Πάτρα: Υποψία για εμπρησμό ή έκρηξη στο Γηροκομειό; η φωτιά που «άναψε» φωτιές ΦΩΤΟ

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα στρέμματα που έγιναν στάχτη και τις ζημιέςαπό τη μεγάλη φωτιά στο Γηροκομειό Πατρών. Προσαγωγές υπόπτων. Εκτός λειτουργίας Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων και Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο.

Γηροκομειό

Μια γυναίκα 45 ετών προσήχθη από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ Πατρών, στο Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι Τρίτη 9/07/2024,  στο Γηροκομείο.

Φωτιά στην Πάτρα: Η επόμενη μέρα στα καμένα – Πλούσιο φωτορεπορτάζ του pelop.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πελοποννήσου», η 45χρονη κατέθεσε πως την περασμένη εβδομάδα η αδελφή της είχε εκδηλώσει την πρόθεση να βάλει φωτιά στην περιοχή. Αργά, χθες το βράδυ, κινήθηκαν οι διαδικασίες προσαγωγής της γυναίκας, που φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές του pelop.gr η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε απο έκρηξη σε υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, κάτι που καταμαρτύρησαν κάτοικοι.

Σπίτι εχει παραδοθεί στις φλόγες στο Γηροκομείο

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 2 μ.μ. σε οικοπεδικό χώρο στην οδό Αγίου Τρύφωνος κοντά στο Κωνσταντοπούλειο, με τις επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνια μάχη για να ανακόψουν τις φλόγες που έκαιγαν εντός της πευκόφυτης πυκνοκατοικημένης περιαστικής ζώνης. Εξαπλώθηκε ραγδαία έχοντας «σύμμαχο» τους δυνατούς ανέμους, παρά το γεγονός, σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική, πως χθες στο σημείο υπήρχαν αυξημένες περιπολίες.

Εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής στη μάχη της φωτιάς του Γηροκομειού

Μηνύματα από το «112» για άμεση απομάκρυνση έλαβαν διαδοχικά όσοι βρίσκονταν στις περιοχές Γηροκομειό, Αρόη, Παγώνα και Εγλυκάδα. Αμεσα εκκένωθηκε το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, με τους μικρούς ασθενείς και τα νεογνά να μεταφέρονται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών, αλλά και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο κατόπιν συνεννόησης γιατρών και γονέων.

Οι πύρινες γλώσσες «έγλειψαν» το κτίριο, ενώ μικρής έκτασης εστία από «εκτίναξη» κουκουναριού εκδηλώθηκε στον τρίτο όροφο. Η λειτουργία του παιδιατρικού νοσοκομείου ανεστάλη μέχρι αύριο Πέμπτη.

Φωτιά Γηροκομείο: Στην Πάτρα και στο Καραμανδάνειο ο Αδωνις Γεωργιάδης, ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Φωτια Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πατρών

Μαχη από αερός για τη διάσωση του Καραμανδανείου

Μιλώντας στην «Π» διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, δήλωσε: «Δεν έχουμε σημαντικό πρόβλημα, επιβάλλεται να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος στα συστήματα πυρασφάλειας, γεννητριών, ηλεκτρολογικών κ.λπ., και να αεριστούν οι χώροι. Εχει ήδη μπει εργολάβος και σήμερα θα γίνει ο τελικός έλεγχος. Ηταν σοφή η κίνηση της εκκένωσης».

Πυκνοί καπνοί εντός του καραμανδανείου νοσοκομείου

Κατάσβεση φωτιάς στο Καραμανδάνειο

Φωτιά Γηροκομείο: Στην Πάτρα και στο Καραμανδάνειο ο Αδωνις Γεωργιάδης, πότε θα επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Με ασφάλεια απομακρύνθηκαν και οι περίπου 80 τρόφιμοι του Κωνσταντοπούλειου Ευγηρείου και με ευθύνη του Δήμου Πατρέων, μεταφέρθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις του ΚΕΤχ, το οποίο είχε τεθεί σε επιφυλακή.

«Εχουμε ήδη μεριμνήσει, κάποιοι θα φιλοξενηθούν στον Ογκολογικό Ξενώνα «Ελπίδα», κάποιοι στον ξενώνα αστέγων του Δήμου και στο ξενοδοχείο ‘ Μy Way» ανέφερε στην «Π», ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Φωκίωνας Ζαΐμης, ενώ 4 ηλικιωμένοι προληπτικά νοσηλεύονται στο Ρίο. Δεν υπήρξε κίνδυνος για τη «Μέριμνα» καθώς το θεραπευτικό κέντρο δεν λειτουργούσε λόγω απεργίας των εργαζομένων.

Αστυνομικός μεταφέρει ηλικιωμένο από τη φωτιά στο Γηροκομειό

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από την πυρκαγιά αποτεφρώθηκαν 200 -250 στρέμματα, ενώ υπέστησαν ζημιές ακίνητα και κάηκαν αυτοκίνητα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν περισσότεροι από 65 πυροσβέστες, τρία ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη. Οι ανακριτικοί υπάλληλοι της ΠΥ, εξετάζουν αναφορές που θέλουν την ύπαρξη τεσσάρων ταυτόχρονων εστιών, πριν την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Γηροκομειό

Καμμένα αυτοκίνητα από την φωτιά στο Γηροκομειό

 

«Ηταν μια δύσκολη φωτιά, ήταν κοντά σε περιαστική περιοχή με πολλά σπίτια και δομές να απειλούνται και να γίνονται γρήγορα εκκενώσεις. Είναι πολύ περίεργη φωτιά για το πώς ξεκίνησε, αναμένουμε το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής. Παραμένουμε σ’ επιφυλακή μέχρι και την Κυριακή, είναι δύσκολες οι επόμενες ημέρες» δήλωσε ο κ. Ζαΐμης.

Η φωτιά στην πευκόφυτη περιοχή του Γηροκομείοιυ

Το πευκοδάσος του Γηροκομειού, στις φλόγες

ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Με την έναρξη της φωτιάς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», ο αχαιός βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Ανδρέας Κατσανιώτης επικοινώνησε με τον υπ. Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, επισημαίνοντάς του την κρισιμότητα της κατάστασης λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής, με τον κ. Κικίλια να ανταποκρίνεται άμεσα στο αίτημα για αποστολή εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Ο κυβερνητικός βουλευτής τις επόμενες ημέρες θα θέσει στη Βουλή το θέμα των ακαθάριστων οικοπέδων που ανήκουν σε τράπεζες -έχοντας περιέλθει στην κατοχή τους μέσω πλειστηριασμών- ένα εκ των οποίων βρίσκεται στο Γηροκομείο και φαίνεται πως συνέβαλε στη μετάδοση της φωτιάς σε σπίτια.

Πυροσβέστες στη φωτιά στο Γηροκομειό

Κικίλιας για φωτιά στην Πάτρα: Αντιμετωπίστηκε εντός δυο ωρών, η ανάρτηση και το «ευχαριστώ»

Με λάστιχα και κουβάδες η κατασβεση της φωτιάς στο Γηροκομειό

Η φωτιά που «άναψε»…φωτιές!

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος δήλωσε: «Βιώσαμε κάποιες από τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες πυρκαγιές που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα. Και από κοινού με τις δυνάμεις ασφαλείας, τον Δήμο, την 6η ΥΠΕ και τους εθελοντές, καταβάλαμε κάθε προσπάθεια ώστε να μη λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, αλλά κυρίως να μην απειλήσει ζωές. Παραμένουμε σε πλήρη εγρήγορση μέχρι την πλήρη και οριστική εξουδετέρωση της συγκεκριμένης απειλής, αλλά και δεδομένης της πολύ υψηλής επικινδυνότητας που υπάρχει για όλη τη Δυτική Ελλάδα τις επόμενες μέρες».

Ο κ. Φαρμάκης βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή αντιπεριφερειάρχη Χ. Μπονάνο και τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Φ. Ζαΐμη, ενώ άμεσα κινητοποιήθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Α. Μαστοράκου και η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας Γ. Ντάτσικα.

Πελετίδης και Φαρμάκης στη φωτιά στο Γηροκομειό

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Αναστασίου που έσπευσαν στην περιοχή τόνισαν από κοινού: «Μετά από τόσες καταστροφές που έχει ζήσει ο λαός μας τα τελευταία χρόνια, θρηνώντας θύματα, οι αρμόδιες υπηρεσίες, τόσο της Πυροσβεστικής όσο και της Πολιτικής Προστασίας, παραμένουν υποχρηματοδοτημένες και υποστελεχωμένες. Σήμερα τις ζωές και τα σπίτια του λαού, το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, το Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο, τα έσωσαν οι εργαζόμενοι, ο λαός, με την αυτοθυσία τους και την οργάνωσή τους».

Σημαντική ήταν και η συνδρομή της ΔΕΥΑ Πάτρας στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, προβαίνοντας παράλληλα στην αποκατάσταση του δικτύου που καταστράφηκε, γνωστοποιώντας πως θα προχωρήσει στην ενοικίαση υδροφόρων, υποστηρίζοντας το έργο της πυρόσβεσης.

Η ΕΙΝΑ απευθύνει κάλεσμα στους νοσοκομειακούς γιατρούς για υποστήριξη των δυο νοσοκομείων της πόλης, καλώντας την 6η ΥΠΕ και το υπ. Υγείας να προβούν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών στο Καραμανδάνειο, ώστε να επαναλειτουργήσει το συντομότερο και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή εφημέρευση των νοσοκομείων.

Το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην ιδιωτική υγεία, πρόνοια, ειδική αγωγή, συμμετείχε στην κατάσβεση και εκκένωση των δομών. Σε ανακοίνωση καλεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να βρουν λύση που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των τροφίμων του Κωνσταντοπούλειου.

Η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών με ευθύνη του κράτους, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και ενίσχυσης των μέσων πυρόσβεσης.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πατρών καταγγέλλει αναίτια επίθεση αστυνομικών της ΟΠΚΕ σε συνδικαλιστές που συνέδραμαν στην κατάσβεση της φωτιάς στην οροφή του Καραμανδανείου, σπρώχνοντας τον πρόεδρο Δ. Μαρμούτα που έπεσε στο έδαφος.

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ

Πολύ υψηλός κίνδυνος (κατηγορία 4) για εκδήλωση πυρκαγιάς προβλέπεται για σήμερα σε Αχαΐα και Ηλεία, σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Σε ισχύ τίθεται η απαγόρευση κυκλοφορίας και παραμονής σε δάση και ευπαθείς περιοχές από τις 9μ.μ έως τις 6π.μ.

Πάτρα: Πού απαγορεύεται σήμερα η κυκλοφορία λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Επίδομα στους πυρόπληκτους, που και πως υποβάλλονται τα αιτήματα

Πάτρα – Φωτιά στο Γηροκομειό: 45χρονη που προσήχθη «έδωσε» την αδερφή της για την πυρκαγιά

Φωτιά Πάτρα: Ποιος είναι ο Αστυνομικός που συγκίνησε μεταφέροντας στην αγκαλιά του ηλικιωμένο ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: «Μαύρισε ο ουρανός», δείτε ΦΩΤΟ από τη μεγάλη πυρκαγιά στις ανατολικές συνοικίες