Τενερίφη: Άφαντος για 2η εβδομάδα Βρετανός έφηβος

Οι εικασίες εξαπλώνονται επίσης αστραπιαία στο X και στο TikTok, όπου οι λογαριασμοί «αληθινού εγκλήματος» μοιράζονται τις δικές τους θεωρίες.

Τενερίφη - Εξαφάνιση

Σε θρίλερ εξελίσσεται η έρευνα για τον 19χρονο Βρετανό έφηβο Τζέι Σλέιτερ.

Συγκεκριμένα, εξαφανίστηκε ενώ έκανε διακοπές στην Τενερίφη τη Δευτέρα 17.06.2024, με τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την εξαφάνισή του να οργιάζουν και κάποιες από αυτές να είναι ιδιαίτερα σκληρές.

Ο Βρετανός έφηβος αγνοείται για δεύτερη εβδομάδα στην Τενερίφη και οι Ισπανοί διασώστες δεν έχουν σταματήσει να χτενίζουν το απόκρημνο ορεινό έδαφος όπου εθεάθη για τελευταία φορά. ενώ στο διαδίκτυο οι θεωρίες συνωμοσίες και επίδοξοι συνωμοσιολόγοι «κάνουν πάρτι» γύρω από την εξαφάνισή του.

Υπενθυμίζεται ότι οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των ερευνών για να εντοπίσουν τον Τζέι Σλέιτερ, εντόπισαν έναν Σκωτσέζο πεζοπόρο που είχε χαθεί στο ορεινό έδαφος.

Προσωπικό και εθελοντές από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική μαζί με σκύλους, drones και ελικόπτερα αναζητούν τον 19χρονο από το Lancashire.

Όμως, περισσότερα από 2.000 μίλια μακριά στη Βρετανία, μια ομάδα στο διαδίκτυο διεξάγει τη δική της επιχείρηση, «χτενίζοντας» χάρτες Google της περιοχής όπου εξαφανίστηκε στο εθνικό πάρκο Rural de Teno και δημοσιεύοντας «θεωρίες συνωμοσίας» για την εξαφάνισή του.

Τενερίφη - αστυνομία

Η οικογένεια και οι φίλοι του Σλέιτερ είπαν ότι το ενδιαφέρον που προκάλεσε η υπόθεση στο διαδίκτυο επιδεινώνει τη θλίψη τους σε μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που θα μπορούσε να ζήσει ένας γονιός και φοβούνται ότι όλος αυτός ο διαδικτυακός «θόρυβος» γύρω από την υπόθεση θα μπορούσε ακόμη και να εμποδίσει την έρευνα.

Η τελευταία γνωστή επαφή του Σλέιτερ με τους οικείους του ήταν όταν τηλεφώνησε σε μια φίλη του, τη Λούσι, η οποία ήταν στο ίδιο μουσικό φεστιβάλ αλλά είχε φύγει πριν από αυτόν. Της είπε ότι η μπαταρία του τηλεφώνου του ήταν στο 1%, ότι διψούσε, είχε χαθεί και είχε τραυματίσει το πόδι του σε έναν κάκτο.

Οργιάζουν οι θεωρίες συνωμοσίας

Μια ομάδα στο Facebook που δημιουργήθηκε από έναν φίλο της οικογένειας, για να μοιράζονται πληροφορίες και να ζητούν βοήθεια από το κοινό, με τίτλο «Αγνοούμενος Τζέι Σλέιτερ – Επίσημη Ομάδα» έχει περισσότερα από μισό εκατομμύριο μέλη.

Αλλά μια δεύτερη ομάδα, με τίτλο «Τζέι Σλέιτερ Συζητήσεις και Θεωρίες», μετράει σχεδόν 288.000 μέλη. Σε αυτήν την ομάδα, ορισμένες από τις θεωρίες συνωμοσίας είναι πολύ τραβηγμένες.

«Σκέφτεται κάποιος άλλος ότι ίσως ο καρχαρίας που εντοπίστηκε στα Κανάρια να έχει κάποια σχέση με αυτόν;» λέει ένας.

Άλλες δημοφιλείς θεωρίες υποδηλώνουν ότι ο Σλέιτερ έχει απαχθεί από «μαροκινές συμμορίες ναρκωτικών», ότι η εξαφάνισή του είναι «fake» για να αποσπάσει χρήματα σε δωρεές από το κοινό ή ότι η μαφία έπαιξε με κάποιο τρόπο ρόλο στην εξαφάνισή του.

Ακόμη και ο γνωστός συνωμοσιολόγος Ντέιβιντ Άικ έχει μπει λέγοντας: «Η Λούσι δεν υπάρχει» και ισχυρίζεται ότι «το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ [την Κυριακή] δεν εκκενώθηκε λόγω διακοπής ρεύματος και ο λόγος ήταν πολύ πιο ανατριχιαστικός. Αυτές οι εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες».

Οι εικασίες εξαπλώνονται επίσης αστραπιαία στο X και στο TikTok, όπου οι λογαριασμοί «αληθινού εγκλήματος» μοιράζονται τις δικές τους θεωρίες.

Ο Πολ Άρνοτ, ένας ορειβάτης από το Bedfordshire, πήγε στην Τενερίφη για να συμμετάσχει στην αναζήτηση, ανεβάζοντας βίντεο στο TikTok. «Ακολουθούσα την ιστορία και δεν σχεδίαζα να βγω, αλλά μόλις άκουσα ότι χρειάζονταν βοήθεια, τότε βγήκα», είπε στο Sky News.

Και σε μια πιο σκοτεινή γωνιά του Διαδικτύου, ορισμένες σκληρές αναρτήσεις υποστηρίζουν ψευδώς «είναι σπίτι τώρα» ή ότι «βρέθηκε ένα πτώμα». Εν τω μεταξύ, φίλοι είπαν ότι τα «τρολ» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπάθησαν να χακάρουν τον λογαριασμό του Σλέιτερ στο Instagram.

Άλλες θεωρίες συνωμοσίες έχουν βάλει στο στόχαστρο τους φίλους και τους συγγενείς του Σλέιτερ, όπως μια γελοία θεωρία ότι η μητέρα του, Ντέμπι Ντάνκαν, είναι στην πραγματικότητα η Kάρεν Μάθιους, η οποία φυλακίστηκε το 2008 για προσποίηση της απαγωγής της κόρης της, Σάνον.

Σε προηγούμενη συνέντευξή της στον Guardian, η μητέρα του 19χρονου περιέγραψε τις διαδικτυακές εικασίες ως «φρικτές» και είπε ότι η ισπανική αστυνομία της είχε πει ότι μπορεί πράγματι να εμποδίσει την έρευνά τους.

«Νομίζω ότι επίσης είπαν ότι υπάρχει πάρα πολύς θόρυβος και αυτό επηρεάζει», είπε.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας ως έναν τρόπο να εξηγήσουν τον κόσμο όταν αισθάνονται αβεβαιότητα, αισθάνονται ότι απειλούνται, αισθάνονται κίνδυνο», είπε ο Ντάνιελ Τζόλι, επίκουρος καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Nότιγχαμ, προσθέτοντας ότι η διαδικτυακή εικασία είναι επίσης δημοφιλής επειδή « είναι διασκεδαστική».

Ωστόσο, σύμφωνα με το newsit, είπε: «Μπορεί ενδεχομένως να εκτροχιάσει τις έρευνες επειδή οι άνθρωποι μπορεί πράγματι να επισημάνουν αυτά τα πράγματα στην αστυνομία».

«Λυπάμαι πραγματικά για όλα τα σχόλιά σας», έγραψε η Ντάνκαν σε μια ενημέρωση μιας σελίδας GoFundMe που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει την οικογένεια. «Ελπίζω πραγματικά να μην πάρω τον γιο μου στο σπίτι νεκρό».

 

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Ξεκίνησε η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος, έκτακτα μέτρα, αλλαγές στα δρομολόγια του ΚΤΕΛ ΦΩΤΟ

Αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ποιοι θέτουν εαυτούς εκτός κομματικών οργάνων, Τεμπονέρας μεταξύ των παραιτηθέντων

Κασσελάκης: Αν θέλουν κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ μαύρο χρήμα να εκλέξουν άλλο πρόεδρο, τι λέει για την Αυγή

Δολοφονία Καραϊβάζ: Γιατί διακόπηκε για τις 5 Ιουλίου η δίκη

Σύλληψη δημοσιογράφου για ξυλοδαρμό συντρόφου του: Με κατάγματα το θύμα, της έστελνε απειλητικά μηνύματα