Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία: Επιστολή στον Γεωργιάδη, τι ζητούν

Τι αναφέρεται στην επιστολή.

Ομοσπονδία

Με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό, Μάριο Θεμιστοκλέους, η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων θίγει το ζήτημα της κάλυψη των συνολικών δαπανών που προκύπτουν από τη νοσηλεία των ατόμων με βαριές κινητικές αναπηρίες στα ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Κλειστής Νοσηλείας.

Με το ισχύον πλαίσιο, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει νοσηλεία σε ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης για διάστημα έξι (6) μηνών ενώ για υπέρβαση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος πρέπει να υπάρξει γνωμάτευση από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιου (ΑΥΣ) του ΕΟΠΥΥ.

Ως αποτέλεσμα, μετά το πέρας του εξαμήνου, η δαπάνη της νοσηλείας βαραίνει το άτομο με αναπηρία και την οικογένειά του, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική, ψυχολογική και σωματική επιδείνωση της κατάστασης.

Η Ομοσπονδία ζητά να εξεταστεί ιδιαιτέρως σοβαρά η πρόταση για την εξ ολοκλήρου και από την πρώτη μέρα κάλυψη των δαπανών που προκύπτουν από την αποκατάσταση του ατόμου με αναπηρία στο Κέντρο Αποκατάστασης (φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, υδροθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη κ.α.).

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: ” Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων είναι μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και πιστοποιημένος φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας. Πρόκειται για κοινωνικοσυνδικαλιστική, μη κερδοσκοπική δευτεροβάθμια οργάνωση, η οποία έχει την ευθύνη για τις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Αριθμεί είκοσι οκτώ (28) ενεργά μέλη και αγωνίζεται για την καταπολέμηση των διακρίσεων που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ζωής, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους και την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή της χώρας.

Όπως γνωρίζεται, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει νοσηλεία σε ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης- Αποθεραπείας Κλειστής Νοσηλείας για διάστημα έξι (6) μηνών ενώ για υπέρβαση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος πρέπει να υπάρξει γνωμάτευση από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιου (ΑΥΣ) του ΕΟΠΥΥ.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε ενημερωθεί για τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις ατόμων με βαριά κινητική αναπηρία (τετραπληγίες) που, επειδή δεν έγινε δεκτή η εισαγωγή τους σε δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης, λόγω συνοδών παθήσεων ή κατάστασης (π.χ. τραχειοστομία), νοσηλεύονται σε ιδιωτικά κέντρα.

Το σοβαρό θέμα που προκύπτει είναι ότι, μετά το πέρας του εξαμήνου, η δαπάνη της νοσηλείας βαραίνει το άτομο με αναπηρία και την οικογένειά του, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική, ψυχολογική και σωματική επιδείνωση της κατάστασης.

Ειδικά για τα άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες όπως τετραπληγία και παραπληγία η αποκατάσταση αποτελεί ζήτημα επιβίωσης και στα περισσότερα περιστατικά διαρκεί για πάνω από ένα εξάμηνο. Θεωρούμε λοιπόν ότι, για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις ο ΕΟΠΠΥ θα πρέπει να καλύπτει εξ ολοκλήρου το κόστος της νοσηλείας του ατόμου με κινητική αναπηρία στο Κέντρο Αποκατάστασης ώστε να ακολουθεί ένα ολοκληρωμένο και εντατικό πρόγραμμα αποκατάστασης (φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, υδροθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη).

Παρακαλούμε όπως εξετάσετε την ανωτέρω πρόταση.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων”.