Καύσωνας: «Heat alarm» από τους μετεωρολόγους, πόσο θα διαρκέσει η ζέστη, ΧΑΡΤΕΣ με τις «κόκκινες» περιοχές

Διατηρείται το πολύ υψηλό επίπεδο θερμής επιβάρυνσης στη χώρα. Τι λένε οι μετεωρολόγοι.

 

Καύσωνας

Heat alarm από τους μετεωρολόγους, καθώς η επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών για 5η συνεχόμενη ημέρα στη χώρα μας, ξεπερνώντας ακόμα και τους 38-40 °C σε πολλές περιοχές, συμβάλλει στη διατήρηση της θερμής επιβάρυνσης και της σχετικής επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία σε υψηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM, πολύ υψηλό έως και ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας λόγω θερμής επιβάρυνσης αναμένεται την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 κυρίως σε περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.

Καύσωνας

Περαιτέρω αύξηση της επικινδυνότητας αναμένεται το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024 σε βόρεια και κεντρικά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, φτάνοντας έως και το ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας σε περιφερειακές ενότητες και περιοχές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα, Θάσος) και της Κ. Μακεδονίας (Σέρρες, Κιλκίς, Λαγκαδάς-Βόλβη, Χαλκιδική, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία), όπως φαίνεται στον επόμενο χάρτη του meteo.

Καύσωνας

Σημειώνεται, ότι η μερική εξασθένηση της έντασης των ανέμων στο Αιγαίο την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024, αναμένεται να συμβάλλει στην αύξηση της θερμή επιβάρυνσης ακόμα και σε ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, με την σχετική επικινδυνότητα να εκτιμάται σε υψηλό επίπεδο.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι η έκθεση στην ακτινοβολία περιβάλλοντος αποτελεί σημαντικό παράγοντα αύξησης της θερμής επιβάρυνσης και της σχετικής επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία. Για αυτό, συνίσταται ισχυρά η αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, και ιδιαίτερα μεταξύ 10:00 και 16:00, σε συνδυασμό με την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων προστασίας, όπως αυτά που καταγράφονται αναλυτικά στην επόμενη εικόνα.

Οι θερμοκρασίες με μια ματιά έως τις 19 Ιουλίου

Καύσωνας

Ανάρτηση Αρναούτογλου

Στο μεταξύ, σε ανάρτησή του, ο Σάκης Αρναούτογλου παρουσιάζει τη μέση μέγιστη θερμοκρασία στα πεδινά ηπειρωτικά έως τις 19 Iουλίου.