Η φορολογική αφαίμαξη

Ο Θέμης Μπάκας είναι πολιτευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η ΝΔ ανέλαβε το 2019 τη διακυβέρνηση της χώρας, με κύρια δέσμευση τη μείωση των φόρων, προβάλλοντας ως η πολιτική δύναμη, που θα προασπίζεται τη μεσαία τάξη.

Μετά από 5 χρόνια κι έπειτα από μερικές ανεπαίσθητες μειώσεις λίγων φόρων, η κυβέρνηση έχει προβεί σε μια άνευ προηγουμένου αφαίμαξη, στοχεύοντας πρωτίστως στους ελεύθερους επαγγελματίες και διατηρώντας τον ΦΠΑ, κυρίως στα τρόφιμα, σε υψηλά επίπεδα. Η φορολογία αποτυπώνεται στην εντυπωσιακή αύξηση των καθαρών εσόδων του Κρατικού προϋπολογισμού.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024 ανήλθαν σε 22,538 δισ. €, παρουσιάζοντας αύξηση 11,6% έναντι του στόχου, που είχε τεθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση, για το 2024. Κι αυτό, παρότι στη στοχοθεσία είχε συμπεριληφθεί η είσπραξη τον Μάρτιο 1,797 δισ. € από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του (1,687 δισ.€), είχε εισπραχθεί τον Δεκέμβριο του 2023 κι επιπλέον 159 εκατ. € εισπράχθηκαν τον Ιανουάριο του 2024.

Εξαιρουμένου του ανωτέρω ποσού, τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση 21,6% έναντι του στόχου. Οφείλεται κυρίως:

*Στα αυξημένα καθαρά φορολογικά έσοδα κατά 2,031 δισ. ευρώ μετά την αφαίρεση των επιστροφών(αυξήθηκε 716 εκατ. € ο φόρος εισοδήματος ελεύθερων επαγγελματιών με τεκμαρτό εισόδημα).

*Στα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ κατά 1,151 δισ. €.

Ως εκ τούτου, τα συνολικά έσοδα του Κρατικού προϋπολογισμού στο 4μηνο ανήλθαν σε 24,686 δισ. €, αυξημένα 10,7% έναντι του στόχου. Σημειώνεται ότι:

*Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 8,170 εκατ. € αυξημένα κατά 215 εκατ. €.

*Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 2,115 εκατ. € αυξημένα κατά 75 εκατ. €.

*Τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ ανήλθαν σε 1.165 εκατ. € αυξημένα κατά 841 εκατ. €, εξαιτίας της είσπραξης της α’ δόσης.

*Τα έσοδα των Φόρων Εισοδήματος ανήλθαν σε 6,246 εκατ. € αυξημένα κατά 803 εκατ. € εκ των οποίων των Φυσικών Προσώπων αυξημένος κατά 233 εκατ. € και ο των Νομικών Προσώπων κατά 478 εκατ. € ευρώ.

*Τα έσοδα από «Κοινωνικές Εισφορές» ανήλθαν σε 20 εκατ. €.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει συγκεκριμένες – τεκμηριωμένες προτάσεις για νέο Φορολογικό μοντέλο, με πρόσημο κοινωνικής δικαιοσύνης για την προστασία των αδυνάμων, ενίσχυση της ρευστότητας ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εκτός από μείωση του ΕΝΦΙΑ και νέα κλίμακα φορολόγησης – δικαιότερη και αποτελεσματικότερη – δεν τιμωρεί όσους «κερδίζουν» από την εργασία τους. Αυτές είναι:

*Κατάργηση Τέλους επιτηδεύματος για επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.

*Κατάργηση Τεκμαρτής φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.

*Αφορολόγητο όριο έως 10.000 για φυσικά πρόσωπα μονοπρόσωπων νοικοκυριών και για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες).

Πρόκειται για πάγια, διαχρονικά αιτήματα ελεύθερων επαγγελματιών. Αποτελούν αναπτυξιακά μέτρα ρευστότητας, ανάσας για μικρούς και μικρομεσαίους.

Παράλληλα, είναι εξίσου σημαντικό ότι προτείνουμε νέο εισαγωγικό συντελεστή αυτοτελούς Φορολόγησης Εισοδήματος από ακίνητα (μισθώματα), μειωμένο κατά 10% από τον ισχύοντα (από 15% σε 5%), για εισοδήματα έως 12.000 €. Η μείωση αποτελεί ένα επιπλέον πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη ρύθμιση των τιμών ενοικίασης.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζουμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Δεν εκφράζουμε τα ‘’τζάκια’’ και την ελίτ. Δεν είμαστε με όλους, είμαστε με τους πολλούς.