχουμε και την πρόκληση των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάπτυξης. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε συντεταγμένοι, ανήσυχοι και δημιουργικοί.